時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

以下純屬個人意見, 如有雷同, 實屬巧合.

1. 97之後實行母語教學,令到香港人(有錢及特權人士除外)英語水平急轉直下, 降低香港人於國際人力市場競爭力, 等你冇得走.

2. 03年放D沙士帶菌者黎香港, 令香港變成疫阜, 迅速拉倒香港經濟, 名正言順引入自由行.

3. 05年開始, 大量大陸公司開始於香港上市, 吸納香港資金, 更以此作為窗口, 引入大量大陸政要人士及情報人員, 作為聯繫, 收買統戰目的.

4. 07年開始, 大量大陸資金湧入, 開始推高樓市, 再加上領匯凍租結束, 物價開始不斷上升, 令香港市民生活苦不堪言, 除有錢及特權人士之外, 各楷層人士不斷向下遊.

5. 10年政改方案收買民X黨,X拹令政改方案通過, 亦令到之後有利政府方案更順利通過, 最重要係令到泛民主派分裂.

6. 11年區選種票風雲, 顯示出中X辦嘅工作已經係收成期, 開始影響香港議會文化.

7. 12年特首選舉, 利用各種方法令到中方地下共X黨員梁X英當選, 之後以此傀儡特首推行中方嘅政策, 包括洗腦國民教育, 開放邊境關卡, 建立大陸殖民三個雙非城.

8. 2020年, 深港融合, 香港由黨員特首簽署, 香港特別行政區直屬深圳市政府, 所有香港儲備盡歸深圳市政府發展之用, 由民建聯, 工聯會, 民主黨及民拹聯手通過香港稅制跟隨大陸稅制, 實行萬稅萬稅萬萬稅. 食環署跟隨城管制度, 嚴格執行環境衛生條例. ICAC官員及執行人員全由中方居住滿七年人員擔任, 維持境內廉潔, 一切貪污活動只可於境外發生.

別墅

回覆:到呢一刻我真係有種感覺, 咁多野都係中央搞出黎!

見人兄提到母語教學,我都想講下。 「母語教學」:唔知大家有無諗過內藏一個更深的含意,而是大家𣎴知覺被蒙混過去呢? 何謂「母語」,如果大家一廂情願認為是「廣東話」,我相信已經「中計」。香港是一個城市,「廣東話」是某個城市的方言,而非國家語言,而「母語」在特定的將來,肯定會得到詮釋,而到時的「母語」又會否是大家心目中的母語呢,就用稍近的廣州來睇,這個顯而易見! (純屬個人意見,歡迎指點,不喜勿插)

梁振英:深港同城免簽注往來,深圳人也可到香港上班
http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

禁止訪問

禁止訪問

大宅

samsam12182000 發表於 12-9-3 16:10
見人兄提到母語教學,我都想講下。 「母語教學」:唔知大家有無諗過內藏一個更深的含意,而是大家 ...
咁又係喎, 唔怪得國民教育手冊話香港回歸好似回到母親懷抱啦!

大宅

dadof3kids 發表於 12-9-3 16:16
香港人要Alert

到深港完全融合
所以我到宜家都KEEP住本BNO, 作不時之須.

禁止訪問

大宅

香港最緊要攞番審批權先.

別墅

引用:Quote:dadof3kids+發表於+12-9-3+16:16+香

原帖由 babyfather 於 12-09-03 發表
所以我到宜家都KEEP住本BNO, 作不時之須.

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

別墅

引用:Quote:samsam12182000+發表於+12-9-3+16:10

原帖由 babyfather 於 12-09-03 發表
咁又係喎, 唔怪得國民教育手冊話香港回歸好似回到母親懷抱啦!

伯爵府

samsam12182000 發表於 12-9-3 16:10
見人兄提到母語教學,我都想講下。 「母語教學」:唔知大家有無諗過內藏一個更深的含意,而是大家 ...
仲有
宜家好多學校實行英普,
啲家長仲好開心咁送去讀,
以普通話學中文
美其名係與神州接軌
與13億人口溝通
好快下一步就會以同一理由
消滅埋繁體字
跟住一大班50cents就會大喊: 星加坡都係用簡體字啦,有咩問題?
將中國文化滅絕
唔好以為唔可能
今日嘅韓國,係古代係用全漢字,古籍都係全漢字
有人諗過大部份嘅韓國人係唔識大部份漢字嗎?

大宅

caramelpudding 發表於 12-9-3 17:31
仲有
宜家好多學校實行英普,
啲家長仲好開心咁送去讀,
所以我都係幫個囡揀粵教中, 因為佢地有普通話堂, 都唔知點解要咁多堂用普通話.

我個囡升小一時, 有一間小學除左英文其他全普通話, D媽咪話好好, 我真係一D興趣都冇.

禁止訪問

回覆:到呢一刻我真係有種感覺, 咁多野都係中央搞出黎!

珍珠宮

之前母語教學,放寬自由行等等,就好像傷風感冒,我地一直都無理,久病成疾,慢慢就形成而家呢個毒瘤--國民教育同埋開放邊境關卡

所以我地今次一定要切除呢個毒瘤,否則呢個毒瘤慢慢擴散,變左未期cancer--深港融合, 到時香港真係無得救,只有等死.....

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

awah112 發表於 12-9-3 16:26
公投,港獨!

可以就好
順順利利 大吉大利       

別墅

引用:母語教學的摧生係因很多英文水平差的學生在

原帖由 qaz2012 於 12-09-03 發表
母語教學的摧生係因很多英文水平差的學生在全英教的科目上失去學習興趣,最後政府才推母語教學去輔助這班學 ...
我今日甘多野講,是想大家知道,你以上尼個說法好可能是正苦的一個糖衣,想大家把危機意識提高。正如而家國教的最新、亦是最終說法,「只要俾它推行,內容歡迎你改」。 過一排就會講「大家重是擔心的,內容任你改」 ,如果純是一個教育政策,又何必賭上惡名,亦要一意孤行呢?

qaz2012  當年我讀中學,有很多學生都因跨不過英文這座大山而停下腳步,母語才摧生  發表於 12-9-4 01:13

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cassie0025 發表於 12-9-3 22:48
之前母語教學,放寬自由行等等,就好像傷風感冒,我地一直都無理,久病成疾,慢慢就形成而家呢個毒瘤--國民 ...

大宅

回覆 babyfather 的帖子

agree x2

大宅

8. 2020年, 深港融合, 香港由黨員特首簽署, 香港特別行政區直屬深圳市政府, 所有香港儲備盡歸深圳市政府發展之用, 由民建聯, 工聯會, 民主黨及民拹聯手通過香港稅制跟隨大陸稅制, 實行萬稅萬稅萬萬稅. 食環署跟隨城管制度, 嚴格執行環境衛生條例. ICAC官員及執行人員全由中方居住滿七年人員擔任, 維持境內廉潔, 一切貪污活動只可於境外發生.

上述第8點是真的嗎?邊度可睇多D呢方面的資料?

別墅

qzwg 發表於 12-9-4 01:50
8. 2020年, 深港融合, 香港由黨員特首簽署, 香港特別行政區直屬深圳市政府, 所有香港儲備盡歸 ...

首頁

尾頁

跳至