論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我請工人真係請到好驚,之前個工人走左後,請個印印,點知做得好差,最後唔做。跟住請呢個印印,佢做得好好呀,點知做唔夠兩個月又話舊僱主想請番佢,連個agent都叫佢走,但最後都係決定留低!其實呢件事我已好嬲!好啦,過左一個月,即係今晚,佢又話唔做,因為唉!大鍋,個工人話唔做得唔得,因為佢老公比佢呀媽話無出色,所以佢老公走左馬來西亞做嘢喎,咁佢話無人揍個女,所以要番印尼喎,我比見意佢話唔好唔做,不如叫佢呀媽唔做,我加多啲人工比佢,佢話問下佢呀媽先喎!唉,睇嚟我都係要搵定個個!唉!我想死呀!最慘我有兩個小朋友要揍,又無人幫,我又要輸更番工,否則都唔洗咁做留佢,但都未必落倒!因為我估佢講大話嘅成數多過似真!

洋房

唔係返shift 我都唔請工人,真係好激氣,又要睇面色,又要久唔久處理呢d問題!
快d請個個啦!

男爵府

回覆:我受夠喇!工人又話唔做!

已中計,根本就作故仔。1,邊做邊搵新工,借頭借路走人。2,ee哦哦加人工,你加得幾多次?知足有心做,就唔會咁。鎖好財物啦!遲下死人林樓入醫院,陸續有來。之前同你講過,同佢say。快快搵新工人罷啦!

禁止訪問

回覆:Omerkion 的帖子

大宅

唉!睇怕都要攞個個喇!但要搵間有良心嘅agent 都好難

禁止訪問

大宅

你千萬唔好加人工,下次佢又話走,要你加人工。你找個鄰居或親戚幫忙你湊下,頂住先。

大宅

引用:你千萬唔好加人工,下次佢又話走,要你加人

原帖由 tracybut 於 12-11-14 發表
你千萬唔好加人工,下次佢又話走,要你加人工。你找個鄰居或親戚幫忙你湊下,頂住先。

...
因為無人幫我我先出此下策!其實真係好慘,好似比佢牽制住咁!

禁止訪問

大宅

引用:請住社區保母湊住先

原帖由 MumMum_Lai 於 12-11-14 發表
請住社區保母湊住先
請問社區保母是什麼?可否提供資料?謝謝你啊!

男爵府

引用:Quote:原帖由+tracybut+於+12-11-14+發表你

原帖由 Omerkion 於 12-11-14 發表
因為無人幫我我先出此下策!其實真係好慘,好似比佢牽制住咁!
唉,遇人不淑啫!有良心見你咁,就知自己有幾大作用。知足既,咪安分守已去做好份工。一來幫到你,二來佢有回報。但遇著哩人,唯有安慰自己。學識點去揀工人。加油!快快搵個個。而家擋交住「保護費」
-睇住兩個小朋友安全份上,都要比著先。行動啦!

公爵府

the government should do something to import more maids la

伯爵府

樓主真係唔好彩, 工人講乜都無用, 佢deliver既message就係唔做.

快d搵過個工人先, 問下看更有無同棟大廈的auntie想搵外快幫手睇幾個鐘, 又或搵家務助理頂住先.

呢個世界無人靠得住架喇....除左你.

禁止訪問

大宅

引用:社區保母幫助有衰要區入小朋友冇人湊幫手湊

原帖由 MumMum_Lai 於 12-11-14 發表
社區保母幫助有衰要區入小朋友冇人湊幫手湊住咁囉,睇係住邊區收費會唔同,要張小朋友放係ee家囉,時間就要 ...
真係唔該晒你呀,不過我兩個都大架喇,一個七歲,一個九歲,只不過係因為我啲番工時間唔好所以揍唔倒佢地番學,放學同學嘢!我而家話加佢人工到四千,就當幫佢屋企同自己,但佢都話要問下佢呀媽,唉!我反而希望佢係為錢多過係真,起碼加佢人工佢可以留低我唔洗煩先吖

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

Omerkion 發表於 12-11-14 11:42
真係唔該晒你呀,不過我兩個都大架喇,一個七歲,一個九歲,只不過係因為我啲番工時間唔好所以揍唔倒佢地番 ...

你已經比我好了,你小朋友7及9歲,想找工人都唔難,我3個小朋友,最大那個才3歲,另外2個1歲,現在一個工人都無,全走哂,新工人又未批visa,現在有個ee頂住,下午仲要請假接手,因ee唔做咁長時間,現在隔日call入境處問可否快d批visa,因我已無假了,仲要希望個新姐姐生性,我過去一年已經不斷請工人,我真係請到怕。

大宅

引用:Quote:Omerkion+發表於+12-11-14+11:42+真

原帖由 hotsing 於 12-11-14 發表
你已經比我好了,你小朋友7及9歲,想找工人都唔難,我3個小朋友,最大那個才3歲,另外2個1歲,現在一個工人都無, ...
唉!點解呢個正苦咁差㗎,一啲都唔但障我地啲僱主

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

hotsing 發表於 12-11-14 16:04
你已經比我好了,你小朋友7及9歲,想找工人都唔難,我3個小朋友,最大那個才3歲,另外2個1歲,現在一個工人都無, ...
我都'鄧'你辛苦....

別墅

聽你咁講..佢真係做得唔會長...我發現工人想唔做會搵好多原因.....
你加得一次人工比佢..佢如果做多個月又話唔做..唔通你又再加?
勸你都係li段時間搵個第二個啦!! 唔係佢一走你就慘啦..

大宅

引用:聽你咁講..佢真係做得唔會長...我發現工人

原帖由 babydevil 於 12-11-14 發表
聽你咁講..佢真係做得唔會長...我發現工人想唔做會搵好多原因.....
你加得一次人工比佢..佢如果做多個月又 ...
我都好認同,所以都係有兩手準備好啲,搵定工人到時就無咁頭疼

首頁

尾頁

跳至