自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 9個月大,最近身邊好多人問我報左學校未?讀唔讀幼兒班?返唔返play group ?我同老公一直堅持,無諗過俾bb咁快返學,想k1先返,唔係因為錢嘅問題,因為我倆覺得書,幾時都有得讀;但眼見bb而家學嘢真係好快,唔想因為我哋嘅諗法而剝削bb嘅學習,點算?請各位俾下意見。

weiwei  It's too early.  Play, Read, Sing to BB that's OK  發表於 12-8-31 09:33

大宅

回覆:Bowie613 的帖子

最緊要係父母既諗法,人地點講都係一個意見!bb呢個學習時期,吸收能力一定高,唔返N班唔代表會剝削小孩子既學習權利,因為父母平時教導,行為都係一種學習!

大宅

回覆:真係要返學?請賜教

我兩個女都是沒有上play group,n1,足3歲返k1,我是教書的,只是看見小朋友讀書好辛苦,唔想她咁早就開始,只想她開開心心,在未上學前,我們和她到公園和小朋友玩,到圖書館看書,在家陪她玩,我覺得已很足夠。因我們要上班,以上是婆婆帶她們去的,直到現在也是!

Bowie613  我倆都係咁諗呀  發表於 12-8-31 09:33

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你地兩公婆覺得OK咪得囉

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

If u have to work and no one except helper to take care of them, go to school earlier is also one of options!

男爵府

畀面勳章

我原本都抱住同你一樣嘅心態 但我女無咩同齡朋友所以報過2次playgroup 同返n班 目等佢多啲同齡小朋友玩 原本老公唔贊成n班 但返咗n班後係發覺個女係進步咗好多

複式洋房

回覆 debby501 的帖子

多謝你提醒了我

男爵府

環保接龍勳章

我仔仔2歲,剛入學N班巳3星期,其實我比仔仔返N班,係想佢習慣群体生活,我眼見佢又返得好開心!所以唔覺得有什麼問題,視乎你自己點睇

大宅

畀面勳章

其實返下playgroup都無壞,可以令小朋友多與別人接獨,學習和別人相處,也可多接觸病茵,增強自身抵抗力.到讀 k1 時就會比較容易接受和投入. (純粹個人經驗)

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

返n班主要都係學習群體生活同自理能力,仲有大小肌肉訓練,唔一定係學好多課本上嘅嘢,如果小朋友係獨子/女又或者平時係工人姐姐湊,我都贊成比小朋友返

男爵府

我給囡囡上n班,反而係想佢玩多d

伯爵府

Bowie613 發表於 12-8-31 08:57
BB 9個月大,最近身邊好多人問我報左學校未?讀唔讀幼兒班?返唔返play group ?我同老公一直堅持,無諗過俾 ...

你諗多咗喇...人地問唔等如催你個BB返學... 只係找個閒談話題,我好多時都係咁問, 返學未/揾咗學校未....

你要有心理準備, 未來你會成日聽到相似問題 : 到咗你個細路返咗學, 人地又會問"讀乜興趣班", "揾咗小學未", "學乜嘢樂器"
到咗再大D, 你又會比人問, "拍拖未" "結婚未" "買樓未" "你幾時抱孫"......

依家只係個開始, 聽得多慢慢就慣.....

Bowie613  哈哈哈哈  發表於 12-8-31 12:21

侯爵府

畀面勳章

如果bb是大仔, 一定贊成返n
小朋友到2歲左右, 係屋企好悶
返n有咁多人同佢玩
在遊戲中學習
真係好開心
我同仔7月出世
當年返n都只是抱住"玩"的態度
唔舒服, 唔夠瞓.........都會請假
我認為這也是個好好的童年生活

複式洋房

多謝各位意見,我諗都係遲d先啦,我想bb有多點童真

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至