樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

本來住開 900尺, $13000, 依家又要我搬..最可憐係...$13000 只租到600呎左右.. 唉.....

子爵府

回覆:andysue 的帖子

900呎才$13000?邊到呀?

別墅

早兩年租的將軍澳

禁止發言

別墅

多謝資訊, 不過真你好頭痛, 我仲有隻狗仔..

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

早兩年我租維景6xx呎都$12000啦, 你當自己平咗兩年囉.
如果一定要9xx呎, 租日出康城囉, 而家都係$14000啫.

別墅

日出康城在地鐵行好遠! 我今個星期去睇下西貢村屋(因為我平時有車出入)

禁止發言

別墅

回覆 美亞 的帖子

依家咁個環境先來上車.. 我怕自己好快有精神病. 生活逼人..

伯爵府

但唔上車又要捱貴租, 其實計番條數, 我供樓筆仲平過租個筆, 所以都係買左, 未收樓.

子爵府

tantanmama 發表於 12-9-14 12:11
早兩年我租維景6xx呎都$12000啦, 你當自己平咗兩年囉.
如果一定要9xx呎, 租日出康城囉, 而家都係$14000啫. ...
同意其實都賺左兩年平租, 兩房價住左大三房, 套廁當送既

我識幾個case, 都係己侄賺左兩年平租, 到新約時業主傾新租唔知為乜鬼殺咁嘈, 只肯加幾百, 又有個一直講價唔肯簽。 唯有去揾樓, 果時仲鬼咁話有信, 最終去曬康成

別墅

真慘,買又怕降價,租那的業主又成日玩野.

別墅

回覆 KAKAMAMAKAKA 的帖子

好勇敢呀!!! 仲好有$$ ..HA..HA..

別墅

回覆 scotttlk 的帖子

個市咁紅.. 做業主個心仲紅. 我都明寄人離下.. 不走不走還需走.

伯爵府

回覆 andysue 的帖子

我都唔想咖, 未買前都覺哩個時候點可能仲有人入市咖, 但當我而家租緊樓住, 又要搬(因哩度太細, 想要搵個兩房單位), 出去搵左成個月, 先發現係貴到租唔起呀, 我仲要唔止一個區去睇, 但就係九龍區, 真係好鬼慘, 所以先入市咋, 而且我而家供樓其實真係平過租個筆添, 仲要有供完嘅一日, 租樓係無止鏡.
不過我財政都係好緊張咖, 做唔到7成, 要再按多D, 又要留時裝修, 不過真係好開心, 就快收樓, 唔洗再寄一離下喇.

伯爵府

其實比得起首期,分40年供,好過交租啦

別墅

回覆 KAKAMAMAKAKA 的帖子

恭喜晒你呀..!!!

別墅

回覆 annaanna 的帖子

我覺得個首期...對我來講越來越遠

伯爵府

回覆 annaanna 的帖子

認同, 比到一成都好過去租, 最多分長D還, 但總有還完嘅一日.

大宅

KAKAMAMAKAKA 發表於 12-9-14 16:38
回覆 andysue 的帖子

我都唔想咖, 未買前都覺哩個時候點可能仲有人入市咖, 但當我而家租緊樓住, 又要搬(因 ...
我同你一樣呀, 其實真係唔敢亦唔想呢個時候入市, 但業主話放緊盤賣, 當時已經急急去睇樓, 睇有無機會買, 搵到間馬安山居屋仔, 當晚睇,第2日還價, AGENT話有幾個俾左票, 我真係唔信囉, 佢迫我加多2,3萬, 我唔制. 隔半個鐘佢打返黎話已經收左票賣左喇. 果一刻好唔開心, 點解買幾百萬既野, 價都無得講!!!
於事再努力搵搵搵, 搵到有D想放棄, C6有晚捉左我去睇樓, 入屋覺得都啱心水, 雖然貴D又細過之前睇的單位小小, 不過都去馬喇 T___T 一直都好擔心自己買貴左.... 7月到依家一直擔心, 日日睇下同屋苑既成交...到最近已經見到不斷有低層過我既價錢都追緊上來. 放盤亦貴過我買價成10幾萬... 個心先定D. 真係買又死租又死.

買左雖然心理壓力好大, 不過只要計過數, 我同C6是但一個辭工都應付到, 就去馬喇.

我租緊的單位, 1年前才9XXX, 現在要12-13K !! 佢肯俾我續租我都租唔起, 都係要去搵樓. 搵屋, 搬屋真係好煩, 唔係自己地方咩都唔整得, 家私唔敢買靚既好既. 只敢買CHEAP CHEAP的.

下個月收樓了, 現在終於都可以買自己鐘意既放O係屋企, 自己鐘意點整靚間屋都得!!!

生活迫人, 但總有路行既, 大家要加油呀!!!!

首頁

尾頁

跳至