自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個女有一隻門牙於半年都未出番隻恆齒。隔離個兩個月就出番。

見左牙醫,佢照左X光,就話牙床有牙架,不如𠝹開個牙肉,等佢快啲出。

想問有無人試過,都想知有無𠝹嘅必要。

唔該哂先。

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

引用:我個女有一隻門牙於半年都未出番隻恆齒。隔

原帖由 滿意媽 於 12-10-03 發表
我個女有一隻門牙於半年都未出番隻恆齒。隔離個兩個月就出番。

見左牙醫,佢照左X光,就話牙床有牙架,不 ...
自然出最好,人地隻牙仔ready 好自然會出,做乜夾硬要人摧

大宅

回覆:滿意媽 的帖子

唔需要,我個女甩咗兩隻門牙,一年後先生番出嚟,當時我都擔心架,帶佢睇牙科保健,個牙醫都冇問題,有d小朋友甩咗都要等一年先出,我個女就係要一年先出到喇,你個女讀小學應該有参加牙科保健,你擔心嘅話可以帶佢去睇吓,帶埋本牙保嗰本簿去,唔洗預约,去到話睇急症就得喇,唔好睇私家喇。

男爵府

回覆 lambing 的帖子

我都係咁諗⋯⋯又無規定要幾多個月出,係我呀媽成日催我揾牙醫check

男爵府

回覆 bobokong 的帖子

我以為牙保只係佢約你就有得睇,原來可以自己去!真係唔該哂!

大宅

回覆:請教八歲女出牙問題

有時d乳齒好早就冇咗,袛不過牙肉生厚咗出唔到。係牙肉開個孔恒齒好快出來!最緊要check下有冇牙係入面

男爵府

回覆 vickievickie 的帖子

有牙係入面standby, 不過諗緊切定唔切牙肉啫。
可以自然出當然最好,但過左半年又好似耐左少少

大宅

等多3個月如果唔出你先考慮繼續等定去私家。老人家緊張係因為你個女係女仔嘛?Ps學“天梯”話揾個新嫁娘摸下個孔就會生牙架啦!

侯爵府

好媽媽勳章

bobokong 發表於 12-10-3 11:09
唔需要,我個女甩咗兩隻門牙,一年後先生番出嚟,當時我都擔心架,帶佢睇牙科保健,個牙醫都冇問題,有d小 ...

原來可以自己約,我依家至知啊,仲以為要等學校一年一次成班一齊去tim,
我仔門牙(恆齒)嚴重歪斜,都要去睇下,要打去預約嗎?

公爵府

畀面勳章

照咗 X-Ray有恆齒就有得生, 我個女天生冇恆牙齒 8-9隻

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

由得佢自己生 la. 我細仔門牙甩左成年先出到,
原來係隻好大o既, 依家對門牙成對兔仔牙o甘.

大宅

回覆:nakoko 的帖子

nakoko,唔洗預約㗎,拎埋本簿去到同佢睇急症就得喇

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我覺得牙肉傷口好快埋, 牙仔生得慢, 界佢一刀, 埋咗都未出牙

BTW 我仔仔女女牙仔都出得好慢架,
就快9歲嘅女先甩咗8隻牙.
12歲個仔重弊, 換咗9隻咋, 諗諗卟都有D擔心, 同佢照吓牙仔 standby 味

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

引用:回覆+lambing+的帖子 我都係咁諗⋯⋯又無

我都係咁諗⋯⋯又無規定要幾多個月出,係我呀媽成日催我揾牙醫check ...
林小丙對門牙等左3年半先出呀

男爵府

咁搞笑?小丙咪做左無牙風爐幾年?好得意呀

水晶宮

引用:回覆+lambing+的帖子 咁搞笑?小丙咪做左

咁搞笑?小丙咪做左無牙風爐幾年?好得意呀
而家先得咁多多咋

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

我就係痛足一年,先至生到出黎。期間不停有血出下。
不過果4隻係智慧齒。

不知所謂的乙陸!!!

男爵府

回覆 chowqv 的帖子

智慧齒難出相對都正常啲吖,我女只係門牙,所以先擔心

首頁

尾頁

跳至