爸爸專區

跳至

首頁
34567...11

尾頁

別墅

Re: 計劃將來

sumdetectivebaba 寫道:

你目前的想法, 的確很大程度與基督教不同. 我雖信基督, 但仍常抱持對信仰要問清楚的態度, 因為同一信仰根源, 卻有如此多分支, 我認為, 一定要弄清楚.

因此, 我想請問, 你不認同基督教哪些方面?

hi sumdetectivebaba

原來你也是信基督^^你說得不錯,(同一信仰根源, 卻有如此多分支)
所以一定要小心選擇,希望你早日搵到一個你覺得適合的教會,早日正式領受洗禮。

別墅

tabobb 寫道:

其實我唔係唔認同,只係覺得由細返到大,到出左黎做野,有好多思想、諗法、價值觀唔同左,唔想成日困係基督教既思想入面,好似令到我個人變得好思想簡單,去到社會大學,就發現有好多野自己未見識過,未遇過,未試過,有陣時要解決某d事,冇可能次次都可以本住神/教會既思想去做,咁咪自相矛盾囉~
況且返教會返到都有d心淡lu~我寧願出去呢個社會走走,先再諗我會唔會再返去神?度.
係咪樣樣野都交托比神,乾等就乜都唔洗做??我覺得唔係囉~
但係,返左教會呢十年黎,的確係令我個人開心左好多,但係只係限於心靈.

hi Tabobb^^

妳番佐咁多年教會,咁妳領洗未呀?
係呀!出來社會做野,會令一個人思想和行為上都會有改變,所以妳依家既想法,我都好明白!
但係有D野妳吾好誤會喎!(係咪樣樣野都交托比神,乾等就乜都唔洗做)
哈哈。。。....緊係吾係啦!...係咁就very good la^____^

(但係,返左教會呢十年黎,的確係令我個人開心左好多,但係只係限於心靈.)

妳知嗎?有些人一生追求的,便是這些了......

:lol:

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

tabobb,

我就好似有d剛同妳的經歷相反的.
我在小/中學時在學校已見識到社會大學的縮影,當時自己也是邊青一名,仲入過兩次差館,同家人關係好差,生活得好唔開心.剛出來做野時,一次機會令我知道耶穌的愛時,令我知道咩叫愛及靈魂,在佈道會決志左,但都未找到合適教會返,所以不為所動.但工作了幾年後,在工作上看過很多人和事,人也越來越忙,還是見到自己總是若有所失似的,所以在我最忙之時,神感動我主動找朋友陪我睇佈道會及返教會.
不經不覺,至今已返了教會十年有多了,也繼續在人生上經歷很多的人和事,但面對這世界越感吃力,就越是想去抓緊神.

男爵府

markli 寫道:
hi Tabobb^^

妳番佐咁多年教會,咁妳領洗未呀?
係呀!出來社會做野,會令一個人思想和行為上都會有改變,所以妳依家既想法,我都好明白!
但係有D野妳吾好誤會喎!(係咪樣樣野都交托比神,乾等就乜都唔洗做)
哈哈。。。....緊係吾係啦!...係咁就very good la^____^

(但係,返左教會呢十年黎,的確係令我個人開心左好多,但係只係限於心靈.)

妳知嗎?有些人一生追求的,便是這些了......

:lol:

哈哈,其實我受左浸(因我係返浸信會既)好耐架啦~
咁我都當然知道唔可能乾等啦~ :mrgreen:
以往信仰真係可以比到我心靈上既滿足,但係而家返而覺得若有所失,我知自己係要去尋找某d野黎填補身心,但係我仲未知係咩,要慢慢去搵.........
而家應該係我出到黎社會大學,人生第一個低潮期囉.......

世事如棋,局局新,穫穫甘!

男爵府

LilianLegend 寫道:
tabobb,

我在小/中學時在學校已見識到社會大學的縮影,當時自己也是邊青一名,仲入過兩次差館,同家人關係好差,生活得好唔開心.剛出來做野時,一次機會令我知道耶穌的愛時,令我知道咩叫愛及靈魂,在佈道會決志左,但都未找到合適教會返,所以不為所動.但工作了幾年後,在工作上看過很多人和事,人也越來越忙,還是見到自己總是若有所失似的,所以在我最忙之時,神感動我主動找朋友陪我睇佈道會及返教會.
不經不覺,至今已返了教會十年有多了,也繼續在人生上經歷很多的人和事,但面對這世界越感吃力,就越是想去抓緊神.

其實我返教會都係因為係學校唔開心(成日比同學蝦),先開始返,所以當時心靈上有好大的滿足感,但係思想就不斷被灌輸,攪到我好似困係呢d思想入面,變得好單純咁.
通常人最失落既時候,就會接觸到神,精神上的確有很大幫助.

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

係咩野低潮期??

tabobb 寫道:
而家應該係我出到黎社會大學,人生第一個低潮期囉.......

男爵府

係咩野低潮期??

只係覺得樣樣野都好唔順利好唔如意咁囉~ 個人成日都好唔開心,情緒起伏好大 :-( :-(
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

別墅

別墅

tabobb,

乜妳又係基督徒^____^
我同妳有D相似,我在單親家庭長大,我做過不良分子,做過很多錯事,由我決志開始,到十年後我領洗,我真正改變了,天父在我身上作的工,我一刻也會忘記.... :-(

別墅

別墅

別墅

[quote]
markli 寫道:

原來你也是信基督^^你說得不錯,(同一信仰根源, 卻有如此多分支)
所以一定要小心選擇,希望你早日搵到一個你覺得適合的教會,早日正式領受洗禮。

markli 兄:

"希望你早日搵到一個你覺得適合的教會,早日正式領受洗禮" - 你是對我說嗎? 我已受洗十一年了!

我目前仍覺得我的教會是個right place, 但因為沒有一所在地上的教會完美的, 我亦見到自己的教會有很多不足, 所以我仍在祈求神指引, 如果有一間更合祂心意的教會, 就帶我們一家到那裡去.[/quote]

你已受洗十一年.....原來大家都係基督徒...
該用戶已被刪除

別墅

[quote]
markli 寫道:

你已受洗十一年.....原來大家都係基督徒...

係呀! 因為?教會耐, 所以我想?爸爸區呢度, 識多?唔同?爸爸, 想keep自己update, 唔好同個世界脫節之餘, 亦分享?自己咁啦![/quote]

係呀!呢度既朋友都算吾錯,幾友善,可以交流一下,見識多些事物,不過我一有機會.......就會叫人祈禱。^______^

別墅

tabobb 寫道:
[quote]
係咩野低潮期??

只係覺得樣樣野都好唔順利好唔如意咁囉~ 個人成日都好唔開心,情緒起伏好大 :-( :-( [/quote]

吾好話妳啦!世間上又有幾人是日日開心的呢?
唉....早幾年,我有一段時間不甘心,想搵多些金錢,便進行孖展買賣,結果....唉......
咁多年啦,我真係好多衰既野都試過,而係呢一年我才清楚知道,只有信靠主,才會有平安,喜樂^______^
tabobb....妳要信靠主,妳的上帝!

首頁
34567...11

尾頁

跳至