烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

個女今年小一, 想我煮飯俾佢返學食, 但要朝早整好, 因我要返工唔可以送飯, 有無啲咩簡單餸菜提意吓, 我煮嘢唔係好叻!

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:小學帶午餐

其實basic d like: 腸蛋飯 晚上滷定d雞亦加個菜飯 茄蛋飯 雞絲意粉。。或者整三文治之類?呢d都不費時 識整嗎?

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

蕃茄牛肉,粟米肉粒,節瓜炒豬肉,豆腐豬肉,洋蔥雞肉,蟹柳粟米蛋炒飯

大宅

好媽媽勳章

回覆:carmenyan206 的帖子

我炒飯叻啲,我會試下,咁除咗椰菜同西芹仲有咩菜類岩煮呢?啲綠色菜焗住變黃,見到都唔想食!

大宅

好媽媽勳章

回覆:redelmo 的帖子

我個囡唔鐘意食蕃茄同節瓜架,迫佢食又好似那個!

littlelittlepra  我細個,屋企知你唔食,就日日煮,煮到你食為止!  發表於 12-9-5 17:04

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

有冇諗過耐唔耐整sandwich or wrap比小朋友做lunch? 其實好方便又營養

子爵府

小學帶午餐

三文魚炒飯

珍珠宮

偶爾整下西餐~例如芝士肉醬意粉阿~三文治啊~都幾好

大宅

好媽媽勳章

回覆:lovemy2kids 的帖子

三文治啲包擺耐咗會唔會濕咗架?

禁止訪問

珍珠宮

我係新手, 岩岩resign左要返多幾星期工, 不過而家已經構思緊我D愛心便當點整啦!

日式: 玉子燒, 煙三文魚波菜卷, 牛丼/豚丼 (牛肉/豬腩片飯), 紅蘿蔔絲炒椰菜, 蛋沙律/火腿青瓜三文治, 八爪魚腸仔, 燒三文魚粒, 壽司, 飯團, 冷麵....

西式: 番茄肉醬/白汁吞拿魚縲絲粉, 肉丸, 牛油蒜容炒翠肉瓜, 白汁粟米肉粒...

中式: 洋蔥番茄蛋, 豆角粒/蝦仁炒蛋, 三色豆炒雞比肉, 西芹炒肉粒, 牛肉炒青瓜, 蒸肉餅, 蒸水蛋...

男爵府

carmenyan206 發表於 12-9-4 14:23
其實basic d like: 腸蛋飯 晚上滷定d雞亦加個菜飯 茄蛋飯 雞絲意粉。。或者整三文治之類?呢d都不費時 識整 ...

請問菜飯點整嫁?教下我thx

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:carmenyan206+發表於+12-9-4+14:23+

原帖由 yaukwan 於 12-09-04 發表
請問菜飯點整嫁?教下我thx
你買白菜切碎佢 跟住炒下加salt 麻油 yip左d雞件 落雞湯代替水去煲飯(8成水好了 菜同雞會出水) 跟住水滾將菜同雞倒晒落去 就一煲過 雞件菜飯!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:三文治啲包擺耐咗會唔會濕咗架? +

原帖由 zeroling401 於 12-09-04 發表
三文治啲包擺耐咗會唔會濕咗架?
濕唔濕應該唔會, 可以買單個/双個餐包之類的包弄sandwich, 唔怕放耐食唔哂. wrap的話可以放freezer好耐都得, 食前放pan度慶熱便可放料.
我喺外國, 仔女一星期几餐sandwich做lunch, 唔冼煩. 如果熱食的話, 我想炒粉面飯就比較方便

男爵府

carmenyan206 發表於 12-9-4 19:05
你買白菜切碎佢 跟住炒下加salt 麻油 yip左d雞件 落雞湯代替水去煲飯(8成水好了 菜同雞會出水) 跟住水滾將 ...

thx

首頁

尾頁

跳至