烹飪搵食

跳至

首頁
45678...20

尾頁

男爵府

siukingkwok 發表於 13-3-29 02:48
落乜汁呀?
我唔明喎,你意思係想駛唔駛落汁喺雞翼面?我冇加汁喎。
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

回覆:愛死Le Creuset坑紋煎pan~~(煎雞翼P.21)

用了新LC鑊仔,好夠鑊氣!

jtkw    發表於 14-1-4 15:20
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

引用:回覆+bullbull1+的帖子 咁細都OK喎~

原帖由 kekka 於 13-03-30 發表
回覆 bullbull1 的帖子
係呀,哩個size 都ok ,好似鐵板上莱,正!

男爵府

用咗另一個LC pan去煎扒,一樣咁正~~

軟到呢...唔識講...

binamsai  呢個咩size?  發表於 14-1-9 14:04
jtkw    發表於 14-1-4 15:21

男爵府

好耐之前聽過有人話用日本個隻激落棉可以抹得乾淨啲,跟住再搽油。(我都唔肯定得唔得㗎)

男爵府

引用:我有隻staub+grill+pan,痴底痴到儍左+又難

原帖由 bbb_lee 於 13-04-28 發表
我有隻staub grill pan,痴底痴到儍左 又難洗,lc有無痴呢?
你試下凍鑊落油,會冇咁痴ga 。

男爵府

引用:後恢無買你這個bullbull1+發表於+13-3-29+1

原帖由 euka 於 13-04-28 發表
後恢無買你這個bullbull1 發表於 13-3-29 16:30
用了新LC鑊仔,好夠鑊氣!
唔緊要,下次開倉再買。

男爵府

arbocutie 發表於 13-4-28 12:01
LC d products 好靚~ 煮野又好用,有冇人知點先可以做VIP 去PRIVATE SALE?
你可以上LC嘅網站登記newsletter,到時有private sale會email通知你。 又或者下次去LC開倉,可以現場登記。

男爵府

上次LC開倉買咗個新煲終於有機會剪彩喇~~

jtkw    發表於 14-1-4 15:23

男爵府

Boborachel 發表於 13-4-29 21:14
燉嗎?幾內?
我燉了1個半小時。

男爵府

angel31 發表於 13-4-29 21:21
請問:我煎過3次,我每都有掃油養pan放係度

係煎前用熱水滾滾抹一下,凍鑊落油放扒煎都痴得好勁
係凍鑊加油,等到熱(有少少白煙出),放入牛扒,唔好咁快反,約1分鐘多少少先反轉。咁應該會唔痴㗎。

男爵府

今日的午餐~~
用媽咪鍋炒煙鴨胸米線,好有鑊氣,唔痴底,容易炒。

做法:
先炒鴨胸肉,再放入米線,加入少許蠔油、雞粉、生抽、糖(好少), 加老抽較色。
最後灑上黑椒粉係面~~

我又係用上次開倉買嘅焗盤仔,啱啱放到一個人份量,又靚又好用~~

jtkw    發表於 14-1-4 15:26

男爵府

~ioi~ 發表於 13-4-30 16:41
呢個點整架??

冬瓜盅做法:你可以睇番我Miele 電蒸爐嘅post。Pls click

男爵府

25102009 發表於 13-4-30 19:52
想問煎扒時d油有冇勁彈煎時
彈就一定有,但唔多囉~~

男爵府

ianihta 發表於 13-5-2 13:23
回覆 bullbull1 的帖子

我都好想買GRILL PAN 呀! 如果煎2塊扒, 正方型24 X 24 CM 夠唔夠呢? 同埋係咪真係 ...
方型都OK㗎,不過如果然你煎T骨扒就一定唔夠位喇~~至於彈油嘅問題,坦白講一定會有,不過又唔係想像中咁多。你相公試完你煎嘅靚扒,就算全屋都係油,佢都會甘心情願幫你抹~~

男爵府

kwokangel 發表於 13-5-2 21:45
呢度好毒呀!Sogo thankful week 會吾會平?豐換購價底呢?thanks
嘻嘻...,入黎睇要有心理準備~~一般thankful week會有平,但都要睇係邊款。匯豐換LC又真係幾抵

男爵府

又幫個焗盤剪彩~~LC嘅廚具真係好多用途,又焗得,又蒸得,又睇得...太多優點喇~~

jtkw    發表於 14-1-4 15:31

男爵府

引用:Quote:bullbull1+發表於+13-5-6+21:55+又幫

原帖由 Ilovebakery 於 13-05-08 發表
LEE 個焗盤幾大? 26CM?
係26cm呀。

男爵府

引用:Quote:原帖由+bullbull1+於+12-12-04+發表

原帖由 LSHMWS 於 13-05-08 發表
煎幾耐先可以7成熟,我次次煎到全熟好難食
你可以試每邊1分15秒,再返轉每邊1分15秒。

男爵府

引用:Quote:原帖由+bullbull1+於+13-05-08+發表

原帖由 LSHMWS 於 13-05-08 發表
大火?
我用中大火已足夠。你會聽到放扒後「磁磁」聲。

首頁
45678...20

尾頁

跳至