家庭理財

跳至

首頁
12345...11

尾頁

禁止訪問

回覆:香港人民幣定期

男爵府

減齡達人勳章

anniekayan 發表於 12-11-9 21:33
3。4半年, 3。3 做3個, 我做咗三個月

今日打去交通, 3 個月 2 厘咋..

男爵府

昨日問左中銀 3個月 2.8厘

RMB20,000起
個人簽名親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

現在息口好似低左,問左好多間都係得2.x,最後係hsbc 做左3.05 6個月

子爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:anniekayan+發表於+12-11-9+21:33+3

原帖由 miyu13 於 12-11-15 發表
今日打去交通, 3 個月 2 厘咋..
吓, 唔係,我星期一新做, 相差咁遠?

子爵府

2024年龍年勳章

回覆:pinkybee 的帖子

交通今日出面個橫額仲大大隻寫3。xx架

男爵府

減齡達人勳章

引用:交通今日出面個橫額仲大大隻寫3。xx架

原帖由 anniekayan 於 12-11-15 發表
交通今日出面個橫額仲大大隻寫3。xx架
可能要大額先係呢個rate

男爵府

覺得大新幾好:-

100000-490000 3% 3 month 3.1% 4-6 month 3.2% 1 yr

匯差比匯豐、渣打、工商少。

男爵府

剛剛在大新做了定期,3.2% 1 yr

大宅

請問hsbc最少存多少錢?

水晶宮

回覆 wypy 的帖子

滙豐新資金二萬人仔半年3.05%,-年3.15%

大宅

引用:回覆+wypy+的帖子 滙豐新資金二萬人仔半年

原帖由 HLDMaMa 於 12-11-16 發表
回覆 wypy 的帖子

滙豐新資金二萬人仔半年3.05%,-年3.15%
諗住星期一拎去hsbc做!!但係你地係咪會自己唱完啲人仔再拎過去做定期呢??

水晶宮

回覆 Landy_1988 的帖子

你可以問下個rate,邊度抵先去買,如果唔想每日=萬湊夠先做,可去找換店換。我很早期換咗,只係間銀行高息就拎去做。

大宅

引用:回覆+Landy_1988+的帖子 你可以問下個rate

你可以問下個rate,邊度抵先去買,如果唔想每日=萬湊夠先做,可去找換店換。我很 ...
好醒呀你噤做法,我由之前對85果陣已經想去唱,唱到而家得80都仲未去唱,真係太遲喇我仲有樣嘢想問,其實我見有啲銀行得3個月先有2.8喱半年先得3.××喱!其實噤樣咪做3個月抵啲囉??同埋你會唔會分散2間銀行去做定期呢?每边20000??噤樣就兩邊都有利息噤呢?唔好意好多問題問你!!麻煩晒

子爵府

頭先去了永隆,諗住每曰二萬唱,點知...

果位同事,好驚青,又好亂咁...比一批FORM我填....

開了一半,個同事話,如果戶口每年少過幾多幾多要扣錢(好似5000)....OK LA

又一陣,個同事話,如果要開埋港幣儲蓄/支票,人民幣儲蓄/支票,一年無獨用...又要扣錢....(每個AC計扣1000) OK LA

又一陣,差不多完成開戶,同我又講...我真係ANGRY LA....個同事話,你對每日兩萬,對完之後我地不會保證比番3%利率你....???視乎對完果日做緊幾多利率就幾多利率...

吓?對完錢,你先話不會保証比番3%我?咁我開黎做咩? 人地建行之前都係咁對,對足我指定存款就可以啦,今天是3%,對完都係比番3%我...

我即時唔開啦,心諗呢間咁既銀行,日本遊船.

不知其他媽媽係未同我一樣比人玩?

佢又想人入新資金,又想謙盡,印象係好差好差,由其果位驚驚青的櫃台小姐,一早講清楚,就大家慳番啦,攪左成粒鐘!

水晶宮

我唔係好明你既問題呀,三個月2.8%,半年就3.05%,如果冇乜用想收息,咪做半年囉,費事成日要上銀行搞。我係-筆過拎去銀行做定期,但通常係新資金先會高D息。我就等佢到期開番張支票或本票去第二間銀行做,甘息會
高D。

水晶宮

回覆 soright 的帖子

真激氣,寫成大段嘢冇哂。我想講啱啱我拎咗張人仔本票去HSBC做定期,佢都話要星期-下午收妥完張票睇當曰利息起計喎,但佢話上頭冇指示話會改利率,但如果唔同咗先通知我。所以佢甘做
法都唔出奇。但每個戶口唔夠幾銭要收費就好心-次過講哂啦,搞甘耐都唔知做唔做好。

大宅

引用:回覆+Landy_1988+的帖子 我唔係好明你既問

我唔係好明你既問題呀,三個月2.8%,半年就3.05%,如果冇乜用想收息,咪做半年囉,費 ...
因為有啲銀行會係2.6 喱3個月,2.8喱就6個月!噤我變上做3個月拎返出黎,再去做過3個月啲利息咪仲高??唔駛1囗氣做6個月,啲息好似噤會仲高噤??即係我係拒地間銀行到期就會比張本票我,唔一定比晒cash我拎出黎!我開始明白了!唔該你先呀!噤你每一個月仲會唔會将有多餘嘅錢換人民幣再入銀行??

大宅

引用:頭先去了永隆,諗住每曰二萬唱,點知...果位

原帖由 soright 於 12-11-16 發表
頭先去了永隆,諗住每曰二萬唱,點知...

果位同事,好驚青,又好亂咁...比一批FORM我填....
噤樣扣錢法,啲息都係反到啦,噤你最终仲有無做呀??

男爵府

今日晴報有list各銀行利率

首頁
12345...11

尾頁

跳至