婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我個仔未出世時,我同C6已經講明唔想搞百日宴或者滿月...
因為BB細... 我唔想抱出去比人摸黎摸去... 亦唔中意搞太多野...
一早講咗,當時99話我地自己話事... 之後阿仔出咗世...
佢又陰之陰之咁走去同我C6講要搞百日宴... 我C6勁孝順仔...
最後唯有順佢地意... 擺咗幾圍專誠塞住佢D三姑六婆把口...
臨擺百日宴前... 62/99走黎探B仔... 我地同我父母一齊住的...
無啦啦居然同我媽講"到時你唔好同D親戚講話你地一齊住,話住喺附近幫手湊B仔好喇!"
當時,我見倒我媽面有難色... 我即刻黑面... 然後C6叫咗佢阿媽入房...
話完佢媽... 我真係嬲咗幾個月.. 每次見倒99,除咗叫佢一聲之外都唔想睬佢...
最後,我GRANDMA咁啱走咗.. 咁我父母唔方便出席百日宴... 合晒佢地心水啦...
完事...

而家,我陀住妹妹六個月... 再一次同C6商量好唔好搞咩百日宴..
事關上次搞到我同C6都嗌咗好幾次交...
C6亦再一次同99講咩都唔搞...
點知... 早排過去同佢地飲茶... 佢又陰之陰之走去同我C6講:
『嗰日見倒你D姑媽,同咗佢地講妹妹下年一月出世,不過佢地話唔搞百日宴...然後你D姑媽話"老豆唔搞咪阿爺阿嫲幫佢搞囉"』
我同C6都勁唔高興... 佢地肯定唔會攞錢出黎搞... 再者... 係我地真心唔想為咗應付你地而搞大龍鳳...
但我條氣真係好唔順.. 完全當我無到... 我只係負責陀同生囉...

我越來越討厭我62 99!!!!

子爵府

企硬啦 反正錢又係你地出
你地唔比錢攪佢地都吹你唔脹
幾時先上到車.....

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

堅持呀, 我生囡囡個陣都講明係"一家人"食飯, 99又係借D意話幾時食呀, 要打電話同姨媽舅父地講, 人地未必得閒架。我老公再講多次係"一家人"食飯, 我99好似仲未明又講, 我兩公婆唔想駛錢仲要應酬, 所以我老公再講多次最多請埋老公既"婆婆", "女麻女麻", 係我地幾個一家人食, 因為我99唔會出錢, 所以最後佢係唔鍾意既情況下惟有接受, 最緊要係你地兩公婆一條心, 要你99知道唔只係錢既問題, 最大問題係你地唔願意

男爵府

你可以同佢講
"99 你去訂囉
我同bb唔會出現架
我講左唔搞架啦
係你自己要架咋, 唔關我地事架"

水晶宮

hehehehhehehe.......

如果係 我就1定搞了
co i super like d 親戚聚埋 gathering ga

當然,個個人 like ge 野真係吾同

侯爵府

佢地攪咪由得佢地攪囉,你地唔會出錢唔會出席!咩都唔好參與.
佢咁想攪不如叫佢生個出黎自己話事自己攪啦.

大宅

回覆:99死要面!!!

攬住個女唔好比佢去搶去現場

大宅

陪月勳章

"老豆唔搞咪阿爺阿嫲幫佢搞囉" <---
我係你, 我會叫老公答佢: 好呀, 阿爺阿嫲搞, 我同老婆同阿仔阿女都唔會出席, 你地慢慢搞, 鐘意點搞就點搞

對於一個完全無視人地感受, 甚至做d 野令你難受的人
我可以去得好盡.

kombi  GOOD  發表於 12-9-26 19:56

大宅

洗鬼理啲三八講咩啫,最憎啲人唔關佢事又多多意見,前世未去過飲滿月敢。直頭同佢地講,爺爺嫲嫲都唔攪㗎喇,要攪一係你地班姑婆攪喇,你地自己角色扮演,搵個b 番嚟擺幾圍囉!

大宅

阿爺阿麻比錢咪佢地攪囉! 到時邊日通知聲,自己帶對仔女去其他地方慶祝,你有你攪,我有我唔到

男爵府

d3姑6婆講野唔駛負責任就梗係咁講

禁止訪問

洋房

玩大啲,將攪百日宴嘅錢拎去旅行,喺嗰段時間帶晒啲細路走,無話角就咩都攪唔倒

伯爵府

畀面勳章

99死要面!!!

由佢攪囉bb唔去咋麻

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

企硬唔攪

大宅

為甚麼要搞百日宴或者滿月???

如果為了小朋友!當然無問題啦!

但好多6299都好像為了自已而搞!

我99也是如此!明明一早講咗唔搞!

在滿月前2天突然打電話來話星期三BB滿月去酒樓食飯!

下下下!我同C6 O哂嘴!

不停罵!我們只好說星期六好嗎?大家都要返工返學!

99話一定要正日!邊有人唔係正日搞架!

我心諗:臨時臨急邊個得閒WOR!

最後我話女家無人來WOR!你們男家食就得啦!

結果取消了!因為6299根本無咩親友!

都唔知食來做咩!

我結婚時男家只有3位親友來!但又要訂勁多位!6299叫的人都唔來!

結果還要我們臨時拉朋友來先無禁樣衰!

都無客請咩X呀!

另外62 99咩都無做過!很好笑!咩都話唔識~!但只識得搞滿月LOR!

大宅

忘了說你的6299真厚顏無恥!

自已唔幫手!仲叫你媽講大話!

要面又唔付出!你也不須付出呀!

厚顏無恥!X10000次!

大宅

厚顏無恥!X10000次! ←不能認同更多....

我都會企硬... 希望唔會令C6難做!!!

佢令我而家見倒佢來電都唔想聽佢電話...

首頁

尾頁

跳至