烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:我之前都係用光波爐焗,但係焗極效果

原帖由 natalielin 於 12-10-28 發表
我未的起心肝度位,買架,同埋近排多電器壞,哩個唔急,唔買住

我老公有話想買蒸氣焗爐,我唔肯定叫法,佢 ...
早排都有睇過呢隻,要$3xxx, 有個made in japan 依家加到$74xx.

大宅

引用:今日整咗香葱醬芝士德國腸包+

原帖由 ronnieieong 於 12-10-28 發表
今日整咗香葱醬芝士德國腸包

大宅

引用:我又交吓功課先,超級日清粉280、蛋水奶185

原帖由 吉蒂小豬 於 12-10-28 發表
我又交吓功課先,超級日清粉280、蛋水奶185、學人牛油後下、fresh yeast,mode2
19cm
今次冇用雪印奶粉都超 ...

大宅

引用:Quote:愛上mode4+20+21點解仲要行mode+20嘅

原帖由 maylam65 於 12-10-29 發表
點解仲要行mode 20嘅就咁熄機由佢係機入面繼續發到夠再轉mode 21焗有咩唔同呢

...
Mode20一開機就係發酵

複式洋房

回覆:Panasonic 麵包機分享 [Part 27]

噢!點解有個洞?

翡翠宮

大廚勳章

wanee.ju 發表於 12-10-29 19:55
噢!點解有個洞?
已開新PART,請往此討論 :
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=6059709&extra=page%3D1&page=20

伯爵府

回覆:Panasonic 麵包機分享 [Part 27]

用法棍模,冇買法包粉
用韓粉加麥粉亂溝
誤打誤撞,都算似樣,
烘乾身上面加上大閘蟹粉
原來真係好好味

大宅

回覆 worldrecord 的帖子

南方人主要食糧會係小麥, 我地唔係南方人, 所以小麥最好都係唔好成日食, 我地既主食糧只係米飯, 反而粉麵就少吃, 所以少些問題. 小麥即係gluten, 你上網搵下gluten有咩side effect呀! 同埋你去supermarket好似taste, 360, 呢d大既, 佢所有gluten free既食物都會有個tag show出來, 你會知道多些gluten有咩唔好架喇!

大宅

回覆 吉蒂小豬 的帖子

有, 唔多好食, 反而加冷飯去整就好食好多, 而家都不斷試緊gluten free既flour 邊隻好, 因為亞女好鍾意食包, 真係唔想佢食太多小麥整差身體呀!

首頁

尾頁

跳至