烹飪搵食

跳至

首頁
12345...20

尾頁

男爵府

忍唔住今晚已經開新碟用~~

全部用晒心心碟~~,仲有碟菜但唔記得影埋~~

jtkw    發表於 14-1-4 14:43
manicheung    發表於 13-7-15 19:00
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

今日快快手用新盤焗咗肉醬煙鴨胸意粉。

如果honey生日,用哩個焗盤整比佢食,一定可以氹得佢好開心~~

jtkw    發表於 14-1-4 14:45
manicheung    發表於 13-7-15 19:01
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

foolvillager 發表於 13-2-27 22:34
想問下有冇人用電磁爐加這個grill pan
煎牛排 火力要開幾大
我用2度已經夠熱。不過我都係多數用番明火去煎,比較容易掌握~~

男爵府

foolvillager 發表於 13-2-28 08:21
回覆 bullbull1 的帖子

咁係咪要燒到見白煙先放扒
如果見到白煙就太熱喇, 我平時就咁放隻手埋去個pan,當然唔係叫你去掂個pan,只係感受下有冇熱力。又或者噴少少油係pan面,加熱後見到啲油彈彈下尸,即係得,可以放入牛扒。其實用2﹣3度已經OK,用到7度好容易燶同埋overheat自動熄機。

男爵府

Boborachel 發表於 13-2-28 08:56
現在還有折嗎?
好似3月會開倉,你到時睇下應該會有得平。

男爵府

引用:Quote:原帖由+bullbull1+於+13-02-21+發表

原帖由 mandy629 於 13-02-28 發表
請問燉盅用左咩,可以裝到幾多水
我用黎燉湯,平時當湯碗用。每個500ml

男爵府

mandy629 發表於 13-3-1 15:18
燉湯係一人份量?大約=幾多碗水?
一人份量。我自己平時會加一碗水多少少,因為用Miele蒸爐去燉,所以煲幾多飲幾多,水份唔會揮發。

男爵府

taptap83 發表於 13-3-1 08:44
Bullbull 你廚房真係好多法寶呀!又airfryer又鵝姐煲仲有咁多個LC煲同煎pan。你屋企人好有口福呀! ...
冇法子啦,自己又忍唔手,越買越多~~不過我都會盡量善用每件廚具,咁先唔會蝕嘛~~當然家人係最大得益者啦~~

男爵府

引用:日本新到+chiffon+18cm+媽咪鍋+++楓木產…

原帖由 小王 於 13-03-02 發表
日本新到 chiffon 18cm 媽咪鍋 + 楓木產…我一見就暈
哩個色幾靚喎

男爵府

我用LC煲煮咗個日式三文魚頭,仔女都有添飯呢!

jtkw    發表於 14-1-4 14:49
manicheung    發表於 13-7-15 19:02

男爵府

引用:Quote:原帖由+bullbull1+於+13-03-07+發表

原帖由 chickenwing2006 於 13-03-07 發表
請問點整架
魚先煎香兩邊,用糖,味醂,萬字醬油,水,以1:1:1:2分量做汁,慢火炆,小心因為有糖,會比較容易燶。

男爵府

引用:Quote:原帖由+carman2412+於+13-03-07+發表

原帖由 小王 於 13-03-08 發表
想敗什麼?
LC囉

男爵府

我都好想去LC開倉,如果可以係三月尾就好喇,小朋友考完試,我會有多啲時間去排隊呀mouth:

男爵府

引用:不如bullbull1開個LC+Fans+區topic啦!如果

原帖由 healthymimi 於 13-03-10 發表
不如bullbull1開個LC Fans 區topic啦!如果佢地有中式wok 就好lu

lavender 色靚到吖
我見到已經有人開咗LC fan topic ,不過我好少入去。你有時間可以入去睇下。我最近買咗P仔,又要忙住研究,哈.…忙到踢晒腳。

男爵府

引用:Quote:原帖由+healthymimi+於+13-03-10+發

原帖由 小王 於 13-03-10 發表
中式wok有架, 個款似staub 果個, 不過我覺得LC 隻 mami wok 好好用
中式wok 會唔會好重?

男爵府

引用:今日晚餐+:+thai+式咖哩雞,+c+油王薑葱爆

原帖由 小王 於 13-03-10 發表
今日晚餐 : thai 式咖哩雞, c 油王薑葱爆虎蝦, 黃青椒炒豬青根, 節瓜蕃茄滾大眼雞湯
原來你都買咗花型碗,成檯都係LC

男爵府

引用:Quote:原帖由+bullbull1+於+13-03-10+發表

原帖由 healthymimi 於 13-03-10 發表
新玩具
所以好忙囉

男爵府

引用:19/3〜24/3開倉喇! +

原帖由 carman2412 於 13-03-11 發表
19/3〜24/3開倉喇!
我可能有時間去,因為19号考完試

男爵府

引用:Quote:原帖由+bullbull1+於+12-11-15+發表

原帖由 ying523 於 13-03-11 發表
咁你啲牛扒係邊度買架?幾錢?

我去凍肉舖成條買返屋企,唔記得幾多錢喇~~

男爵府

引用:Quote:原帖由+carman2412+於+13-03-11+發表

原帖由 小王 於 13-03-11 發表
今日收左入場卡…實要去啦
一定要咭先入得?

首頁
12345...20

尾頁

跳至