基督家庭

跳至

首頁
12345...11

尾頁

別墅

有無基督徒全職媽媽入黎分享下! ^^

hi,我個囡囡5個幾月大啦,做左全職媽媽之後,真係少左好多時間比自己,不過有時我都會在網上聽道,每日睇金句咭,有時亞囡瞓左自己都想抖下,你地呢?
可愛囡囡"教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離"。箴言22:6 我的寶貝囡囡最喜歡笑! :-D :-P 孩子若生活於... 接納中, 他學會愛 分享中, 他學會慷慨 讚美中, 他學會感激 鼓勵中, 他學會充滿信心 誠實中, 他學會什麼是真理 公平中, 他學會什麼是正義 :-P :-P :-P :-P :-P :-P
該用戶已被刪除

Re: 有無基督徒全職媽媽入黎分享下! ^^

別墅

Billie&Winnie :
真好咁多時間去親近主。 你bb好可愛,佢幾大呀?
可愛囡囡"教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離"。箴言22:6 我的寶貝囡囡最喜歡笑! :-D :-P 孩子若生活於... 接納中, 他學會愛 分享中, 他學會慷慨 讚美中, 他學會感激 鼓勵中, 他學會充滿信心 誠實中, 他學會什麼是真理 公平中, 他學會什麼是正義 :-P :-P :-P :-P :-P :-P
該用戶已被刪除

複式洋房

你們好. 我做了全職媽媽已有三年左右了. 現有兩個小朋友, 一個是兩歲多, 另一個是三個多月. 我除了在小休時可禱告一下, 其餘時間是有點因疲累而沒有與神親近.
[

別墅

係呀,做在全職媽媽係少左時間親近主,亞囡瞓左我先可以真正休息下。 真係仲辛苦過返工。不過見囡囡一天天長大越來越懂事我就好開心,辛苦都直得囉。 我都有常常詩歌比囡囡聽,當係一齊敬拜主。

子爵府

(報到)
我part-time讀書(原本full-time).
我就覺得少了親近神, 因我阿仔係訓得少個隻, 成日要應酬佢, 加上應該要睇書溫習做功課等, 連家務都做少了. 最多就係食野時祈禱, 每日早上同阿仔一齊"背下主禱文及讀聖經", 詩歌都會聽下. 覺得最大問題係同教會, bro&sis的關係好似疏遠了, 崇拜時, 自己同阿仔係外面, 雖然提醒自已要專心, 但時日耐了, 都覺得心散了.
我都覺得很累, 以前祈禱時可以記念許多人與事, 現在實在有心無力.

別墅

我都覺得返祟拜時係最辛苦,個心想聽道但個仔又不停攪攪震......... :cry:
我每天在家都與bb聽聖經cd,感覺時刻與神親近些,有時更提醒自己要對bb耐心些, 因他是神所交托的!

洋房

各位主內姊妹,

我也是全職媽咪, 我囝囝3歲, 囡囡7個月, 都是自己湊的, 很想與主重新建立親密的關係, 因為作管家實在真的不易, 感到很乏力, 將子女放在第一位, 而忽略主才是我們的一家之主, 求主寬恕我, 很想能做合神心意的管家, 希望大家彼此鼓勵, 多親近神.........

別墅

泰莉:
嘩,你咁夜都未瞓?
我bb依家5個幾月大,其實bb一出世我就好緊張佢,因十月懷胎生佢出來,生時又唔容易,不過知道做亞媽係會緊張d,感恩的是主提醒了我要愛衪更多,是的,感謝主,提醒了我,我是管家,也要去不斷依靠主,求主賜我智慧去教導兒女。
姊妹們,加油呀!

我們愛,因為神先愛我們! :-P

男爵府

all...其實之前都想開個咁嘅topic,點知有人開左,真係好la~!

我bb剛滿3個月,做左3個月full time mami,係最近bb多左好多反應同表情,我先覺得無咁悶,開始慢慢enjoy雖然平淡規律一點,但又好安逸好愉快嘅生活!

珍珠宮

hello各位姊姊,

我做左full time mami2個幾月,e家我覺得遠離左神,
無之前咁敬愛衪~~ :-( :-(

別墅

Monty:
加油呀姊妹,親近主都可以同你的bb一齊的,如湊住佢的時候唱詩歌比佢聽,讀聖經比佢聽,自己都會係親近緊主呢,你教會有無d兒童聖經故事書可以借來講故事比bb聽,等自己又可以聽埋一份,我依家都試咁做,我講故事比我囡囡聽時,佢個樣好似想緊野咁,知佢聽緊我講野。
願你同bb都快樂享受啦!

珍珠宮

memecat:

多謝你鼓勵,我會努力~~

洋房

Hi 各姊妹:
我都讚如Memecat. 我們都是成年人的. 時間可以自己控制的. 同bb一起時都可同他們一起唱詩歌. 講吓故事的. 起初他們有可能不明. 久而久之他們是可以感受到的. 大家真的要多學習. 多常試. 天父常與我們同在的. Good Lucky

別墅

星期日教會伉儷聚會鼓勵我們自己每星期在家有家庭崇拜,型式有:詩歌敬拜、分享、讀經、禱告.......

我大肚的時候我和老公都有的在家一起崇拜的,不過生左BB就少了,但提醒後我們都會每星期有次一齊崇拜,姊妹們,大家一齊努力啦,也試試在家和BB一齊崇拜!

洋房

很想能有力量, 在家作家庭崇拜, 可時.....我丈夫未能配合, 因他也沒有祈禱讀經的, 只是曾決志信主, 孩子小坐不定, 現在放學大囝只有不停看電視, 我要煮飯湊兩個, 自己情緒好差, 希望新工人幫到手,但未到, 開始想放棄做全職媽媽, 但新工作返11-8, 一星期3日, 無得休假期, 沒有時間陪孩子, 但現在我一樣沒有動力親近主, 及與孩子玩特別大囝, 很內疚........請為我禱告, 我真的很倦... :-(

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

你地好,我都是一位全職媽咪,我有三個女兒,分別3歲,差不多6歲和7歲半~
對著他們不同需要,有時都幾辛苦~
不過我每天會抽時間自己單獨親近神(多數會送兩個女返學後,而細女未起床時)每星期會一家返崇拜,感恩的是,細女最近也開始返主日學,我也可以安心返主日學了~

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

泰莉,我為你一家祈禱~
以前我曾經有段時間沒有動力親近主,但我發覺不親近主會更無力~
所以找我的好姊妹為我們一家禱告,現在情況有改善了~

別墅

泰莉:
為您及一家禱告,求主加力量給您,加油啊姊妹!

首頁
12345...11

尾頁

跳至