自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

子爵府

我仲以為個家姐額綜援添.
可能個弟媳同個姑唔啱, 估下姐.
我係個細佬, 就又得個家姐食綜援, 但每年比一舊錢家姐, 等佢生活無憂.

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

有嘜咁出奇

瑪瑙宮

大廚勳章

CannieWP 發表於 12-11-9 10:38
我識個圍村fd自己有兩幢村屋,一幢自己住,另一幢三層租晒畀人都唔會讓一層畀個住公屋既妹啦,一家唔知一家 ...

個妹已擁有公屋 , 唔駛分返層住啦 .... 有個竇已足夠 ... 無理由喉住亞個的村屋...

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

回覆:屏姐姐 的帖子

朋友家姐離咗婚,仲有二個仔女,自己做份鐘點,每個月等前夫的膳養費,不過經常拖欠,又唔肯攞綜緩,所以經常為$煩,佢細佬單身仲有成十幾個舖位收租,仲有好多層樓,但家姐都5洗佢幫,細佬也有出$請佢旅行,但家姐都好少去,細佬也過時過節比d$外甥買下衫和開學咁,所以家家有本難唸的經,外人不能只睇表面。

luckybaby2011  自食其力,呢D叫骨氣 發表於 12-11-9 11:13

大宅

一家唔知一家事~如果係一時間的問題, 幫到就當然要幫啦~
但如果係個人問題...長貧難顧~

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:朋友年交60萬稅,家姊食綜援,大家點睇?

原帖由 屏姐姐 於 12-11-09 發表
朋友年交60萬稅,家姊食綜援,大家點睇?
大個左就無頭家啦

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆:朋友年交60萬稅,家姊食綜援,大家點睇?

係兩頭家

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

水晶宮

回覆 EVA222 的帖子

勁儈呢D共產黨..一句兄弟好親架...阿媽唔係度得返你要睇住D細架...就搞到C6聲都唔敢聲..

上至結婚買樓擔起頭家...下至飲飲食食....
最同意你LAST果句..
做慣好人...成家後梗係要掛下自己啦..
所以呢D人最儈個新抱阿嫂..
成部ATM拎走左嘛...

仲有呀...佢地共產得耐...連你著得靚D過得好D都唔抵得...
根本冇諗過人地係自食其力..關你X事....

EVA222  火得有理,對人仁慈,即是對自己殘忍.  發表於 12-11-9 11:16

男爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

屏姐姐 發表於 12-11-9 09:49
有2句我一直放在心,明了對事較為寬鬆,無話甘易吾開心人來求我3月春
我來求人9月霜:toocold ...

只是人家嫌幫得吾夠多, 吾夠好,吾夠快

幫左9次, 第10次婉拒就變成罪人

仲要左一句你就好命, 右一句我就捱窮

若果其身得正, 肩負責任, 肯做肯捱, 又何必苦苦相迫

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:朋友年交60萬稅,家姊食綜援,大家點睇

一家唔知一家事

大宅

要知道樓主朋友和朋友的家姐為人處事先可以judge

公爵府

醒目開學勳章

回覆:朋友年交60萬稅,家姊食綜援,大家點睇?

我99家姐夠住\"紅山半島\", 咁又點? 自己有家庭,人地有錢人地事,難道要共產嗎?

翡翠宮

好媽媽勳章

為何家姐唔返工?????

男爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

EVA222 發表於 12-11-9 10:58
中國人家庭好有共產思想,奶奶都係呢類人,懶理邊個勤力過牛,邊個懶過蛇.

我有個由未夠30歲因懶惰,借口話工 ...

天下亞媽最累事 (不喜勿回)

要公產, 除非亞媽自己有米, 否則吾好多事, 攞人地嘅錢貼其他人嘅面

男爵府

佢家姐,又唔係佢父母, 可能中間幫左佢唔少呢? 長貧難顧

禁止訪問

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:屏姐姐 的帖子

一家唔知一家事!

男爵府

EVA222 發表於 12-11-9 11:30
好同意,你本身大把水貼邊個都無所謂,自己也是食兒女,咬死最生性,最勤力的一兩個.

要養d有共產思想的阿媽 ...

仲有成班旁邊鶴.... 要金要銀, 多聲多氣, 自己又禁住荷包

男爵府

seaheart88 發表於 12-11-9 11:02
個妹已擁有公屋 , 唔駛分返層住啦 .... 有個竇已足夠 ... 無理由喉住亞個的村屋...
...
其實間公屋都係攞左一個月,之前一家3口住劏房咋,所以好多朋友都問,點解唔租阿哥一層住,圍村人重男輕女,女仔冇地冇屋唔緊要,但平平地租畀個妹住下都總好過見到佢地住劏房,橫掂佢地都排緊,遲早會走。

首頁
34567...8

尾頁

跳至