跳至

首頁

尾頁

別墅

仲有無媽媽餵緊人奶,入黎分享o下啦!

仲有無媽媽餵緊人奶,入黎分享o下啦!

我衣家仲餵緊,不過只係緊緊夠食,好在我只需要泵一餐奶比恩霖下午喝+早晚埋身餵,可能都唔捱得幾耐。

該用戶已被刪除

Re: 仲有無媽媽餵緊人奶,入黎分享o下啦!

男爵府

我現在依然係全埋身餵, 半夜一次(原本早上起床, 自從佢出牙後就變半夜), 早上少睡前一次(有事不要), 下午一次, 晚上一次.

夠0吾夠食都0吾理lu, 遲早會變一日一至兩次.

別墅

瑋瑋都係要食夜奶.不過我瞓係度喂,都唔知佢飲幾多或者食幾耐.佢一邊食一邊瞓.我一邊喂一邊瞓.佢通常朝早六點幾又會再飲多幾啖奶.
平時我返工,瑋瑋會食兩餐我泵出來既奶當上午茶同埋下午茶.我返到屋企就會埋身喂佢.夜晚臨瞓前又再埋身食.
我之前都有擔心唔夠奶.不過依家抱住一切隨緣既心理,個人反而輕鬆佐.

moondream3003 寫道:
我現在依然係全埋身餵, 半夜一次(原本早上起床, 自從佢出牙後就變半夜), 早上少睡前一次(有事不要), 下午一次, 晚上一次.

夠0吾夠食都0吾理lu, 遲早會變一日一至兩次.

男爵府

PaulineVin,

真係好佩服妳!咁忙都仲 Keep到 餵全人奶

All,

謙謙到以家都仲係全人奶,基本上係起身、下午茶同臨訓,但係佢仲食緊夜奶,一晚最少食2,3次真係慘
:-(

由於佢食得多,所以我以家都仲夠奶量! 但我都諗住開始
下午茶果餐改餵奶粉,一步步,到歲半開始戒埋夜奶,2歲前成功! 因為以我湊大女經驗,食開人奶既BB多數好難接受奶粉,要慢慢黎吾可以一刀切,如果吾係BB會好辛苦~
歡迎進入2隻小妖既世界~

http://hk.myblog.yahoo.com/carmenma99

禁止訪問

男爵府

你地忘記左我呀! 我都有餵夜奶架.

別墅

我既目標係喂到兩歲.到時就會開始幫瑋瑋介媽媽奶.咁就會有覺好瞓

moondream3003 寫道:
你地忘記左我呀! 我都有餵夜奶架.

大宅

我公司忙到嘔白泡,都忍唔住要向你

別墅

FloliMom:
唔好咁講啦,我不過想對兩個仔一樣咁公平,所以先keep住喂瑋瑋.所以你咁講我會
其實喂人奶難介夜奶係BB同埋媽媽兩方面既問題.對於我呢個媽媽來講,喂夜奶係佢一邊食我一邊瞓,唔算太辛苦.而且喂夜奶有助增加奶量(因為夜晚D奶上得最好,所以有D媽咪專登夜晚起身泵奶).
埋身食人奶既BB通常會當佐媽咪係安撫奶嘴.俾如佢跌倒好痛,一埋身飲奶就會收聲.瑋瑋夜晚未必係扭奶,但我已經慣佐佢一叫就俾佢食奶,所以一路都介唔到,亦都唔敢幫佢介(驚唔夠奶).

別墅

各位媽咪~

最近在家無乜機會上網,今日亞女瞓左,我可以上來看看大家的分享!

真係好羨慕你地有足夠奶給bb。雖然我真係想餵到恩霖2歲,但睇來就快唔得lu~ 我開始唔夠奶了! :-( 亞女下午茶6.5oz奶我要在公司泵三次才緊緊夠(唔知係唔係同m就來有關)可能亞女係細食一族,一般情況佢唔駛喝夜奶(但唔舒服哭醒,出牙仔夜晚睡醒例外),所以無左晚間的剌激真係差d。

我亞女都算瞓得多,我星期日唔駛返工就無起身餵7時多果餐,亞女可以由12點瞓到第二日12點,好難瞓。呢個都係我d奶越來越少的原因。

Carmen講得o岩!恩霖真係好討厭奶粉,次次餵佢飲奶粉佢都哭哂。我雪櫃只有10包存貨,我要開始慢慢同佢轉奶粉啦!

我亞女的飲食時間:
7:30am 埋身餵
11:30am 粥一碗 約8-9oz
3:30pm 6OZ奶
6;00pm 粥一碗 約8-9oz
8:30pm 小食(如yogurt, 芝士),生果
11:00pm 埋身餵

可能早晚兩餐都唔夠飽。

男爵府

PaulineVin 寫道:
FloliMom:
唔好咁講啦,我不過想對兩個仔一樣咁公平,所以先keep住喂瑋瑋.所以你咁講我會
其實喂人奶難介夜奶係BB同埋媽媽兩方面既問題.對於我呢個媽媽來講,喂夜奶係佢一邊食我一邊瞓,唔算太辛苦.而且喂夜奶有助增加奶量(因為夜晚D奶上得最好,所以有D媽咪專登夜晚起身泵奶).
埋身食人奶既BB通常會當佐媽咪係安撫奶嘴.俾如佢跌倒好痛,一埋身飲奶就會收聲.瑋瑋夜晚未必係扭奶,但我已經慣佐佢一叫就俾佢食奶,所以一路都介唔到,亦都唔敢幫佢介(驚唔夠奶).

[size=small] 我同妳一樣, 覺得大果個餵到2歲, 如果今次咁快同細既戒奶, 就好似大細超咁, 對細既吾公平, 所以至咁堅持....
歡迎進入2隻小妖既世界~

http://hk.myblog.yahoo.com/carmenma99

大宅

PaulineVin & carmen99 同各位人餵奶媽媽:
其實你

別墅

hello 各位,

好耐無上嚟bk啦....

我都係依然餵緊人奶俾浠浠食... 唔覺唔覺差不多14個月了...
早2日我既period黎番啦, 可能係因為浠浠食少咗奶啦..
該用戶已被刪除

別墅

cathyl~
你衣家先至M,真係厲害!我5個月已經M啦!

珮珮媽咪~
關於Omega3,我買了亞麻籽粉(有omega3,6&9),但未開始落粥,因為我比佢食左三日三文魚)你既idea係點呢?好在欣浠都可以用另一種形式食奶,咁就唔會浪費左d奶啦! 你知啦!對我來講真係滴滴皆辛苦,有時唔少心倒左d我都好肉赤。

恩霖終於“零的突破”出左一隻牙,呢牌我晚上都要餵d奶安撫o下佢,希望對曾奶有幫助啦!
該用戶已被刪除

別墅

珮珮媽咪~

其實我同你一樣,好少時間可以上網。希望你5月的功課可以完滿完成吧!

關於三文魚,都係為左佢d omega 3。之前恩霖敏感無食一段日子,衣家食番又無事。

昨天恩霖開始學喝奶粉,喝了2 oz,都比預期理想!因為我之前一晚餵佢,好似叫佢去死咁,喝了一口之後就死都唔肯飲。真係要比d耐性。同埋佢都認住d器皿,用番喝人奶的碗去餵奶粉佢又會喝多些少。最後媬姆都要用匙餵埋餘下的奶。其實恩霖樣樣野都肯食、喝,就係d奶粉唔肯飲,真係唔係咁理解!

首頁

尾頁

跳至