家庭理財

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆 Ching's_Ma 的帖子

如果佢有人民幣本票出(如星展銀行),或你有人仔支票戶口(如滙豐)你可直接開票去第二閒銀行做,否則要電滙過去,但唔會兌番港幣再去兌人仔,會蝕滙價,而且每日只可兌二萬元人仔。

水晶宮

回覆 wypy 的帖子

滙豐新資金二萬人仔半年3.05%,-年3.15%

水晶宮

回覆 Landy_1988 的帖子

你可以問下個rate,邊度抵先去買,如果唔想每日=萬湊夠先做,可去找換店換。我很早期換咗,只係間銀行高息就拎去做。

水晶宮

我唔係好明你既問題呀,三個月2.8%,半年就3.05%,如果冇乜用想收息,咪做半年囉,費事成日要上銀行搞。我係-筆過拎去銀行做定期,但通常係新資金先會高D息。我就等佢到期開番張支票或本票去第二間銀行做,甘息會
高D。

水晶宮

回覆 soright 的帖子

真激氣,寫成大段嘢冇哂。我想講啱啱我拎咗張人仔本票去HSBC做定期,佢都話要星期-下午收妥完張票睇當曰利息起計喎,但佢話上頭冇指示話會改利率,但如果唔同咗先通知我。所以佢甘做
法都唔出奇。但每個戶口唔夠幾銭要收費就好心-次過講哂啦,搞甘耐都唔知做唔做好。

水晶宮

通常續期利息會低很多㗎,到期未必有而加甘高息。我已經喺HK$100兌Y117換夠啦,由於唔會元兌番港幣,(短期內),所以亦唔會再換人民幣啦。我都覺得滙率幾高了。所以只會繼續做手頭上既定期。

首頁

尾頁

跳至