跳至

首頁

尾頁

大宅

delete

大宅

回覆 hikiko999 的帖子

爸爸是美國公民, bb係邊度出世都是美國公民。

而係hk生, 仲可以拿埋hk永久居留權及回鄉卡。

當然係hk生好啦! 仲有家人照顧你!

bb出世後去香港既美國領事館攪手續就得架啦!

至於幾大至座飛機好??? 我個bb 3個星期大就坐飛機了, 要book baby bassinet位。 機票usd300。

別墅

回覆:cherrycsw 的帖子

3個星期就可以坐飛機喇10幾個鍾會吾會好辛苦?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

pippo7389 發表於 12-9-22 18:40
Infant ticket USD300? 你坐 business / first class 呀?
要睇邊度飛同幾時飛喎,你覺得US$300好貴?而家有附加費又有稅,
我呢度直飛11月唔係旺季經濟客位大人要$1100,其中差不多$350係稅同附加費,
Infant ticket要$520,淨機票$200,其餘又係稅同附加費。US$300算平啦。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Flower1015 發表於 12-9-22 16:45
3個星期就可以坐飛機喇10幾個鍾會吾會好辛苦?
其實BB咁細個只係食瞓痾,反而唔會太辛苦,只要起飛同下降時俾BB飲奶或水,
基本上係OK嘅,反而我覺得最麻煩頭一個月嘅BB食同去大小便都多,
食食下又會去大大,去親都會整污"joe"衫褲,十幾個鐘換咁多次又臭大人辛苦D。

大宅

回覆 rose-mag 的帖子

冇錯, 10幾個鐘頭機, 我係冇休息過.........因同時要照顧大仔及bb, 連口渴都冇時間飲水。

大宅

唔該晒大家,咁係咪到時個公民Daddy要返香港去美國領事館幫個BB攪咖?我聽人地講,如果BB係海外出生,佢國籍就唔會寫America
會變成Oversea born America,其實係咪有冇影響呢?

大宅

引用:Quote:Flower1015+發表於+12-9-22+16:45+3

原帖由 rose-mag 於 12-09-23 發表
其實BB咁細個只係食瞓痾,反而唔會太辛苦,只要起飛同下降時俾BB飲奶或水,
基本上係OK嘅,反而我覺得最麻 ...
我都plan緊帶bb返港,出發時bb就3個幾月,我自己都擔心搞唔掂呀。因我係全泵媽,得我自己同bb travel,咁我點泵到奶?若我去toilet,係咪都要帶埋bb?無理由係個位到泵奶架,嘈死人咩!大家可唔可以指導下我?以防萬一,諗住帶定liquid formula,可唔可以帶上機?可以帶幾多?真係怕自己搞唔掂!

王國長老

sugasuga 發表於 12-9-26 04:48
我都plan緊帶bb返港,出發時bb就3個幾月,我自己都擔心搞唔掂呀。因我係全泵媽,得我自己同bb travel,咁我 ...

你最好打去航空公司問清楚,因為而家D例改到都唔知係點,
有BB係應該有exception,不過我唔係好清楚可以帶幾多。
另外你個係手泵定電泵嚟架?如果電泵要帶夠電至好喎,
問埋航空公司如果咁情況佢地有咩advice俾你,worst come to worst,
你真係要帶埋BB去洗手間泵啦,你仲要考慮埋如果泵出嚟唔係即刻食,
到時點儲藏喎,飛機上有雪櫃,但唔知可以點安排,最穩陣係你有冰袋,
不過冰袋帶唔帶得上飛機又係問題,你都係問清楚航空公司,
安排好晒先,唔係上到機冇呢樣冇果樣就煩啦。

大宅

回覆:rose-mag 的帖子

係喎,你提醒左我,我都無諗過泵左出黎點儲存㖭!又多樣野考慮。有人提議埋身餵...

王國長老

sugasuga 發表於 12-9-26 13:31
係喎,你提醒左我,我都無諗過泵左出黎點儲存㖭!又多樣野考慮。有人提議埋身餵...

...

如果可以埋身就梗係埋身方便啦,唔駛洗樽唔駛驚D奶太熱太凍,
幾時食幾時開餐,又可以帶少好多嘢。

大宅

引用:Quote:sugasuga+發表於+12-9-26+13:31+係喎

原帖由 rose-mag 於 12-09-28 發表
如果可以埋身就梗係埋身方便啦,唔駛洗樽唔駛驚D奶太熱太凍,
幾時食幾時開餐,又可以帶少好多嘢。 ...
bb唔係太like埋身呀,成日推開,同埋好快就甩開,所以我prefer泵。但係機上面真係難d... 我而家諗緊係機上面都好難埋身...

王國長老

sugasuga 發表於 12-9-27 09:33
bb唔係太like埋身呀,成日推開,同埋好快就甩開,所以我prefer泵。但係機上面真係難d... 我而家諗緊係機上 ...

機上埋身唔難喎,只要有件衫或者有塊布都已經得,我以前同個女出街,
去到邊餵到邊架,當然有件外套遮住啦,機上如果隔離冇人都可以好方便,
如果間機唔滿,走去一行冇咩人嘅位度餵,你可以叫空姐幫手搵個位俾你餵嘛,
呢D多數都肯幫手嘅,你搭邊間航空公司?CX同SQ都唔錯。

大宅

飛機上有張毛毯, 蓋住身體, 係位泵,冇人知你泵奶. (cx bassinet 前面冇人座,左邊是我老公,加邊是我大仔)

而且飛機上好嘈 (機器聲), 完全聽唔到電泵聲. 

泵完問空姐要熱水洗晒.

大宅

liquid formula 我帶左10幾支上cx機都冇人理。 你地有冇比bb食維仔命?其實有冇需要呢?

大宅

引用:+本帖最後由+rose-mag+於+12-9-27+10:16+編

原帖由 rose-mag 於 12-09-28 發表
very helpful, thanks!!

大宅

引用:回覆+rose-mag+的帖子 飛機上有張毛毯,+蓋

原帖由 cherrycsw 於 12-09-28 發表

飛機上有張毛毯, 蓋住身體, 係位泵,冇人知你泵奶. (cx bassinet 前面冇人座,左 ...
真?係怕嘈到人咋!

大宅

引用:liquid+formula+我帶左10幾支上cx機都冇人

原帖由 cherrycsw 於 12-09-28 發表
liquid formula 我帶左10幾支上cx機都冇人理。 你地有冇比bb食維仔命?其實有冇需要呢? ...
我有俾維他命D

大宅

回覆 sugasuga 的帖子

連我自己都聽唔到電泵聲.

複式洋房

回覆:請教關於美國公民在香港出生子女問題!

我係公民,5月在港生bb, 之後馬上去中環美國領使幫bb攞passport , 手續大概個半鐘,不過要問約十條問題,但首要條件是我要去示五年在美國居住的證明,最好稅表。兩星期後bb就收到passport and 公民紙。

Jan2010  去示五年在美國居住的證明- 請問O係邊度可以申請到居住証明架? Thanks~  發表於 12-10-25 11:58

首頁

尾頁

跳至