烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 NoelB 的帖子

我都係, 有時唔得閒, 又放番入雪櫃, 攪到亂晒龍!

大宅

回覆:鮮酵母-> 即用酵母

我想問低溫發酵除咗方便仲有冇其他好處?

水晶宮

NoelB 發表於 12-10-19 19:50
咁你覺得燕山大陣味嗎?
我好耐無做液種,通常都係中種,沒有預早整中種,那就做老麵。我通常都做「過夜」 ...
燕山唔太味, 同馬利同廠 ~~

男爵府

引用:Quote:NoelB+發表於+12-10-19+19:50+咁你覺

原帖由 tammy2008 於 12-10-19 發表
燕山唔太味, 同馬利同廠 ~~
好,咁我又試下玩下先。我一直怕大味所以不敢買

水晶宮

NoelB 發表於 12-10-19 12:17
另外, 見你另外有POST寫, 冬天開始不能用金安琪即用酵母, 是因為太怕凍可能發唔起嗎? 家裡只有金安琪, 因為我係今年春天先開始學做包, 所以唔知道冬天做包情況會如何...諗緊試唔試買定其他乾酵母呀
喂喂 noelb....用安琪無講過話發唔起呀~~

只係會發好耐, 時間上比馬利會長 50%時間以上 .....

男爵府

引用:Quote:NoelB+發表於+12-10-19+12:17+另外,+

原帖由 tammy2008 於 12-10-20 發表
喂喂 noelb....用安琪無講過話發唔起呀~~

只係會發好耐, 時間上比馬利會長 50%時間以上 .....
我平時都係低溫發酵,咁其實係咪應該照用都無咩問題呢?發得慢,其實都幾好,慢工出細貨,係壞處就要等了又等…或者我照用住先,遲下看情況

水晶宮

NoelB 發表於 12-10-20 23:37
我平時都係低溫發酵,咁其實係咪應該照用都無咩問題呢?發得慢,其實都幾好,慢工出細貨,係壞處就要等了又 ...
無所謂啦~ 搵到自己覺得係最好最適合自己...便成了 ~~

男爵府

引用:Quote:NoelB+發表於+12-10-20+23:37+我平時

原帖由 tammy2008 於 12-10-21 發表
無所謂啦~ 搵到自己覺得係最好最適合自己...便成了 ~~
ok 好好,我又試下用住先,唔掖再算。謝謝你。

多口問多句,朋友整造型包時個面有裂痕,昭和粉這水份都用到68%,精工機,醒麵時有加濕毛巾(反而我好多時懶,沒有加),加餡後有把收口位放底,造型後有噴水,那還有什麼原因會做成裂痕呢?下面張相係佢嘅成本,會不會係滾圓做得不夠,或搓揉時間不足,請指教,別打頭呀

水晶宮

NoelB 發表於 12-10-21 07:49
ok 好好,我又試下用住先,唔掖再算。謝謝你。

多口問多句,朋友整造型包時個面有裂痕,昭和粉這水 ...
單看做型不佳....就算收口係底....表面唔光滑...麵團無拉緊....
滾圓做得唔好 ( 唔係整圓粒麵團就算 ) 係要拉緊表面....
滾圓 : 其實係邊拉緊整個麵團 ( 做到排氣效果 ) , 邊把多餘地方收係底部

如果佢只係把一粒四方形麵團 "初" 成圓成...這不叫滾圓....

還要做薄膜測試啊....不知道精工機的搓揉時間.....也不知道她水份目測成如何 ~~

難說, 難說啊...

現在她有改善了嗎 ?

男爵府

引用:Quote:NoelB+發表於+12-10-21+07:49+ok+好

單看做型不佳....就算收口係底....表面唔光滑...麵團無拉緊....
滾圓做得唔好 ( 唔係整圓粒麵團就算 ) 係要 ...
呢個星期佢忙,無整造型,我把你這回覆給佢看看先,希望佢可以找到原因。

我本來都諗係咪關滾圓問題,不過我又不是睇住佢點做,而且我仲係bb班嘛,所以我唔識答佢

水晶宮

NoelB 發表於 12-10-21 11:04
呢個星期佢忙,無整造型,我把你這回覆給佢看看先,希望佢可以找到原因。

我本來都諗係咪關滾圓問題,不過 ...
咁妳應該上去佢度...順便試食精工d包包先得架.....

試完睇吓有幾好....

男爵府

引用:Quote:NoelB+發表於+12-10-21+11:04+呢個星

咁妳應該上去佢度...順便試食精工d包包先得架.....

試完睇吓有幾好....
嗚嗚,佢住好遠,坐車又坐船,我的住兩件,好難入去呀。

問過佢,精工沒有自訂程式,雖然我想試7小時天酵,但沒有自訂,包桶好似係細的,然後,我又繼續愛我的柏翠了。早兩日又打1kg,阿7兄仲問我係咪想快快換機,但其實係有朋友想食包包,打1kg,真係日本仔好似做不到呢,最後還是覺得拍碎好

水晶宮

NoelB 發表於 12-10-21 11:57
嗚嗚,佢住好遠,坐車又坐船,我的住兩件,好難入去呀。

問過佢,精工沒有自訂程式,雖然我想試7小時天酵 ...
NOELB 妳係8800s / 8990s 呀 ?

我買8800s / sug..都覺得係嘈 , 以為嘈先係正常..

但係最近有 blog 跟手買栢翠, 佢買 8990s, 可能佢聽我講得多, 以為會好嘈...

佢一試機....嘩....佢話靜到要掉眼淚呀 ~~~ 鳴.....總知我呢d怕嘈既都買 8990s 啦....

8990s 搓麵聲 , 隔離洗碗聲仲大

精工機:

我部8800sug

不過....都係忍 30分鐘啫....

我唔選日本機種...因為佢地會預熱....

男爵府

引用:Quote:NoelB+發表於+12-10-21+11:57+嗚嗚,

我買8800s / sug..都覺得係嘈 , 以為嘈先係正常..
我部8900,不覺得嘈,因為家裡兩小子仲嘈,一早習慣,要用職業拍擋了,哈哈

因為而家好少預時做包,有時我落哂料,我就由佢搓,然後我行入房哄兩兄弟瞓,瞓陣就出來造型。
又或者有時在廳睇電視,聽到個機到二搓時就行入去下油,所以我唔洗部機太靜呀

男爵府

引用:Quote:NoelB+發表於+12-10-21+11:57+嗚嗚,

今早覆你時候在街,所以無聽短片聲。剛剛回來聽到了,比較下,真係8900靜,(其實同我部差不多),而8800真的嘈,難怪你常話嘈,影片見,精工搓麵團都幾有勁力,鞭鞭有力呀

見你話日本機會預熱,係咪即係搓揉時會加熱?咁會不會發起㗎

水晶宮

NoelB 發表於 12-10-21 22:36
係咪即係搓揉時會加熱?

唔係呀...有幾款 ( 其實日本牌子機就只有那幾款 )
開頭會加熱一陣先開始搓....搓嗰時應該唔再加熱啦...

我估....估啦, 日式機細細部, 通常賣點係俾人地朝早有出爐包包食
所以都expect 大多數人夜晚放料半夜開始搓發焗...

所以佢地食譜通常都主張放凍水 ( 怕酵母過早受熱 , 這點很好 )
到指定時間, 部機會暖番少少d材料至正常溫度 ( 就係預熱開始 )
先開始正常程序 ~

我通常都係日頭整....同埋夏天整包都要不停降溫....所以日本機對我無咩用....

本來我都曾經多心諗過好無買p仔大size 機, 以為得日本牌子靜...點知原來栢翠 8990s都好靜架....鳴....why 無人講過架....唔怪知我上次篇 blog 個栢翠減嘈無咩反應啦...原來用8990s 既人根本無同感.....好可憐呀我...做咗馬騮戲...鳴....

話番轉頭, 咩機都好...適合自己便可以了 ~~ :lol:

男爵府

引用:Quote:NoelB+發表於+12-10-21+22:36+係咪即

唔係呀...有幾款 ( 其實日本牌子機就只有那幾款 )
開頭會加熱一陣先開始搓....搓嗰時應該唔再加熱啦...
哈哈,再轉啦

水晶宮

NoelB 發表於 12-10-21 23:48
哈哈,再轉啦

下次一定首選係佢.....

首頁

尾頁

跳至