母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的母奶 食到baby 面仔同body 起粒粒, 中EC第一句就問我食佐d 乜攪成咁, 其實我都無咩特別食過, 但係見到baby 咁樣,我嘅信心開始往下沉我到底係米要堅持母乳餵哺呢? 幫下我

大宅

回覆:我的母奶食到baby 起粒粒…[附圖]

你留意下自己食過咩食物係平時比較小食,令到佢敏感。但係如果真係敏感,又點會得pat pat呢part? 又或者係咪條片吾乾淨\"up\"到or條片吾夾bb皮膚?吾好質疑自己d母乳先。如果係我,我直頭會唧d母乳搽落去呀!

大宅

Sorry, 睇漏左,原來係面仔同身。係咪熱親呀b?佢而家幾大呀?睇下健康院俾個本書仔有無講?

大宅

係咪熱痱呀?我仔仔都有奶sin+熱痱,每次抱住佢/揹住佢行街都會起晒粒粒。西醫俾左藥膏我搽兩三次就無事

男爵府

pinglamwan 發表於 12-9-15 12:51
我的母奶 食到baby 面仔同body 起粒粒, 中EC第一句就問我食佐d 乜攪成咁, 其實我都無咩 ...
你bb係咪三至四個月左右?好多BB都係會咁,之后冇事,我bb之前仲得人驚,成面出水,看見心痛,都曾經有過你的想法,但堅持了約一個月冇事啦!

子爵府

回覆:pinglamwan 的帖子

係油脂粒/濕疹,多數滿咗月后發,人奶,奶粉B都有機會發,好多BB都有

男爵府

你個b似我隻b2個月大開始生果d。
支持母乳喂哺嘅梁醫生發現係我食嘅cheese所引起的。我當時日日2塊,諗住補鈣。停食加醫生比嘅藥膏,好快就冇事。

梁醫生通常叫戒奶製品(牛奶、cheese,etc)同蛋嘅。致敏源。
你試戒下啦。

男爵府

我就係因為健康院姑娘話個個bb都會生,我隻b算好好所以冇睇醫生。開始呢d粒粒嘅大概3-4個禮拜後,我因胸痛睇梁醫生時佢見到診斷埋bb,搽藥膏加我自己戒口後好快好返。有d後悔唔早d睇。bb快好返我地做媽媽嘅都安心d。
所以我覺得越快睇佢越快會好返。
唔好懷疑母乳啦。除去d致敏嘢就ok架喇。奶 粉點都唔會好得過人奶囉。

大宅

我囡囡都是。健康院的醫生一見就話我。話我是不是吃了很多補品(高麗參,鹿茸等等)和薑醋,我身體的燥熱透過人奶比左囡囡。所以叫我停吃補品一段時間。想問樓主,你BB的便便是不是比之前(皮膚沒事時)臭了很多?

別墅

引用:我就係因為健康院姑娘話個個bb都會生,我隻

原帖由 Hyda 於 12-09-15 發表
我就係因為健康院姑娘話個個bb都會生,我隻b算好好所以冇睇醫生。開始呢d粒粒嘅大概3-4個禮拜後,我因胸痛 ...
我bb都有這問題,我都有擔心,我好怕係濕診,我相信介口會好啲,你睇個醫生係邊?

男爵府

引用:Quote:原帖由+Hyda+於+12-09-15+發表我就係

原帖由 claudia-baby 於 12-09-15 發表
我bb都有這問題,我都有擔心,我好怕係濕診,我相信介口會好啲,你睇個醫生係邊?

...
TST

水晶宮

BK猜猜猜慶中秋

引用:我的母奶++食到baby+面仔同body+起粒粒,+中

原帖由 pinglamwan 於 12-09-15 發表
我的母奶 食到baby 面仔同body 起粒粒, 中EC第一句就問我食佐d 乜攪成咁, 其實我都無咩 ...
請問你是否全母乳? BB所用的尿片是否新轉?尿片有否勤換?

男爵府

2024年龍年勳章

我個b都有,一唔開冷氣就會咁!所以而家成日比佢嘆冷氣:;pppp:

大宅

應該係濕疹 如果你BB食奶粉會更嚴重 所以你應該繼續餵母乳 不過媽媽就要戒口 蛋同乳製品都要戒

皮膚要注意保濕 可以塗PHYSIOGEL或AQUEOUS CREAM 如果用AQ要塗得效密 如果都係唔夠就再補一層豬油膏 先補水再鎖水 如果情況冇好轉 就要睇醫生開類固醇藥膏了
6個月以上BB可以驗血找出致敏原

我仔仔都係睇梁醫生 個驗血報告出左黎連梁醫生都好無言 因為找出我個仔只可以食海鮮同菜 蛋, 奶, 肉, 麥, 米, 仲有好多野都敏感

大宅

我個仔仔前排面同身都有,塊面仲好勁添!健康院話好多bb都有,食奶粉仲會出得勁過人奶架喎,後來睇左西醫搽左d藥膏幾日就好番好多,之後就唔搽醫生藥膏只係狂搽保濕cream, 而家好番晒喇!唔好懷疑自己d奶啦!只要多d同佢洗面,要不停同佢保濕!

別墅

我bb之前都好似你bb噤,唔知係咪濕疹。如果bb太細就千祈唔好搽physxxgel,因為講明只適合6個月大搽。我bb搽左physxxgel一次(一個月大時),就出事喇。變左毛囊發炎,睇完醫生要搽兩星期藥膏先好番。建議你睇醫生好d,因為我哋始終唔係醫生。

大宅

回覆 pinglamwan 的帖子

因為相睇唔算清楚, 我剩係試過阿囝頭一個月有好多點點, 點的頂是有些白的, 不過當時仲係奶粉多過人奶, 姑娘話係bb賀爾蒙過多發出來, 又真係第2日又無, 但呢d謝左, 又會生番d, 唔知一唔一樣, 希望可以作參考.

大宅

引用:我囡囡都是。健康院的醫生一見就話我。話我

原帖由 Aotearoa 於 12-09-15 發表
我囡囡都是。健康院的醫生一見就話我。話我是不是吃了很多補品(高麗參,鹿茸等等)和薑醋,我身體的燥熱透過 ...
食補品前可以請教註冊中醫師先,啱體質食就無問題,好似我咁,食左又多奶左,阿b又ok

大宅

引用:我的母奶++食到baby+面仔同body+起粒粒,+中

原帖由 pinglamwan 於 12-09-15 發表
咁你睇開的中醫有咩建議?如果你食左致敏的食物,咪戒下口law。奶粉仲容易致敏,如果唔係就唔使出咩低敏奶粉啦

男爵府

好多bb 都會出粒粒或敏感,因為bb 抵抗力低,所以更加要餵母乳,餵奶粉敏感機會更高!與其懷疑人仔天然飲的人奶,不如去睇醫生!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊