母乳餵哺

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

畀面勳章

首先又講下自己背景,我全人奶,全埋身,冇補過奶粉下餵到我個大囡兩歲~

呢度成功餵哺母乳既媽媽成日語重深長咁話餵人奶做奶媽係要好努力好勤力唔懶得~ 作為其中一個偏激成功奶媽既我其實係超懶,但我又覺得自己好努力~ 係咪覺得好矛盾? 係讀書既時候,睇過一篇文章,有一句好深刻就係<<我努力因為我懶>>

我未生之前決定餵人奶,我好努力咁睇熟哂母乳知識同調整自己心理,因為餵人奶好辛苦>>> 就係因為咁,係我當奶媽既日子我冇任何對人奶既疑慮,我唔需要周圍搵人問,亦唔會俾人"pound"到~

我生完後3日3夜都冇瞓過,我唔係噴泉,我唔係多奶,我要半個鐘餵個囡一次,夜晚半夜都係咁餵>>> 就係因為咁,我從來都冇奶量多少既擔心~

到左呀囡大左,我同佢出街,帶一件外套,一係奶巾,兩三塊尿片,一包濕紙巾,銀色,所匙,就係咁大把,我唔需要帶成個水吧出街,我亦唔需要好似bartender咁沖奶同搖奶樽,你地知啦,我好懶架~

係屋企拿高件衫就餵,唔使使奶樽,又唔使換奶樽; 我又唔使擔心奶奶來源,我又唔使驚冇奶粉買,我又唔會俾奶粉商打劫,我又唔使諗幾時要轉1號奶,2號奶,3號奶… 真係好煩~

我個囡冇便便煩惱,我唔使周圍試奶粉 ; 我個囡冇痴肥既煩惱,我唔使擔心佢健康 ; 我個囡身體抵抗力好,我唔使成日同佢睇醫生,就算囡囡病左,自己會好快好返/病得唔嚴重 ; 我個囡病扭計,我俾佢啜就已經可以,你知啦~ 有d BB 冇啜開媽媽既乳房就難搞D~

嘩~ 其實我真係好懶,但我知我要得到以上既方便就要先努力,所以我餵人奶係本住<<我努力因為我懶>>既精神~

其實人生好多野都係呢個道理,你要輕鬆搵到錢就要努力讀書 ; 你要有個品德兼備既子女就要一開始教好小朋友…

餵人奶係先苦後甜,個個都鐘意甜,但就要睇下你點去攞呢個甜啦~ 希望鼓勵到各位奶媽,懶都可以成為成功奶媽架!!!

大宅

回覆:餵人奶餵出人生哲理:D

講得好!!

大宅

我都好懶,

大宅

多謝分享

侯爵府

畀面勳章

引用:我都好懶, +

原帖由 Manmanma~ 於 12-10-17 發表
我都好懶,
我地根本就係懶,我媽睇唔過眼話我: 人餵奶你餵奶,餵到你咁少野(佢指物品),餵到你話餵就有奶~

大宅

我都要學妳努力地懶惰!

禁止訪問

回覆:beiette 的帖子

侯爵府

畀面勳章

引用:無錯,只是開頭辛苦,之後超正,囡囡扭計或

原帖由 s.andp 於 12-10-17 發表
無錯,只是開頭辛苦,之後超正,囡囡扭計或唔瞓,啜一啜搞掂,仲可以瞓住餵,拿高件衫餵得,又唔會飲剩奶煩 ...
辛苦一兩個月咪當會考/高考,之後就快活過神仙

大宅

BK Milk勳章

最憎啲人成日話餵人奶同奶粉差不多,不如話自己冇努力過

複式洋房

我都觉得喂人奶好正,啊B又得到最好的营养,又健康。

大宅

講得好!

侯爵府

畀面勳章

引用:最憎啲人成日話餵人奶同奶粉差不多,不如話

原帖由 oiyan3010 於 12-10-17 發表
最憎啲人成日話餵人奶同奶粉差不多,不如話自己冇努力過 ...
D奶粉媽覺得一樣咪得囉… 但就唔鐘意佢地用佢地自己諗就當真既思想黎打亂哂我地人奶媽囉…

大宅

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都係因為懶,所以到而家阿仔31個月都仲餵緊,因為實在太方便

大宅

回覆:beiette 的帖子

我想問你有無戒口?因為眼見好多野都好似食得咁,但又成日聽人講要食得好清!(只知咖啡,茶類一定唔得)

別墅

男爵府

畀面勳章

嘩! 我好有同感呀!
不過我有少少唔同, 我初頭埋唔到身要做泵媽, 我好勤力.
之後屋企人病左BB病左, 我太累起唔到身, 開始學懶試返埋身.
所以我都有諗 "我成功(做全泵媽)因為我勤力, 我成功 (做埋身媽)因為我懶"

其實仲有好多野係真為我懶先成功, 例如戒夜奶--唔想起身泵所以抱住佢瞓,抱下抱下就一日瞓得長過一日, 又因為我懶所以快快幫亞B改4個鐘一餐, 仲又唔想餵樽所以比亞B自己拎樽食, 好多好多.. 呵呵~

我成日諗, 我要懶D, 等亞B自己做D多識多D, 就唔會變港童啦~

男爵府

陪月勳章

Jm分享得好正!
個比喻好正!尤其係羡慕人地揾錢容易都要問下自己讀書有無努力同有清晰既目標!
向你學習!

禁止在頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

侯爵府

畀面勳章

引用:我想問你有無戒口?因為眼見好多野都好似食

原帖由 yenwongb 於 12-10-17 發表
我想問你有無戒口?因為眼見好多野都好似食得咁,但又成日聽人講要食得好清!(只知咖啡,茶類一定唔得):y ...
除左收奶既食物,我乜都食,刺激性食物都有食,不過輕嚐囉,唔好過量,濃味既就再食少D,怕D味…

侯爵府

畀面勳章

引用:嘩!+我好有同感呀!不過我有少少唔同,+我初

原帖由 kwokbao 於 12-10-17 發表
嘩! 我好有同感呀!
不過我有少少唔同, 我初頭埋唔到身要做泵媽, 我好勤力.
之後屋企人病左BB病左, 我太累起 ...
敵唔過懶惰,逼住埋身餵,反而得到更多,真係好自相矛盾~ 教育小朋友都係一樣,要識得放手,我地先唔使跟住佢地後面服侍佢地 我地懶得起~

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊