夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

呢大半年,因為佢唔關心我同態度冷淡而嘈過好多好多次。次次佢都話改,好唔夠半個月又故態復萌。大家相處時C6越來越心不在焉,一有時間就睇手機(唔知做咩),睇電視,上網打機; 永遠叫我瞓先,佢就好夜先瞓。叫佢湊囡都肯湊,其他嘢都OK,只係大家好淡。今日我喺what\'s app 為佢講嘢態度而話佢,佢今次冇再氹我,我知佢覺得我煩...................................我今次真係死心啦,冇期望冇失望。

子爵府

回覆 新手師奶 的帖子

越變越淡的感情就如一杯冷了的咖排,很苦很難入口,你還留在這種自怨自艾中是無法走出來的。要知道冰凍一尺非一日之寒。很多時夫妻之間的問題不是因為單一事件促成,而是因為日常無數你看似小事實際已積累成如山一般的問題,再加一點引火點,這座山就根本無法移開。

如果你還想挽回這段關係,首先要自己踏出一步,不要去等c6的關心,反而應該先去關心對方,思考一下自己平日的一言一行,以往為了甚麼大家爭吵得無法回頭?大家是為事而吵或是為了不能容許對方的個性而吵?先由千頭萬緒中找出問題的原始開始點,才可以逐步拆彈,逐步把大家的關係修補回來。婚姻是兩個人要互相配合的,互相包容,沒有人可以永遠只做付出者,不計回報;也不可能有人永遠等對方先來呵護自己,這樣另一半會很累的。每個人都想有人關心自己,在自己情緒低落時可以有人鼓勵自己支持自己。單向式的付出誰人都會疲倦的。

試試由今天開始,改變一下自己以往的做法,讓自己變化成一個比昨天更好的太太,讓你c6感受到你的變化,看到你可以令到自己快樂,也可令身邊人幸福快樂。冷了的咖啡就把它倒了吧,再換一杯完全新鮮口味的飲品,讓你和c6再次可以回復以往的恩愛和甜蜜!加油!
mc <()>

別墅

引用:回覆+新手師奶+的帖子 越變越淡的感情就如

原帖由 mc 於 12-09-06 發表
回覆 新手師奶 的帖子

越變越淡的感情就如一杯冷了的咖排,很苦很難入口,你還留在這種自怨自艾中是無法走 ...
agree。。。一個家庭,係兩個人共同建立的,出現問題,都應該兩個人一同面對。。。不會太快灰心,大家坐低,好好傾傾。。。可能,佢他一開始不願意講出內心的不滿,加點耐性,只要他願意講出內心的問題,事情就有機會解決。。。加油

別墅

回覆:終於可以死心

謝謝你,睇完你嘅留言,我個心舒服啲。我好清楚一隻手掌拍唔晌,我有問佢係咪我嘅問題,佢又話冇,佢唔講,我都唔知點做。我有関心佢,知佢怕煩,即使我份工仲忙過佢我都照顧好頭家唔想煩。但大家嘅距離越來越遠,佢對呢個家越來越唔投入,我講嘅嘢接收到三成已經好好。

別墅

回覆:終於可以死心

當你不斷對人付出,但又冇收到回應,真係會好洩氣。不過,我相信“行為改變行為“。。。當對方感受到你對佢好,关心佢,佢都會不自覺地改變自己兩個入由對對方有好感,拍拖到組織家庭都唔係一朝一夕嘅事,大家感情淡左,要重建感情,都需要耐性㗎。。。努力!!!

伯爵府

回覆:cloudy312 的帖子

但往往要到人失去咗先明白依個道理
以前只覺"後來"好聽,當去先對歌詞理解

男爵府

引用:回覆+新手師奶+的帖子 越變越淡的感情就如

原帖由 mc 於 12-09-06 發表
回覆 新手師奶 的帖子

越變越淡的感情就如一杯冷了的咖排,很苦很難入口,你還留在這種自怨自艾中是無法走 ...

認同,盡左力,係辛苦d,得唔得都無悔。

男爵府

引用:謝謝你,睇完你嘅留言,我個心舒服啲。我好

原帖由 新手師奶 於 12-09-06 發表
謝謝你,睇完你嘅留言,我個心舒服啲。我好清楚一隻手掌拍唔晌,我有問佢係咪我嘅問題,佢又話冇,佢唔講, ...
男人心入面....女人=煩。你問佢你有無問題,佢實話無,因為唔想嘈 / 討論 / 理論,千萬唔好信.....到佢話你時,就好嚴重。 好老實,一個人邊有可能完美。試下先行一步,加油!!!

禁止訪問

子爵府

回覆 新手師奶 的帖子

要打開男人的心真是不容易,尤其是男人傾向不向c9吐真言,因他們會認為就算說了出來,只會吵架,一點意思都沒有。所以你要做的是一個在旁邊默默支持你c6的女人,在適當時間表達你對他的關懷,讓他覺得你是改變了,他才會願意逐步說心底話!冰冷了的關係不是一時三刻就可以解凍,要慢慢來。還要記著不要去想自己為這個家付出有多大,這沒有意義,因為又不是你c6迫你去做,他也沒有要求你要去做,所以千萬不要委屈自己去做不想做的事,之後又覺得c6不體貼,你只做可以讓你開心的事,這樣家庭才會有一份和諧和溫暖的氣氛!要知道感覺是最真實的。加油!
mc <()>

首頁

尾頁

跳至