烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

seaheart88 發表於 14-9-20 11:13
我見食譜有salt焗雞,是否白色不適合?黑內籠才可?
白裡同黑裡嘅分別係黑裡可以更高溫炒餸,令食物更有鑊氣。如果係鹽焗雞,白裡都可以㗎。
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

瑪瑙宮

大廚勳章

回覆:bullbull1 的帖子

Oic,我仲驚整壞個煲,因見說明話白不能太高熱

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

引用:Oic,我仲驚整壞個煲,因見說明話白不能太

原帖由 seaheart88 於 14-09-20 發表
Oic,我仲驚整壞個煲,因見說明話白不能太高熱
我媽咪之前都有試過一次整鹽焗雞,整完個煲冇事呀。

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

瑪瑙宮

大廚勳章

回覆:bullbull1 的帖子

好丫,等我試試,謝謝

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

引用:Quote:Yorkie+發表於+14-9-20+10:06+請問我

原帖由 bullbull1 於 14-09-20 發表
其實你可以先爬下文,咁會對你用個pan更得心應手~~買咗唔好即時用,先掃油養下鍋,等兩至三日先用啦~~
...
Oh 感謝!我係福岡outlet買 just $14700 yeh for big size grill pan!開心屎!

bullbull1  good price in Japan~~  發表於 14-9-20 19:27

男爵府

回覆:愛死Le Creuset坑紋煎pan(蕃茄汁白酒煮蜆P.57附食譜)

今日買餸見到大大隻菇做減價,買咗pack 做晚餐。做法唔難,先用濕布抹乾蘑菇。爆香蒜頭和乾蔥頭,再加入煙肉碎,炒熟備用。煮白汁(要杰身少少),先搽少許在蘑菇內,再舖上煙肉碎,加入白汁,面灑上芝士和蕃莞茜。放入已預熱220度的焗爐(我用toshiba 水波爐)焗7至8分鐘,即成。改用airfryer 都得,用200度,焗大約6至8分鐘至金黃色。

男爵府

我想請教大家.
我買左坑紋煎 pan , 但次次都前吾出坑紋. 昨日又試, 凍 pan 落油, 手掌感到熱氣先放牛扖都係煎吾出坑紋之餘仲要好老. 我究竟做錯了乜野 steps 呢?

珍珠宮

引用:+本帖最後由+bullbull1+於+14-9-23+23:14+

原帖由 bullbull1 於 14-09-23 發表

今日買餸見到大大隻菇做減價,買咗pack 做晚餐。做法唔難 ...
Bull bull 又有新玩具

bullbull1  我最like買新玩具。   發表於 14-10-8 20:45

男爵府

janiceau88 發表於 14-10-3 17:33
我想請教大家.
我買左坑紋煎 pan , 但次次都前吾出坑紋. 昨日又試, 凍 pan 落油, 手掌感到熱氣先放牛扖都 ...
你可能係放咗落去成日反呢?記得放入去後千萬唔好郁塊扒,煎約1分半鐘先再反(當然要睇番塊扒嘅size)。每邊反兩次就可以見到格仔紋喇~~試多幾次一定成功。

複式洋房

回覆:愛死Le Creuset坑紋煎pan(白汁煙肉釀大蘑菇P.58附食譜)

男爵府

學做咗個伯爵mousse蛋糕,用咗LC碟,味道更好呀

yiu_mimi  好靚呀  發表於 14-10-24 18:51

大宅

睇完曬了真系好正

大宅

回覆:愛死Le Creuset坑紋煎pan(白汁煙肉釀大蘑菇P.58附食譜)

請教,電磁爐用得嗎?如果煲,可以用洗潔精嗎?

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

bullbull1 發表於 14-9-23 23:09
今日買餸見到大大隻菇做減價,買咗pack 做晚餐。做法唔難,先用濕布抹乾蘑菇。爆香蒜頭和乾蔥頭,再加入煙 ...

期待妳出"toshiba 水波爐"post

男爵府

引用:請教,電磁爐用得嗎?如果煲,可以用洗潔精

原帖由 tracy2011 於 14-10-19 發表
請教,電磁爐用得嗎?如果煲,可以用洗潔精嗎?
LC可以放在電磁爐用。白裡可以用洗潔精洗,黑裡就盡量唔好,用清水洗已ok,吸多啲油份會更好炒。

男爵府

引用:Quote:bullbull1+發表於+14-9-23+23:09+今

原帖由 豬豬822 於 14-10-19 發表
期待妳出"toshiba 水波爐"post
有時候煮咗因為懶所以冇影相。等我努力下啦。

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

bullbull1 發表於 14-10-19 20:32

水波爐想買咗好耐,有妳出post作參考一定好好多

妳有咁多大熱post亦明白妳好忙,期待妳分享

大宅

引用:Quote:原帖由 豬豬822 於 14-10-19 發表期

原帖由 bullbull1 於 14-10-19 發表
唔該晒

男爵府

豬豬822 發表於 14-10-19 22:17
水波爐想買咗好耐,有妳出post作參考一定好好多
最近我都好鍾意用水波爐,因為時間同溫度都算準,我好多時都直接叫工人跟住我嘅食譜拎去焗,唔駛我去睇火,方便啲。嘻嘻...有時真係會忙到唔記得回覆大家,真係唔好意思㗎。

珍珠宮

bullbull1 發表於 14-10-19 23:05
最近我都好鍾意用水波爐,因為時間同溫度都算準,我好多時都直接叫工人跟住我嘅食譜拎去焗,唔駛我去睇火, ...

妳已經好好,成日分享咁多食譜及煮法

首頁

尾頁

跳至