母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問用swing嘅媽咪,你哋點消毒啲parts架? 我會洗完steam吓佢,而家平均用一個月就泵唔到要換黃色個parts一次。今日去尚健問,佢哋話每日只可消毒一次,其餘洗完就咁用得,怕嘅就搵啲熱水沖沖就得。咁樣好似唔係咁好喎,因為啲奶都會掂到架麻。你哋係點做架?

禁止訪問

回覆:Katzecat 的帖子

男爵府

引用:我用一次steam一次,一日五六次。但我冇需

原帖由 ccbaby2012 於 12-11-15 發表
我用一次steam一次,一日五六次。但我冇需要換過白膜同黃殼仔喎

...
我都係咁做,但用咗差不多一個月就會開始有支支聲,又泵唔清,泵完個胸仲有硬塊,又泵得少咗,換膠膜都無用。我話一覺得好難除出嚟就準備開始壞,個sales話係溶咗喎 ,但我睇唔到係邊度溶囉.....

禁止訪問

大宅

炎夏勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章

次次Steam,但係透明背膜同管用熱水浸一浸

男爵府

引用:可能我steam時,會將白膜同黃件組合番先。

原帖由 ccbaby2012 於 12-11-15 發表
可能我steam時,會將白膜同黃件組合番先。同埋我唔係次次都拆白膜出來洗,會吊住返出來洗算。

...
我都無拆出嚟steam呀,亦唔會拆塊膜出嚟洗,反轉洗就算.... 唉,浪費晒啲白色膠膜!

男爵府

引用:次次Steam,但係透明背膜同管用熱水浸一浸

原帖由 honeybee2012 於 12-11-15 發表
次次Steam,但係透明背膜同管用熱水浸一浸
點解要浸條膠管呀?我只係用少少熱嘅水洗吓咋!

大宅

炎夏勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章

因為入面發咗霉,成日唔記得開機抽乾霧氣

大宅

回覆:清潔swing

我會用洗奶樽既洗潔精洗完,用95度熱水沖!間唔中steam開奶樽先順便steam,有時每日一次,有時隔日一次!

男爵府

引用:我會用洗奶樽既洗潔精洗完,用95度熱水沖!

原帖由 Yuenmuic 於 12-11-22 發表
我會用洗奶樽既洗潔精洗完,用95度熱水沖!間唔中steam開奶樽先順便steam,有時每日一次,有時隔日一次!

...
你都係用swing架?你幾耐要換一次個parts呀?

侯爵府

引用:Quote:原帖由+ccbaby2012+於+12-11-15+發表

原帖由 Katzecat 於 12-11-15 發表
我都係咁做,但用咗差不多一個月就會開始有支支聲,又泵唔清,泵完個胸仲有硬塊,又泵得少咗,換膠膜都無用 ...
嚇?泵唔清?但我剛買左部,試過第一次泵,泵到5安(平時用其他泵只得4安),都好清呀

男爵府

引用:Quote:原帖由+Katzecat+於+12-11-15+發表我

原帖由 Meir079 於 12-11-23 發表
嚇?泵唔清?但我剛買左部,試過第一次泵,泵到5安(平時用其他泵只得4安),都好清呀

...
係個parts有聲時先泵唔清,應該係個parts壞咗

大宅

係呀!我都係用swing用咁耐早知投資多啲買freestyle啦!我用咁耐只係換過一次白色果塊膠咋,其他都無換過!

侯爵府

引用:係呀!我都係用swing用咁耐早知投資多啲買f

原帖由 Yuenmuic 於 12-11-23 發表
係呀!我都係用swing用咁耐早知投資多啲買freestyle啦!我用咁耐只係換過一次白色果塊膠咋,其他都 ...
是否裡面出奶個快白膠塊呀?你用左幾耐呀?其實條管好似有水蒸氣咁怕唔怕發霉架?條管是否不用清洗架?

侯爵府

引用:因為入面發咗霉,成日唔記得開機抽乾霧氣

原帖由 honeybee2012 於 12-11-16 發表
因為入面發咗霉,成日唔記得開機抽乾霧氣
咩條管要清洗架?是否用之前開機呀?我剛買一部,唔知點清洗和保養。

侯爵府

引用:我會用洗奶樽既洗潔精洗完,用95度熱水沖!

原帖由 Yuenmuic 於 12-11-22 發表

...
你拆開黎洗架?是否每次泵完要洗?用滾水沖下得唔得架?

侯爵府

Katzecat 發表於 12-11-15 17:23
請問用swing嘅媽咪,你哋點消毒啲parts架? 我會洗完steam吓佢,而家平均用一個月就泵唔到要換黃色個parts一 ...

喇叭、connector、黃色配件、同埋白色薄膜,我每日只會steam一次,其餘時間用完就會用熱水沖下,fing乾之後放入膠盒,留下次再用

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊