興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

Nikon 定 Sony 的 DC 好?

我想買部dc, 請問 Nikon S6 還是 Sony最新個部有防手震功能好? 本人鍾意nikon 多些, 但s6沒有新此功能. 請比意見.

大宅

Re: Nikon 定 Sony 的 DC 好?

我一向唔喜歡sony!

複式洋房

我相信你可以到店子聽聽sales的意見! 同埋加上你自己可以試真d, 最為穩鎮! 若是你有手震那當然最好選擇有anti的啦.

複式洋房

http://www.dcfever.com/cameras/camera_database.php

你也可以到到依個website看看其他人的評語再決定.
不要bias個別的牌子呢 ~

複式洋房

Some Nikon DC is bad in 'Marco'.
Last time I bought Sony rather than 'Nikon' due to 'Marco'. Nikon is good in DSLR.

Canon is good choice in DC (also DSLR).

洋房

百X匯+痕身咭出部Nikon CP7600啦﹗
加$$轉埋1G SD 咭都唔使2K,抵玩﹗

複式洋房

Many say Sony white balance no good wor!

I would go for Canon!

大宅

Nikon
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

伯爵府

Canon

大宅

So, no one recommand Sony, if your choice is between Sony or Nikon, you shall choose Nikon.

www 寫道:
Canon
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

子爵府

我想問各位, nikon (DC) 晒相出來d色得唔得?

之前用開canon,用左一年整過一次,再一年而家又壞過
所以想平平地買過部其他brand,二千樓下有乜推介(sony除外)?

大宅

DC 係咪 Ixus 等等會好d? 我見 Canon 及 Nikon 就專攻 DSLR, 有人話呢兩個牌子佔了DSLR市場的90%.

複式洋房

其實係早期Sony,Canon 用了一批有問題既CCD,某D型號可以退還維修費!!都算負責任!!請不要岐試Canon

Canon D 顏色係DC之中比較出色既

之前音樂會家長影相,經收集翻黎比較後,D 500萬像,Panasonic FX9,Sony,Nikon等 都沒有Canon A70 320萬既好,之後我買左兩部,但此型號係CCD有問題既型號,我整過兩次,都堅持唔換期他牌子,你就知Canon有幾好!!!
你部Canon係?型號?
Canon EOS 1Ds Mark II

子爵府

yy_music_yy,
我果部係 Digital IXUS II, 我諗會去check下整要幾$$再比較下.....

參考過其他chat room, 原來有d canon係 ccd 有問題,會免費維修。 :-P

複式洋房

Canon,SONY等都會向其他品牌購買零件,稱OEM零件,未必樣樣都係關CANON事,同期受影響的不只CANON一間事你就知啦!!

洋房

himbb 寫道:
我想問各位, nikon (DC) 晒相出來d色得唔得?

之前用開canon,用左一年整過一次,再一年而家又壞過
所以想平平地買過部其他brand,二千樓下有乜推介(sony除外)?

我用緊nikon DC / DSLR 多年了。
一直沒有問題。有個friend 買canon 350D, 半年壞了三次。最後頂唔順放了。

nikon 色比較自然, 鍾唔鐘意因人而異。個人覺得舒服就得。要鮮艷的話可揀sony, 不過個人覺得D色假假地。

複式洋房

himbb 寫道:
我果部係 Digital IXUS II, 我諗會去check下整要幾$$再比較下.....

參考過其他chat room, 原來有d canon係 ccd 有問題,會免費維修。 :-P

應該唔會好貴
Canon整完部機仲有免費送貨上門服務
非常體貼!!

子爵府

你講得好正確, canon d service真係無得頂呀!

首頁

尾頁

跳至