嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

子爵府

終於都忍唔住, 要發帖.... 發洩一下...

陀B 初期, 5-7wk, 流啡流紅, 嚇c我!
8-15wk 嘔到亞媽都唔認得! 胃口又變晒, 食好少嘢! 足足比有bb前瘦咗8磅.
16wk 打後, 諗住步入蜜月期, 點知, 個胃又開始頂住頂住. 脹到唔想食嘢! 我可以由朝到晚都唔肚餓,
瞓覺又辛苦, 個胃好似吊住吊住咁, 平瞓側瞓都唔掂! 心跳急促, 再加上心律不正, 心悸, 經常失眠.

宜家21wk, 肩膊痛, 手軟腳軟, 個胃依然硬到想爆炸, 無時無刻都係咁.
宜家體重仲未去返有bb 之前.

再係咁, 我真係會抑鬱!!!

你地有冇遇到呢d 問題? 我地陀孖b, 幾時先會有蜜月期?
I just want to have healthy babies!

複式洋房

回覆:zarara188 的帖子

陀twins係無所謂的蜜月期架!唔好被太多負面情緒影響!加油!食得就食、訓得就訓!等佢地出世仲辛苦啊!加油啊!

zarara188  好多謝你嘅鼓勵呀!!  發表於 12-10-6 19:03

大宅

陀孖B係唔會有蜜月期架!我陀孖B以黎,簡直只可以用"渡日如年"黎形容,而家捱到27w,我都唔知自己仲可以捱幾耐,真係好辛苦!

複式洋房

回覆:蜜月期? 點解我冇架?

陀孖係比人特別辛苦,後期仲有大把辛苦嘢!腰痛,水腫~~~!肚又大又重到寸步難行!雖然係好辛苦, 但係雙倍幸福,佢哋一日日咁睇住成長變化,真係好開心,好幸福妳要盡量保持好心情,唔好念咁多,BBs係感受妳嘅心情!少食多餐,多食啲長胎食物。加油吖!

zarara188  我都好期待"雙倍幸福" 嘅來臨! thanks!  發表於 12-10-6 19:08

男爵府

好媽媽勳章

同意,陀孖b係冇蜜月期,果陣我5個月,瞓覺/坐低起身時恥骨已經痛到唔郁得......雖然日日痛又瞓唔到,但陀b果幾個月係我覺得最幸福、最開心既日子,因為自己好幸運可以有呢個經歷,唔係係人都有呢個機會架~

zarara188  我會嘗試學你咁正面去面對, 希望會好d啦! thank you!!  發表於 12-10-6 19:11

子爵府

lwylwck 發表於 12-10-1 09:41
陀孖B係唔會有蜜月期架!我陀孖B以黎,簡直只可以用"渡日如年"黎形容,而家捱到27w,我都唔知自己仲可以 ...

好一句: 渡日如年!

好貼切!!

我琴晚食咗個宵夜, 結果, 要坐喺喥瞓, 其實都唔係瞓..., 因為根本瞓唔著.

I just want to have healthy babies!

公爵府

陪月勳章

最慘連醫生都唔肯開病假紙俾我!
個肚大到暈,行都行唔郁禁濟!

大宅

回覆 vivi0707 的帖子

吓?唔肯開病假呀?我個c+都唔係好肯開,不過,我話我真係好辛苦,開幾日俾我抖吓都好丫,咁佢就開咗4日

子爵府

引用:最慘連醫生都唔肯開病假紙俾我! 個肚大到

原帖由 vivi0707 於 12-10-06 發表
最慘連醫生都唔肯開病假紙俾我!
個肚大到暈,行都行唔郁禁濟!
我個私家醫生都算ok, 開咗14日比我!
你睇私家定政府?

子爵府

引用:回覆+vivi0707+的帖子 吓?唔肯開病假呀?

原帖由 lwylwck 於 12-10-06 發表
回覆 vivi0707 的帖子

吓?唔肯開病假呀?我個c+都唔係好肯開,不過,我話我真係好辛苦,開幾日俾我抖吓都 ...
你個肚都好大喎!又辛苦,4日邊度夠呢?

公爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+vivi0707+於+12-10-06+發表最

原帖由 zarara188 於 12-10-06 發表
我個私家醫生都算ok, 開咗14日比我!
你睇私家定政府?
政府唔肯!
你私家邊間?幾錢?

大宅

回覆:zarara188 的帖子

你睇邊個呀?佢收新症嗎?我都想睇佢,攞病假!

大宅

我都覺得無咩蜜月期,初期嘔,暈,心跳,喘氣,之後個肚開始大,出街都5願,又宮縮,頂胃,訓落床都要老公幫手,側訓又5係,平訓仲哀,有時仲要坐住訓,不過每當佢地郁就會很開心加油呀..

子爵府

引用:Quote:原帖由+zarara188+於+12-10-06+發表

原帖由 vivi0707 於 12-10-06 發表
政府唔肯!
你私家邊間?幾錢?

我睇尖沙咀翹康醫生,孖胎收$800。
不過,我因為本身心臟有早駁問題,脊骨嘅軟骨有突出,所以,影響更大,返工好辛苦!唔知係咪咁,佢先比2wks sick leave我呢?

子爵府

引用:你睇邊個呀?佢收新症嗎?我都想睇佢,攞病

原帖由 lwylwck 於 12-10-07 發表
你睇邊個呀?佢收新症嗎?我都想睇佢,攞病假!
我估佢仲收新症架!佢好好人。你地可以喺bk search 佢個名,睇吓jm 嘅 評語先。
我pm佢個名比你地啦!

大宅

回覆 zarara188 的帖子

我雖然陀b無嘔,但係一啲真實感都無.
係成日肚餓,但食小小個胃就頂住,陀仔根本就無蜜月期.
食乜都俾人話,連做人既小小權利都無晒. 仲要成日去廁所. 只有一個字"煩"

大宅

剛收到你個pm, 原來我地睇埋同一個醫生... haha.... 不過, 可能你個case 複雜d, 所以佢開成2星期假俾你, 我上次睇佢, 同佢講好辛苦, 佢只係開咗4日俾我... 可能佢見我bbs 又冇咩問題, 我自己又行得走得啦 (雖然行得好慢)!

公爵府

陪月勳章

我真係投降!
最慘政府醫生唔俾假我,又唔知私家醫生肯唔肯?

子爵府

引用:回覆+zarara188+的帖子 我雖然陀b無嘔,但

原帖由 purincat_foxbee 於 12-10-08 發表

我雖然陀b無嘔,但係一啲真實感都無.
你e+幾多week?

子爵府

引用:我真係投降! 最慘政府醫生唔俾假我,又唔

原帖由 vivi0707 於 12-10-08 發表
我真係投降!
最慘政府醫生唔俾假我,又唔知私家醫生肯唔肯?
我都問過威爾斯d醫生,佢地都只係3日,5日咁樣開比我咋!我情願交私家醫生嘅醫生紙。

首頁

尾頁

跳至