跳至

首頁

尾頁

大宅

仲有玫瑰花同胎菊又如何?

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:仲有玫瑰花同胎菊又如何? +

原帖由 rksun 於 12-10-04 發表
仲有玫瑰花同胎菊又如何?
我自己唔會冒險

My Two Princess

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:請問茶葉可否帶入境?

茶葉可以,但唔知玫瑰同菊得唔得

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

玫瑰花同胎菊我朋友都係HK帶了過來.

大宅

咁我買小小比我老公試下帶返去先,佢帶到,我先買多少少自己帶!

大宅

回覆:rksun 的帖子

荼葉要抽真空包裝或密封罐裝未開封的,因必須申報及拿出來檢查才可入境.

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:咁我買小小比我老公試下帶返去先,佢帶到,

原帖由 rksun 於 12-10-06 發表
咁我買小小比我老公試下帶返去先,佢帶到,我先買多少少自己帶!
我自己唔會帶囉

複式洋房

買小小試下好呀,又無犯法,唔得咪掉咗去,無問題𠺢。如果ok,下次咪帶多D。

複式洋房

上次帶一餅普梨入境無問題,無真空,佢睇一睇,say OK.

大宅

回覆:eirisc 的帖子

陳年 餅裝是ok. 不散開ok.

複式洋房

引用:Quote:原帖由+rksun+於+12-10-04+發表仲有

原帖由 pigpig 於 12-10-05 發表
我自己唔會冒險
點解要冒險?唔係declare咗,比佢睇,唔可以掉左就得,有危險?我次次都係咁,有D佢話唔得,比佢掉咗就ok,得就可以帶走。

大宅

我諗住買少少,連藥材都係,全部declare,帶得下次有人嚟就買多d,唔得要掉都無咁肉赤!我估最緊要declare啫!

複式洋房

引用:我諗住買少少,連藥材都係,全部declare,

原帖由 rksun 於 12-10-08 發表
我諗住買少少,連藥材都係,全部declare,帶得下次有人嚟就買多d,唔得要掉都無咁肉赤!我估最緊要declare ...
無錯,一D問題都冇,記住declare, 比晒佢睇,得咪下次帶多D,唔得比咗佢,咪下次唔帶,冇問題𠺢。

大宅

引用:我諗住買少少,連藥材都係,全部declare,

原帖由 rksun 於 12-10-08 發表
我諗住買少少,連藥材都係,全部declare,帶得下次有人嚟就買多d,唔得要掉都無咁肉赤!我估最緊要declare ...
我媽今次過来帮我坐月带左大量药材,custom 看也不看。只要不是贵重药材(万一收左好肉赤), declare 左就無問题。

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+12-10-05+發表我自

原帖由 eirisc 於 12-10-07 發表
點解要冒險?唔係declare咗,比佢睇,唔可以掉左就得,有危險?我次次都係咁,有D佢話唔得,比佢掉咗就ok,得 ...
當然你可以帶。我唔飲咪唔會帶,好正常吧。

大宅

回覆:pigpig 的帖子

但如帶一些唔可入境的食品,收咗是必定的事,還會罰款,聽講要罰款au$1000. 肉痛........

複式洋房

引用:但如帶一些唔可入境的食品,收咗是必定的事,

原帖由 himmom 於 12-10-10 發表
但如帶一些唔可入境的食品,收咗是必定的事,還會罰款,聽講要罰款au$1000. 肉痛........

...
未聽過?你只要declare同比佢睇,得就過關,唔得佢掉佐佢,重點係一定要declare.不要騙他。

琥珀宮

引用:但如帶一些唔可入境的食品,收咗是必定的事,

原帖由 himmom 於 12-10-10 發表

...
上次朋友帶阿膠衰左

大宅

引用:Quote:原帖由+himmom+於+12-10-10+發表但如

原帖由 pigpig 於 12-10-11 發表
上次朋友帶阿膠衰左

阿膠,個盒面寫Herbal Gelatine. 唔帶得㗎?

大宅

回覆:rksun 的帖子

我有帶阿膠啊!我全部declare兼集中放一喼,食品有過x-ray同開喼睇,我帶咗淮山、杞子、紅棗、南棗、北芪、合桃、龍眼肉、白背木耳、陳皮、八珍湯包、冬菇、蝦干同胎菊!

首頁

尾頁

跳至