烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:推介蕃茄酵素

我啱啱浸咗1個禮拜,請問有冇飲咗一排嘅JM分享下飲完嘅好處?

寶石宮

引用:Quote:milktealai+發表於+12-10-9+13:07+我

原帖由 lily_liu817 於 12-10-26 發表
有咩用架??
靚同埋身體健康

lily_liu817  你已經好靚女喇喎~~ 再靚落去我會好妒忌ga!!  發表於 12-10-26 15:39

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

babytomato 發表於 12-10-25 21:10
我啱啱浸咗1個禮拜,請問有冇飲咗一排嘅JM分享下飲完嘅好處?
有個好叻浸酵素嘅朋友,佢有朋友喺FB上講跟佢浸飲咗3個月,
瘦咗一吋腰輕咗一磅,但最緊要係花粉敏感好咗好多。朋友話小朋友都飲得,
但唔好浸咁耐,浸一個星期就可以飲。另外我順口問埋,
朋友話孕婦可以飲,因為酒精量好低,但不能多飲,每人每日最多90ml。
你浸咗邊款?
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:babytomato+發表於+12-10-25+21:10+

原帖由 rose-mag 於 12-10-26 發表
有個好叻浸酵素嘅朋友,佢有朋友喺FB上講跟佢浸飲咗3個月,
瘦咗一吋腰輕咗一磅,但最緊要係花粉敏感好咗好 ...
我想問下蕃茄和蘋果,蕃茄洗淨和去皮,切片,但蕃茄水分咁多,咪好難風乾 蘋果都係去皮和切片,就可以?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

katie0921 發表於 12-10-26 00:11
我想問下蕃茄和蘋果,蕃茄洗淨和去皮,切片,但蕃茄水分咁多,咪好難風乾 蘋果都係去皮和切片, ...

其實唔係要完全乾晒,因為本身蕃茄、生果都會有水份,冇就浸唔出咁多水,
講要風乾主要係洗完之後唔好留低生水喺生果上面,如果你冇洗過個生果或蕃茄,
基本上唔駛風乾都得,只係多數人都會洗過,咁就要瀝乾水份,
就算用紙抹都未必乾,所以我至會放一陣風乾,但唔係要放到個生果乾晒嘅意思。
蕃茄我甚至係冇洗過,因為我去皮去蒂,裏面D蕃茄肉冇沾過水。
但如果用車厘茄,太細粒我冇去皮,洗完續粒抹乾皮,放一陣再切開一半浸。
蘋果我去皮再洗一洗,所以要用廚紙抹一抹再切片,切完片放一陣就同蕃茄一齊入樽。

大宅

回覆:milktealai 的帖子

請問飲時要唔要加水? 會唔會食埋啲果肉?

王國長老

rainfefe 發表於 12-10-26 17:21
請問飲時要唔要加水? 會唔會食埋啲果肉?
要,每人每日只可飲90ml,每次約30ml,溝水或加冰,
唔加太甜一定飲唔落。D果肉可以食,有人會整成賓治,
有人當餡做麵包,浸薑的話,剩底嘅薑可以當酸薑咁食。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:rose-mag 的帖子

我跟你推介浸咗番茄加蘋果,見屋企有薑又加咗幾片薑,不過今日第7日,一啲bubble都冇,唔知邊度出錯? 浸完出嚟會唔會變咗果汁唔係enzyme?

王國長老

babytomato 發表於 12-10-26 22:38
我跟你推介浸咗番茄加蘋果,見屋企有薑又加咗幾片薑,不過今日第7日,一啲bubble都冇,唔知邊度出錯? 浸完 ...
你留意睇下,應該會有,不過就真係唔係好多,我果樽蕃茄薑都冇咩,
但同時浸嘅奇異果薑又有唔少泡。教我浸果個JM話只要冇黑霉菌就OK。
不過薑要浸耐少少,你去到3個星期至收成都未遲。你可以試下開一開蓋,
多數會有DD泡升上嚟,蕃茄真係好少泡架。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

前兩日手多多又浸咗樽提子加蘋果,今次將啲生果切粒,用冰糖instead of brown sugar, 今日第三日都係冇bubble, 原本個volume仲缩水咗一半

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我偷偷哋開篕聞一聞,好香果味,不過冇酒味。心情好緊張,每日都要拎出嚟摸下望下

王國長老

babytomato 發表於 12-10-26 22:57
前兩日手多多又浸咗樽提子加蘋果,今次將啲生果切粒,用冰糖instead of brown sugar, 今日第三日都係冇bubb ...
提子應該都唔少泡果喎,你糖有幾多?有時係去到一個星期後至多泡,
唔知係唔係天氣較HK冷嘅關係,我未試過多泡到滿瀉。

王國長老

babytomato 發表於 12-10-26 23:03
我偷偷哋開篕聞一聞,好香果味,不過冇酒味。心情好緊張,每日都要拎出嚟摸下望下

...
嘻嘻,我初初浸都係,而家有時都唔記得咗。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

真係唔知落咗幾多糖,因為舖滿一層就算,多啲或少啲糖或檸檬其實有冇影響?

今個星期菠蘿大減價usd$1 each, 我都買咗個諗住浸 其實最貴係啲糖,同個樽

禁止訪問

引用:+本帖最後由+rose-mag+於+12-10-20+23:46+

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

上網做咗啲水果酵素嘅research, 除咗要嚟飲之外,有人用埋啲水果皮或蔬菜,加埋糖同水,浸成garbage enzyme. 用嚟清潔地方一流,或做肥田料,仲好環保,唔知㸃樣會修保番臭氧層,我都想試整

王國長老

babytomato 發表於 12-10-26 23:27
真係唔知落咗幾多糖,因為舖滿一層就算,多啲或少啲糖或檸檬其實有冇影響?

今個星期菠蘿大減價usd$1 each ...
糖要落到差不多35% of weight至夠,檸檬幫助發酵,不過有人唔落,
因為生果本身有酵素,US$1一個咁平買多一兩個浸多D啦,菠蘿浸出嚟好香,
都好飲架,我都係等平至買。你唔嫌個樽細,1.5蚊店有樽係900ml,
US$1.5一個,我都係用呢種,不過真係細咗D。糖而家都幾貴,
我冇用冰糖用黃糖都好快用完。

王國長老

花蝴蝶 發表於 12-10-26 23:28
我都整左,但唔係好深色!你係唔係落左好多番茄呀?
我用黃糖,同埋我個蕃茄係好大個架,所以我估會深色D。

王國長老

babytomato 發表於 12-10-26 23:41
上網做咗啲水果酵素嘅research, 除咗要嚟飲之外,有人用埋啲水果皮或蔬菜,加埋糖同水,浸成garbage enzyme ...
我都讀過,不過我住Apartment,呢樣嘢我做唔到,你試下得話俾我知,
睇下係咪真係得,可以嘅話做多D環保嘢係好事。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

係喎,冇諗到dollar store添,下禮拜去睇下

我買咗2個菠蘿,不過冇理由一次過整晒,又唔知留得幾耐? 老公問我點解唔直接食咗啲生果,而要浸嚟浸去?

首頁

尾頁

跳至