網購天地

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

親子王國15週年勳章

我上月用信用卡比錢, 收到月結單, 唔知抵唔抵, 可否幫手計下呀!

第一筆買左人仔135.10, 月結單寫137.13, 收港幣172.93

第二筆分別同兩間買野, 共300.09, 用信用卡付款即扣50, 即259.09, 月結單寫266.86, 收港幣337.58

以上兩筆各對換率是否1.261 & 1.265, 是否這樣計呢?請指教下。

[

男爵府

熱血勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

唔係第1次俾錢買滿$300先有得扣$50咩?

雙十一係3間買左$500蚊野
但分開左俾錢都唔知有冇得扣$50

水晶宮

親子王國15週年勳章

引用:唔係第1次俾錢買滿$300先有得扣$50咩?雙十

原帖由 ngachi 於 12-11-14 發表
唔係第1次俾錢買滿$300先有得扣$50咩?

雙十一係3間買左$500蚊野
我係第二筆買滿300即減50

[

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

第一筆買左人仔135.10, 月結單寫137.13, 收港幣172.93

月結單寫137.13(入面包含淘寶收手續費$2.03)
收港幣172.93(入面包含visa手續費1.95%) 172.93/1.0195=169.62

169.62/137.13=1.23rate

雖然我在線,但可能行開左

水晶宮

親子王國15週年勳章

yinmelody 發表於 12-11-16 14:38

yinmelody

請問用信用卡是否抵過響7仔買卡比淘寶呀?

[

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

amychoi 發表於 12-11-16 14:53
yinmelody

請問用信用卡是否抵過響7仔買卡比淘寶呀?

好似你第一筆咁135.1*1.27(7仔)=171.58

135.1*1.95%*人仔rate(1.24當bank係)170.80

其實差唔多

amychoi  THANK YOU!  發表於 12-11-16 15:54
雖然我在線,但可能行開左

男爵府

減齡達人勳章

你實際係用港幣172.93去買價值人仔135.1的貨物, 所以匯率係172.93/135.1 = 1.28, 但中銀做緊1.5%回贈, 即係會回贈港幣172.93*1.5%=2.59, 你即係俾港幣170.33, 匯率係, 170.33/135.1 = 1.26, 簡單計就是把剛才1.28 匯率*98.5%(減了1.5%回贈後付的最終貨價)=1.26

總括來說, 冇回贈就7仔卡抵, 有回贈就信用卡抵!

水晶宮

親子王國15週年勳章

引用:第一筆買左人仔135.10,+月結單寫137.13,+

原帖由 mamimi 於 12-11-17 發表

你實際係用港幣172.93去買價值人仔135.1的貨物, ...
唔該曬!如兩者差不多的話, 我都係用信用卡算了。

[

大宅

mamimi 發表於 12-11-17 00:01

你實際係用港幣172.93去買價值人仔135.1的貨物, ...

唔係好岩. 中銀冇再回贈1.5%
因為佢 第一筆買左人仔135.10, 月結單寫137.13

135.1 X 1.015 = 137.13 只有中銀信用卡做左快速支付先會係1.015.
如果用其他信用卡就係X1.03

你所講既中銀回贈1.5% 其實己經計算在內.
最終用中銀既匯率其實都要1.28

男爵府

減齡達人勳章

bussi 發表於 12-11-18 00:21
唔係好岩. 中銀冇再回贈1.5%
因為佢 第一筆買左人仔135.10, 月結單寫137.13

係喎! 137.13已包1.5%回贈, 咁即係話用7仔卡抵過中銀信用卡, 除非用COMPASS卡, 因回贈是5%。但中銀仍然有回贈至年底
http://www.boci.com.hk/chi/spec/prom6019/index.php

大宅

都唔知搞咩, 唔比我比錢, 我明明買書, 都唔係買佢講嗰啲. 激死人. 開頭以為係當日唔可以多過500, 點知等咗兩日, 都係唔比我比錢.

快捷支付小额体验限额如下 单笔限额(元)每日限额(元)每月限额(元)备注
5005005001.使用范围:支持香港、澳门地区中银信用卡(国际)有限公司的用户。2.服务费:交易金额1.5%(如发生退款,服务费按相同比例退换,但您需要承担可能的资金损益,例如汇率波动,银行收费等)

抱歉,无法完成付款!

您正在购买不支持大额支付的商品(包括话费充值、游戏点卡、黄金珠宝等),支付宝免费为此类商品提供快捷支付小额体验服务。 此卡已累计使用体验额度447.62元,剩余52.38元,不足以支付订单,请选择其他卡或其他方式付款。

City Girl Gone Suburban

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

Namtakrai 發表於 12-11-18 11:14
都唔知搞咩, 唔比我比錢, 我明明買書, 都唔係買佢講嗰啲. 激死人. 開頭以為係當日唔可以多過500, 點知等咗 ...

我都試過....真煩...跟住要走去入錢到支付寶先得

首頁

尾頁

跳至