爸爸專區

跳至

首頁
34567...35

尾頁

別墅

回覆 fattree21 的帖子

呢方面正確資料都要上網找找
但個概念上大腿與小腿大於90度
因為接近或少於90度
就會用上膝蓋力...好傷嫁
其實通常都大過...問題是幾多為之適合、理想

如要正確資料好多單車網有得計算、現時某幾間大單車舖有得同你度身
註:我是講緊RB

大宅

回覆 必理痛 的帖子

Thx

男爵府

回覆:報咗今年渣打馬拉松的有心人請加入討論

其實一般踩單車徑,RB定MTB好D?

侯爵府

NoahArk 發表於 12-11-1 00:14
我都係用Garmin。如果唔打算度心跳,Garmin forerunner 10 好似好吸引,平靚正。DCRainmaker 有詳細測試:h ...

Garmin forerunner 的錶唔多耐用,而且唔防水,我好多朋友包括我自己,隻錶一年左右就壞.

伯爵府

必理痛 發表於 12-11-1 11:37
回覆 fattree21 的帖子

呢方面正確資料都要上網找找
我問過跌打醫師, 踩單車都好傷腰. 我自己都有呢個感覺, 踩個零鐘單車之後, 腰椎位極酸痛, 攪到之後跑步果陣都會酸痛.

伯爵府

Prairie 發表於 12-11-1 12:55
其實一般踩單車徑,RB定MTB好D?
應該係RB掛, MTB好重喎...

伯爵府

瑄婷 發表於 12-11-1 13:48
Garmin forerunner 的錶唔多耐用,而且唔防水,我好多朋友包括我自己,隻錶一年左右就壞. ...
同意, 我落雨用 Garmin 果陣, 隻錶間中會傻下傻下, 又著又熄, 我幾驚佢壞.

侯爵府

遙遙爸爸 發表於 12-11-1 13:53
同意, 我落雨用 Garmin 果陣, 隻錶間中會傻下傻下, 又著又熄, 我幾驚佢壞.

咁你係時候睇定新錶了!

遙遙爸爸    發表於 12-11-1 14:38

男爵府

我睇中呢兩隻

http://sites.garmin.com/fenix/#begin

http://sites.garmin.com/forerunner910xt/

侯爵府

Prairie 發表於 12-11-1 15:48
我睇中呢兩隻

http://sites.garmin.com/fenix/#begin

910XT 太大隻,玩三鐵就最合適!
fenix 靓好多,可惜唔可以游水!
所以我都好煩惱
不過仲要考慮

大宅

Garmin Forerunner 10 聽聞防水一流,帶住游水都掂,不過冇測心跳。我隻210用咗半年,次次跑完都帶住 shower,順手洗錶,touch wood,依然行得走得。

大宅

嘩!大家都好pro, 請問什麼是tempo訓練?

大宅

今年訓練已經開始,現在每周約10-15km, 計畫1-2月會加至20km, 已經比往年多好多,雖然仍然唔夠。

平時生活太忙,已經唔多時間在家,唔可以去跑太耐。只是平日午飯時跑下5km(一周兩次),及有時周末0700跑10-20km.

daojun  個人覺得吃飯後跑會對腸胃唔好。  發表於 12-11-2 07:22

侯爵府

NoahArk 發表於 12-11-1 16:58
Garmin Forerunner 10 聽聞防水一流,帶住游水都掂,不過冇測心跳。我隻210用咗半年,次次跑完都帶住 showe ...
Forerunner 10
Water resistant:
yes (50m)

Forerunner 210
Water resistant:
yes (IPX7)

男爵府

Tempo一般係指用跑10K比賽嘅速度,持續跑一段中距離,能令乳酸慢一點才產生,即係肌肉冇咁快出現酸軟疲倦。

有錯請指正!

男爵府

回覆 dt22 的帖子

完全明白!我也想多點時間陪屋企,所以平日夜晚通常九點才去跑,攪掂哂仔女嘢先,周未就跑長課,有時約埋朋友去跑清水灣,青公等,沖埋涼食埋早餐要幾粒鐘。
就是因沒時間,每次跑就要重量又重質,長課要長一點,中距離(Tempo)可跑8-15K,唔使個半鐘,Interval就用更少時間,有D人唔跑Interval,就號多一節中或長課,個人覺得一星期操三課(以全馬計)已經係底線,唔可以再少。

大宅

回覆 Prairie 的帖子

我都係因為要攪掂個仔,所以無乜時間跑,臨近比賽才加操。

我都無跑Interval,因為年紀都已經唔細,無去追求。只係間中跑Tempo,間中跑變速,無咁悶。

通常晚上會由觀塘康寧道跑上秀茂坪打圏,週末早上個仔返課外活動,就操長課。

通常路線︰

1.
有時西貢跑返觀塘,

2.
試過荃灣->葵涌->荔枝角->界限街->跑返觀塘,

3.
最近由大埔道中大經火炭火車站->天橋落沙田->翠榕橋->大涌橋路->大圍徑口路->大埔道->龍翔道->太子道->返觀塘。

不如大家交流下路跑路線,分享心得。

遙遙爸爸  你長課路線好多鈄路!!  發表於 12-11-2 14:06

大宅

回覆:daojun 的帖子

我平日中午於維園跑
周六早跑馬鞍山海濱公園10-15km,間中可上梅子林操上山,遲啲會去西貢北潭涌跑麥徑1段來回,約20km.

男爵府

大家share下,有時跑到悶悶地,轉下地方好有新鮮感!我喜歡起點終點同一地點,方便泊車同沖身.

青公-青衣運動場<>北橋<>青山公路(視乎你跑多遠,青龍頭折返約25K)
銀線灣<>清水灣俱樂部(亦可由TKO運動場出發)~15K(少少上落)
大圍<>MOS<>大埔(可長可短)~10-30K(全平路)
MOS<>西貢大網仔路回旋處(西沙路)~20K(丁dir上落)
北潭涌<>東壩~20K(有段大上落)
TKO單車徑+日出康城新路~12K(全平路)
TKO運動場>澳景路>油塘>藍田>秀荗坪>翠林>寶林>醫院>運動場~15K(澳景路超大斜路)

大宅

回覆:Prairie 的帖子

平日多數跑馬場,假日大多數上山。有時由大坑道上甸

首頁
34567...35

尾頁

跳至