論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同阿爸阿媽住得好近, 間唔中過去食飯。 因為有人睇住囝囝, 姐姐冇野做, 只係坐咪一邊SMS, 我有問過佢可唔可以幫手, 但佢次次都唔係自動波, 要問先去做 。 你地姐姐會唔會主動幫手?

其實佢原本喺我屋企要煲粥, 預備及煮飯, 又要洗碗抺台, 但過去阿媽度, 佢都有份, 但佢食完都冇乜意思洗碗同幫手。 其實佢已經比在家攪少好多野, 而我及BB亦在那, 佢都係SERVE 緊我地, 我要求(不是詢問) 她洗碗或幫手洗菜可以嗎? 有沒有注意的地方?

那麼出街或去旅行 (DUTY都唔係在我屋企, 但是SERVE 我地), 咁有冇分別, 又得唔得?

最後你地的姐姐係咪同我個一樣?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我d親戚開大食會時,各家的菲傭會來一齊煮野及洗碗,咁如在家佢都要做架啦

男爵府

回覆:外出/外訪時可否主動要求姐姐幫手

SMS已經唔可以啦! 仲要唔幫手擺明玩野!賓?抄得

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

工人外出都屬於佢辦公時間,佢梗係要幫手做下嘢啦!我都會帶姐姐去媽咪度食飯,咁煮我媽咪唔俾佢煮,但過程中佢會幫手拎送、裝飯、佢好快食完就自己入廚房清洗,過程係自動波,我媽咪有叫佢唔好洗,但姐姐寧願入廚房做嘢都唔想坐係度。另外我姐姐從來未試過在我面前用電話,我接受唔到你工人坐埋一邊玩電話都唔幫手

201102  請問工人在玩手機,咁點呀?是不是同她講不可以玩? 如果她答你玩在沒事做.  發表於 12-11-16 10:34

主 賜 平 安

別墅

我聽人講過,工人姐姐只會做屋企既野!如果去朋友家或父母家要求姐姐做野係唔得既!當然,如果個姐姐好唔介意咪無所謂囉,不過通常唔會,因為佢會覺得收一份人工但打兩份工!

大宅

Jasmine-4711 發表於 12-11-16 01:07
我d親戚開大食會時,各家的菲傭會來一齊煮野及洗碗,咁如在家佢都要做架啦
因為係自動波, 佢以前的老闆可能要佢做慣!! 我可以要求佢咁做, 但法律上係唔可以的, 是嗎?

大宅

十月B 發表於 12-11-16 09:10
我聽人講過,工人姐姐只會做屋企既野!如果去朋友家或父母家要求姐姐做野係唔得既!當然,如果個姐姐好唔介 ...
我估佢係咁諗, 怕做開左, 我成日叫佢去幫手!! 但我未試過叫佢一個人過去, 都係湊住BB 過去, 同咪佢有份食先要幫手!! 我覺得合理, 但法例好似唔考慮這點!

大宅

rich47004 發表於 12-11-16 07:51
SMS已經唔可以啦! 仲要唔幫手擺明玩野!賓?抄得
賓呀!! 平時响屋企都係食完飯或BB訓左先拎個電話出黎望下! 不過過到去, 我話如果BB有人同佢玩, 就唔使坐咪去, 等佢同其他人溝通下!! 可能佢悶啦, 所以拎電話出黎望! 有時大家行開行埋就要佢睇住BB。
平時佢在屋企OK的, 不過都係被動一些的人, 跟SCHEDULE 做野, 不過叫到都會幫手, 只係去娘家或夫家時先咁樣!!

大宅

ecling 發表於 12-11-16 09:05
工人外出都屬於佢辦公時間,佢梗係要幫手做下嘢啦!我都會帶姐姐去媽咪度食飯,咁煮我媽咪唔俾佢煮,但過程 ...
開頭我阿媽話唔使佢幫手, 因為唔識溝通, 我話洗菜洗碗唔使溝通。 所以宜家我叫阿媽食完唔洗碗, 等佢黎。 開頭幾次佢都要我問先去, 不過最近佢見我叫阿媽出黎, 知道發生乜事!! 去會做, 但唔會食完立刻去, 可能佢唔知幾時大家食完晒, 因為佢係唔會問問題那種人!!

大宅

就呢個問題早兩年我問過勞工處,佢好官腔咁強調工人係唔可以在僱主住址以外工作,咁我反問行街湊B咁又得,夠唔喺屋企啦。之後我話啲碗碟飯餸僱主僱員有份食用,工人在家外洗番僱主一家的碗也是工作範圍之一,跟住個職員小姐O咗咀答我唔到!其實只要你唔太過份叫佢幫少少手,佢告你勞工處都唔會睬佢

男爵府

引用:我同阿爸阿媽住得好近,+間唔中過去食飯。+

原帖由 ching_800322 於 12-11-16 發表
我同阿爸阿媽住得好近, 間唔中過去食飯。 因為有人睇住囝囝, 姐姐冇野做, 只係坐咪一邊SMS, 我有問過佢可唔 ...
如果去到淨係sms又唔幫手咁不如唔好帶埋佢去,留佢響屋企叫佢做d平時少做的清潔

別墅

引用:Quote:十月B+發表於+12-11-16+09:10+我聽人

原帖由 ching_800322 於 12-11-16 發表
我估佢係咁諗, 怕做開左, 我成日叫佢去幫手!! 但我未試過叫佢一個人過去, 都係湊住BB 過去, 同咪佢有份食先 ...
我既工人就黎,所以我都問得好清楚!個經紀話我可以叫個工人帶BB去我奶奶度,少許既野可以做,例如煮飯(只for我既小朋友),但其他清潔就唔得!所以呢,我決定叫我奶奶每一日不定時黎我度,一黎工人可以係屋企做家務,二黎可以黎個突擊睇下佢有無偷懶!

禁止訪問

大宅

shirleychi 發表於 12-11-16 10:27
就呢個問題早兩年我問過勞工處,佢好官腔咁強調工人係唔可以在僱主住址以外工作,咁我反問行街湊B咁又得, ...
我就係同你同一個諗法, 想問下有冇人問勞工處, 等我都去問一次先!! 再肯定多啲!

公爵府

去屋企人度食飯,好多時唔駛叫都會自動波。但去朋友屋企就唔會要求佢幫手,除非係大食會啦。

大宅

vivienfong 發表於 12-11-16 11:23
如果去到淨係sms又唔幫手咁不如唔好帶埋佢去,留佢響屋企叫佢做d平時少做的清潔

...
唔係成日都帶佢去, 不過有時我會出去買下野, 要佢幫手睇住下阿B俾婆婆煮飯或睇住表姐!!咁既然過左去, 又唔想特登叫佢返屋企食完先再過黎!! 其實我預左佢屋企的野夠時間做的, 因為個B不在家, 其實會少好多野攪!! 過去, 我地叫佢做野都會做, 不過唔踢唔郁那種。 不過可能有時過去佢都悶, 所以會拎電話出黎, 所以唔太過份我由得佢, 但我想佢幫多些手, 唔好下下要踢先攪!

大宅

十月B 發表於 12-11-16 15:32
我既工人就黎,所以我都問得好清楚!個經紀話我可以叫個工人帶BB去我奶奶度,少許既野可以做,例如煮飯(只f ...
咁佢都幾好, 幫你CHECK 住個工人。 我個奶奶間唔中都話叫個工人一齊食, 俾佢激死, 次次都會同佢解釋, 這是規矩, 做開左返唔倒轉頭!

珍珠宮

我晚晚同我爸媽一齊食,佢地住隔離座。因為我媽好緊張呢o的法例/保險之類o既o野(eg 佢o係阿媽度爬高拎碗跌親無得賠),所以而家晚晚我爸媽同我湊完 b 就會o係我度食,食完先返過去。咁o係我度就名正言順工人負責煮 & 洗

如果好常一齊食o既一係睇下你媽o係你邊煮得唔得?咁就咩問題都解決。再唔係,你工人繼續唔識做o既,污糟碗就無得搬o者,菜可以你媽日日買完送叫佢過去拎返你屋企洗,洗乾淨先拎返去婆婆度煮,咪等佢以為唔使做 要阿媽服侍埋佢o既話,叫佢好行夾唔送!

ching_800322  好主意!  發表於 12-11-20 11:08

男爵府

好媽媽勳章

我姐姐不論去我媽咪奶奶甚至朋友屋企都會自動波幫手,從來唔洗我開聲。

複式洋房

法律上唔可以在合約上地址以外地方做嘢,佢做係人情唔做係道理,你要佢做佢告你都得

首頁

尾頁

跳至