自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

BK Milk勳章

我0係美國的. 話說今晚阿姨生日, 一行6人去小肥羊打邊爐, 有4個大人同2個小朋友.
去小肥羊打邊爐, 中國人地方都唔會靜得去邊, 坐我地隔離就係一班鬼佬同鬼婆.

食得好地地, 隔離班鬼佬埋單走人, 走前其中一個鬧我地唔管理好D小朋友.

我地好愕然, 因為2個小朋友都乖乖坐0係自己個位, 阿哥同妹妹玩包剪鎚....可能佢地的歡笑聲令鬼佬覺得煩.

小朋友唔似大人食咁耐, 食飽自然就玩, 佢地算乖無跑黎跑去, 只係自己個位度玩, 原來咁樣都叫失禮? 唔出聲先叫禮貌? 咁可能我阿姨真係唔識教仔女.....

餐生日飯就咁0係唔太開心的情況下完結.

不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

男爵府

咁咪再細聲啲

子爵府

回覆:唉....打邊爐比鬼佬鬧我地嘈....

佢地知唔知自己係去左打便爐架,唔係以為自己去左食西餐呀

車仔人    發表於 12-10-8 07:56
偷懶喵星人    發表於 12-10-7 14:43
http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

子爵府

BK Milk勳章

回覆 cassiesinging 的帖子

佢可以同我地講的......

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

係咩鬼?

子爵府

BK Milk勳章

牛皇妹 發表於 12-10-7 12:46
佢地知唔知自己係去左打便爐架,唔係以為自己去左食西餐呀
咪就係囉....想靜的話做乜去打邊爐?
比佢地D搞到無晒mood...

禁止訪問

子爵府

BK Milk勳章

meatballs 發表於 12-10-7 12:51
係咩鬼?
美國白鬼

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

不過呢又真係有D細路仔就算坐喺到都超嘈,把聲又尖又刺耳OR係咁尖叫,唉...但D父母都係唔理~仲覺得無問題,真係好自私~~
我唔知妳D小朋友係咪都係咁,唔好分中國人地方定外國,人地出得聲,可能妳地真係煩到人都唔定,下次出街細聲D LOW!

bonnyye  無尖叫/無刺耳, 只係不停咁123包......123剪咁囉....咁算唔算過分?  發表於 12-10-8 05:30
wifeki   d小朋友玩又尖叫又大聲「尖笑」真係好煩好影響人  發表於 12-10-7 14:30

子爵府

點解要靜啲就佢地?中國人食飯係咁咖啦有傾有講好正常,我亦都唔信樓主會嘈得好離譜,啲死鬼佬睇唔起黃種人就真

bonnyye    發表於 12-10-8 05:31
]

子爵府

嘈到人始終唔好,又關睇唔起咩事呢

vego  um....yes  發表於 12-10-8 09:58
Florenceforest    發表於 12-10-8 06:44

子爵府

咁佢地去打邊爐就係要跟返中國人文化......一係佢地唔好打邊爐.....

bonnyye    發表於 12-10-7 13:15
獻醜不如藏拙

子爵府

BK Milk勳章

當時成間小肥羊都好嘈.........所以無留意阿姨D小朋友係咪好嘈.......

如果去食西餐就梗係唔好郁唔好講野啦, 但打邊爐就...........

我地大人反而唔係好大聲.....小朋友就........唔知了....因為成個場都嘈到乜咁......

子爵府

回覆:bonnyye 的帖子

你同佢講哩d係烚吓烚吓文化,叫熱鬧。講曳鬼仔曳好多,極度自由奔放我頂佢唔順多d

mmami  agree!  發表於 12-10-7 13:30

侯爵府

叫佢地黎香港食啦,香港依家係酒樓好多圍埋一齊,但各自玩電話

yiyiyi    發表於 12-10-8 16:18
bonnyye  佢地平時都係邊玩ipad邊食飯, 但阿姨話佢生日, 要坐定食飯唔准玩, 咁就賴野  發表於 12-10-7 13:28

大宅

bonnyye 發表於 12-10-7 12:53
美國白鬼
which city are u in?

sometimes 白鬼s are such rednecks

bonnyye  San Francisco ar!  發表於 12-10-7 13:26

禁止訪問

禁止訪問

寶石宮

引用:叫佢地黎香港食啦,香港依家係酒樓好多圍埋

原帖由 rilley 於 12-10-07 發表
叫佢地黎香港食啦,香港依家係酒樓好多圍埋一齊,但各自玩電話

大宅

are there a lot of chinese people in san francisco? i didn't know there were 白鬼rednecks in sf too

i'm in new york so there's a huge chinatown here.. and the chinese restaurants are SUPER noisy, but a lot of 白鬼s come and eat too..

honestly i feel like they're just racist to chinese ppl -.-" a lot of kids (especially "hak gwai" kids ) are very noisy on the subway here but nobody says anything lor

首頁
12345...7

尾頁

跳至