嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔下星期一就13個月大啦..但係只得20磅重,唔係好肯食粥仔同飲好小奶....

大家有無開胃食譜推介?

中午果餐粥仔都食到一大碗,但晚餐只食小小....飲奶只是4至6安...

好頭痛......

珍珠宮

咁就試試俾BB食米糊。

男爵府

趣教勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:13個月大唔係好肯食粥仔同飲奶

會唔會想轉口味?成日都係粥可能厭咗

翡翠宮

試下食粉,麵包,通粉,呢D都系碳水化合物,都一樣有營養,可能食厭佐粥仔,換D其他主食俾佢試下,可以煲D瘦肉水俾佢飲,補充下

男爵府

13個月大好多嘢都可以食喇,通粉、abc粉、爛飯都可以畀BB試下

男爵府

13個月可以比佢試下爛飯,我捻佢會鍾意

公爵府

有「營」勳章 叻叻勳章

冇胃口可遲少少先喂.
平時比D果蓉佢食,助消化.

公爵府

有「營」勳章 叻叻勳章

兒童面OR字母粉,用湯底嚟煮都OK.

大宅

阿仔的食量好少,一至五日間俾人湊,daycare話佢食量正常重飲到三次8安奶。但晚上我而家餵佢食粟米肉粒飯、蕃茄龍利魚飯,佢會主動食幾啖後就唔食....

ABC字母粉同花花粉都係麻麻地....

之前有一排厭粥,停左一排粥仔。米糊重肯食,通常假日早上起身飲完奶一兩小時後,我會餵蛋黃/牛油果米糊。中午食爛飯食一大半,晚上食好少,但我而家出街食飯都會叫D佢可以食到的野,雖然味精重D,但好過佢唔食..

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

出街食比較重口味,自己整,比較淡,無味。會唔會習慣出街D口味。小朋友好聰明,比較鐘意有惹味。

公爵府

1歲起可以試下食米糊,爛飯,或者粥仔,都得噶

別墅

我個仔都一樣, 之前晚飯可以食到1碗多(大人碗份量), 而家食幾淡就唔食,
怕佢唔夠營養

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

其實一歲開始好多嘢都食得喇。你BB可能是係細碼B,對食嘢無興趣。平時少食多餐

大宅

13個月大係咪唔使飲三支8安奶啦?飲奶太多影響食慾啊!

公爵府

其實佢唔算輕喎

大宅

回覆 ivycowcow 的帖子

我唔係香港住,所以唔可以用健康院建議每四小時一餐,有兩至三餐只食固體食物。DAYCARE 阿姨話跟足我地國家的Standard,所以阿囝係佢度食得好密,有粥仔、米糊、奶同生果.....但我星期六日其實係跟番香港Standard,四小時餵一次...但我個囝好小因為肚餓而喊,有時真係唔知佢係咪唔知餓。

我個囝出世得6.42磅,一出世奶奶幫手湊,一個月後即10磅重,醫生叫唔好俾佢重咁多,最理想係每個月重2磅,到5、6個月大時,好似重16磅。之後奶奶返左香港,阿囝去左daycare之後,就病同無咩點重...維持左16磅好幾個月....

不過下個月奶奶幫我湊番,希望會好d.....

大宅

我唔係香港住,所以唔可以用健康
院建議每四小時一餐,有兩至三餐只食固體食物。DAYCARE 阿姨話跟足我地國家的Standard,所以阿囝係佢度食得好密,有粥仔、米糊、奶同生果.....但我星期六日其實係跟番香港Standard,四小時餵一次...但我個囝好小因為肚餓而喊,有時真係唔知佢係咪唔知餓。

我個囝出世得6.42磅,一出世奶奶幫手湊,一個月後即10磅重,醫生叫唔好俾佢重咁多,最理想係每個月重2磅,到5、6個月大時,好似重16磅。之後奶奶返左香港,阿囝去左daycare之後,就病同無咩點重...維持左16磅好幾個月....

不過下個月奶奶幫我湊番,希望會好d.....

首頁

尾頁

跳至