基督家庭

跳至

首頁
23456...11

尾頁

男爵府

Re: 有無基督徒全職媽媽入黎分享下! ^^

Hi 各位mama同所有可愛的小BB
Conniesm, queeniechung 看到妳們的經歷 :-( :-(
深感受到母愛真的好偉大 亦同時深感受到 神的同在
就快母親節 la 妳們會如何度過呢? :mrgreen:
Karly 多謝妳分享聖經一些管教兒女的經文
對我有好大提醒
願主的愛祝福大家
littlesam 共勉之

複式洋房

littlesam,

依度生活好簡單, 無mug特別消費既地方, 況且家婆同阿媽都唔係度, 所以應該淨係會參加教會既慶典

複式洋房

queeniechung,

你個b都好得意, 依家幾大?

唔好擔心禁多, 總之記住: 一定要捉住神的應許, 只要你相信, 就一定能得到

你講得arm, 依家我同老公都係好享受上帝給予我們和小B相處的每一天, 好平安和喜樂!

praise the lord!

男爵府

陪月勳章

connie

佢而家3個月啦~

我家有毛豆,毛毛家姐長長的,豆豆妹妹圓圓的,我愛毛豆。

珍珠宮

環保接龍勳章

見到你地o既分享見証, 一個生命成長真是不是容易又奇妙o既事情, 我女兒一出世由於吸了胎水引致肺炎, 也住了一個星期兒科醫院........, 到今天健康成長真是上帝不斷帶領和保守!!
全職媽媽有苦有樂, 但我覺得樂多於苦, 可以看見自己的女兒一天一天的成長, 真是奇妙!感謝主!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
該用戶已被刪除

男爵府

冇錯! 主愛我們比我們愛子女更多, 主耶穌呀! 讓我更能學效你的樣式, 願我更像你, 我能愛因為你先愛, 願一切榮耀頌讚歸主耶穌基督。阿們!

複式洋房

同意!真係好開心,好喜樂.

我能夠每日都對著孖b, 睇住佢慢慢成長, 實在是一種恩典!

記得初初孖b由醫院回來個幾個月, 真係非常辛苦, 要餵breast milk (becoz highly recommend for prematured baby), 否則怕佢地抵抗力唔夠, 半夜起身餵奶俾兩個好難頂(感謝主,老公要番工都幫我餵一兩個feed), 好似無得點訓.....然後同bb既bonding出現問題(因佢地一出世就住醫院一兩個月, 我要坐月子, 不能出去睇bb, 因去醫院要坐個半鐘頭船出mainland, 老公要番工,只可以一個星期出去睇一次順便送breast milk出去, 佢就偷偷地影相及拍video番黎俾我睇), 因我一點也不覺得佢地就是我的bb, 半點湊bb既喜樂都無, 覺得好似幫人湊仔, 好辛苦, 唔知為mug, 真係湊到咸!後來不停禱告求神, 希望能讓我感受到湊著自己bb個種感覺同喜樂, 當然神有應允我的禱告!(感謝主!). 但依然有時有軟弱的時候, 爬不起來.......

直至......

有一天讓我碰上教會一位印度人姊妹, 她比我早三個月生了bb, 從她口中知道因她要上班(幼稚園教師), 所以bb由她媽媽照顧, 因她媽媽所住的地方離langkawi一個半鐘頭船程, 所以她只可以放假就帶bb回來, 放完假帶番出去. 當時我聽到, 有一種心痛的感覺.

過後回想一下, 覺得自己真的非常幸福!唔係每個人都有機會做全職媽媽, 有d家庭因各種問題要工作, 不能全職湊仔, 就好似這位姊妹, 難道她的心裡沒有難受?我自己亦係媽媽, 亦試過同bb分開個種感覺, 我明白.

有過來人媽媽同我講, 湊仔唔覺時間過得好快, 眨眼就會發現原來bb真係大得好快,已經兩三歲了, 大左後反而會非常非常懷念佢地bb時的日子. 真係好arm, 眨眼我孖b己經7個月, 多幾個月就一歲喇!

所以我好珍惜每日同bb共處的日子, 能夠每日睇住佢地點滴的成長及那份喜樂, 實在係好大的恩典. 所以我常常向神禱告, 希望衪能大大祝福我的家庭, 供應足夠所需, 經濟穩定, 好讓我能繼續做100%全職媽媽(at least until my twins can go to kindergarten), 繼續每日享受那種喜樂! 

男爵府

Good Morning All
十分之有同感 感謝主

男爵府

Hi Billie&Winnie
想問吓妳 611靈糧堂,什麼是611 ar ?-(

複式洋房

Hi littlesam,

pls read this:

http://www.church611.org/modules/sections/index.php?op=viewarticle&artid=27

Hi Billie&Winnie,

How are you and HimHim ar???? I want to send you the photos of ShunShun in pool. Can you pm me your email address?

Hi conniesm,

I am also from Hong Kong and my husband is from Kuala Lumpur. My gal is now 8 months.

What a wonderful world!!!!!!!!!!!!!!

複式洋房

ShunShunMami ,

HI nice meeting you.

Where are you living now? HK or Malaysia? Is your husband Malaysian Chinese? And, how about your son? What's his natiionality? Malaysian? Hey, can you email me his photo?? my email is [email protected]

複式洋房

Hi conniesm,

I am living in Kepong of KL now and will be back to HK on 16 May for finding jobs. Hope to save more $$ for my girl before she enters primary school.

My husband is a Malaysian Chinese. My girl also. But she has got permanent right of abode in HK already.

I have sent you my girl's photos. Pls check check!!

which part of Langkawi are you in?

複式洋房

shunshunmami,

i'm staying in kuah town, langkawi.

your girl is cute! btw, which church are you in kl?

you r going back, so who is going to take care of your girl? mother-in-law??and where r u living in hk??

p.s. i have replied your email with some questions regarding nationality. pls check.

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

子爵府

今日阿囝企係窗前, 望住窗外許久, 我好奇又望下, 見藍色的天空有少許薄雲, 有種好安靜的感覺 (雖然外面有好多大廈阻擋視線). 想起以前, 很喜歡望住天空靈修.
主, 對不起, 很久沒有安靜下來找你了.

男爵府

Billie&Winnie ,

我都有聽聞過你哋611教會, 係咪每年林光常牧師都會去你哋教會講關於營養學嘅講座架?

男爵府

vyvy ,

大家一齊努力啦!

男爵府

Hi everybody :mrgreen:
唔知妳們當中有冇mama教過兒童主日學導師呢?
請分享吓

首頁
23456...11

尾頁

跳至