興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

已經晤係第一次了

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

嘩..你隻貓貓抓你...? 一定好痛...

你有無了解咩原因?可能貓貓唔開心....

大宅

引用:嘩..你隻貓貓抓你...?+一定好痛...你有無了

原帖由 八婆仔@ 於 12-10-31 發表
嘩..你隻貓貓抓你...? 一定好痛...

你有無了解咩原因?可能貓貓唔開心.... ...
只是幫牠抹眼,就被牠又抓又咬,好痛,有時摸下都咬,好灰心!

男爵府

試下唔好理佢幾日

我間唔中都會比貓抓兩野(沖涼時),但都冇咁傷

男爵府

嘩, 好傷, 要勤d剪甲
平時同佢多d傾偈........

大宅

回覆:點解養咗你咁耐又咁鍚你,你都咁對我...

我兩個星期替牠剪一次手甲,我特登晤做嘢由細開始照顧佢,好錫佢,但都係得晤到佢的歡心,也曾為此哭過,唉!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

男爵府

畀面勳章

好痛喎!

大宅

試下捉住佢頸背.

大宅

這些是他們的本能反應!不論你們多麼愛錫它,它一預到不喜歡的事,例如沖涼、剪子甲、清潔眼睛、食薬!它們都不理會你們幾錫它們!係咁反抗,出抓傷害主人!不過我都諒解貓兒心態,貓係好無安全感,主人要好諒解它們,要原諒它們,只有主人會愛護它們!貓先得到安全感。

安妮b    發表於 12-10-31 14:39

大宅

引用:這些是他們的本能反應!不論你們多麼愛錫它

原帖由 sagesage 於 12-10-31 發表
這些是他們的本能反應!不論你們多麼愛錫它,它一預到不喜歡的事,例如沖涼、剪子甲、清潔眼睛、食薬!它們 ...
原來是這樣的,但見別人的貓點抱都得,又可以搓圓㩒扁都得,真的好羡mo架,所以我晤敢再養第二隻了!怕再傷心多一次

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Moist 發表於 12-10-31 10:53
只是幫牠抹眼,就被牠又抓又咬,好痛,有時摸下都咬,好灰心!
其實你要係佢立場到諗下。

佢係小動物,唔會明白做乜要清潔眼仔耳仔,
佢只係知道呢d地方係好易受傷既地方,
如果比人攪佢地會好驚,
咁就只有自衛,
就好似你跌低會好自然用手按地下減低自己受傷機會一樣。

同埋如果你抺佢眼時如果你自己好緊張,佢地都會感覺到架,
你試下一面溫柔同佢傾計,一面心平氣和同佢抺眼,
抺完獎野佢食,佢有可能會慢慢接受,佢唔係特登想傷害你的。

另外,咬都係同一道理,
其實貓貓咬人唔一定係想攻擊人,
有時只係表示「好啦喎!唔好掂我喎!我而家唔想人掂!」
你要觀察下自己既貓貓乜野時候被人掂會想咬人,
例如我家貓貓如果佢自己沖涼時,
你一掂佢佢一定會作勢咬你,因為佢個時唔想比人掂。
不過你只要縮手佢就唔會進一步走過黎咬你,
呢個係佢同你溝通既方法,因為佢係貓,唔識講人話。

男爵府

我隻貓都係咁唔鐘意人抱同掂佢, 一攪佢就又抓又咬, 我有時會忍唔住襯佢唔為意時偷偷摸佢

大宅

引用:我隻貓都係咁唔鐘意人抱同掂佢,+一攪佢就又

原帖由 YWCCL 於 12-10-31 發表
我隻貓都係咁唔鐘意人抱同掂佢, 一攪佢就又抓又咬, 我有時會忍唔住襯佢唔為意時偷偷摸佢 ...
真係好明你的感受啊

大宅

回覆 Moist 的帖子

其實養寵物從小就要同佢溝通多D, 每日做清潔習慣, 比如梳毛, 剪甲, 食葯等動作.
目的係要佢習慣你以後會咁做, 剪甲係每日俾佢接觸個用具, 等佢唔好驚, 如果你從小冇俾愛心, 只得閒抱下佢, 日子耐左佢只當你係阿四, 起居飲食由你做, 其他唔會彩你.

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

好惡喎!

珍珠宮

樓主養了牠多久?
一手主人?

近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

大宅

引用:好惡喎!

原帖由 2BMa 於 12-10-31 發表
好惡喎!
係呀,由細到大都又cool又惡的

複式洋房

打佢啦!

首頁

尾頁

跳至