興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 有關領養動物既機構資料

有沒有龍貓領養呢
媽媽我愛你…你生我出來辛苦你。

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

大家請指教
我想領養白兔, 但我家不是很大, 吾知邊種兔子比較易養?

民房

請詳細瀏灠這個網頁...

香港兔友協會
http://www.hkrabbit.org

兔仔係非常有靈性的動物,雖然佢唔會好似狗仔咁熱情,但係絕對能夠認得邊個係主人呢!
養兔仔同樣需要每天有最少1-2個鐘頭時間比佢出來走走,唔可以全日都困在籠入面

順帶一提...唔好光顧寵物店買兔仔,因為o個D商店好多都為求利益,會將未戒奶的BB兔拎出去賣...好唔道德!兔仔未戒奶好易死的....請考慮領養兔仔....

兔友協會提供兔仔領養服務,費用全面!而且仲有義工教你養兔方法同健康知識!

"停一停,稔一稔"....記得養動物前要考慮清楚...因為係照顧佢一生一世的承諾!

大宅

我老公曾經買三隻小兔回家﹐只養了十幾日就死了﹐每隻都係我番工前仲跳來跳去﹐放工回家就見到佢死了 :-( 所以我以後都唔敢養了

民房

支持領養!
其實有好多好多貓貓狗狗小朋友都等緊有心人帶佢地返屋企呀!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 SUSANNA 於 07-3-5 21:50 發表
大家請指教
我想領養白兔, 但我家不是很大, 吾知邊種兔子比較易養?

我家養的兔仔昨天死了,仔仔很不開心,唔想再養兔仔了,很多人都說兔仔很難養.
現在考慮領養一隻狗仔,但是住居屋會否被防止虐畜會拒絕呢?
小寶

伯爵府

ALL,

sorry,我知道哩個topic唔係想幫助人去棄養小動物,不過....我可能真係需要幫助,搵地方/機構幫我隻猫搵個新主人,所以...我想問下大家,知唔知有無邊個機構係唔會因為搵唔到新主人而人道毀滅佢地架?

洋房

家中已養有1隻兔仔,但覺得牠很悶
不知可否領養1隻陪牠呢?
但住公屋會否遭拒絕?

原文章由 momomom 於 07-4-20 03:02 發表
請詳細瀏灠這個網頁...

香港兔友協會
http://www.hkrabbit.org

兔仔係非常有靈性的動物,雖然佢唔會好似狗仔咁熱情,但係絕對能夠認得邊個係主人呢!
養兔仔同樣需要每天有最少1-2個鐘頭時間比佢出來走走,唔可以全日 ...

大宅

hi evryone,i looking for a good owner/friend for my british shorthair female black cat.she's 1.5yrs old and yet to be spayed.reason for adoption,will be moving back to own country soon due to my bb.pls help or keep a look out for me tks tks.pls sent me e-mail fro her picture tks tks

民房

我在hkcats也領養了2隻貓貓, 好活潑, 好好笑架佢地...

大宅

好媽媽勳章

saa不開放人領養

事源:本人在去年12月開始,在元朗saa看見一胎4隻小貓,牠們在9月16日出生,saa話第一次先登記成為會員,選好一隻貓,再探訪四次就可以安排領養事宜,本人在這段其間前前後後探訪超過10次,在2月開始問幾時可以領養,但負責人一拖再拖都不一個正式答案,又說小貓還小,又說未打齊針,又說未絕育,又說要開會商討,又說負責人放假,又說你家小朋友太細不懂照顧,又說一大堆莫需有的東西.
經過我再三叫他們給我一個明確答覆,那位負責人又話要睇下你對隻貓的態度,又話怕人領養後又再遺棄,又話小貓仲細,又話未絕育,總之多多藉口,
我問咁我幾時先可以領養,我已經做好準備好耐,已符合他們的要求,所有 window都裝好安全網,
最後,我再問究竟幾時先可以領養,佢話叫我探多幾次先,
我話前前後後都有10次,而且你地地點偏遠,不是每個領養者可以成日來,每次來saa都花上一天時間,如果住港島區咪仲遠,我每次都一家大小,有時再加上親戚朋友,去探望小貓,而小朋友都每之懷著期待領養帶貓咪回家的心情,
再最後,我又再問究竟你地是否開放給人領養,那位負責人就話要再研究我是否合適,又話小貓仲細(已經半歲大),我話小朋友期待已久,佢話要給小朋友知道不一定可以領養得到.

以上所說全部真實,沒有誇大,可當面對質

[ 本文章最後由 sanlocama 於 08-4-22 10:31 編輯 ]
:pint:  :hammer:  :sm:  :wave:  :lalala:  :mrgreen:  :chair:  :fighting1:  :ranting:  :tongue:  :weapon:  :adore:  :giveup:  :sleep:  :party:  :verycold:

別墅

我都同意唔好買, 我0地响兔協申請左一隻兔寄養, 睇吓習唔習慣, 遲0的無問題就領養.

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

呢度都可以領養貓貓

http://hk.myblog.yahoo.com/olausen-lisa/index?l=f&id=5

民房

我想養多隻狗狗陪我而家隻狗!

民房

Hong Kong Dog Rescue

大宅

香港群貓會(Cat Society)
http://www.elaine-chan.com/forum/index.php

別墅

有冇倉鼠領養?

複式洋房

我都覺得Saa奇怪?-( 難怪你激氣
原帖由 sanlocama 於 22-4-2008 10:28 AM 發表
事源:本人在去年12月開始,在元朗saa看見一胎4隻小貓,牠們在9月16日出生,saa話第一次先登記成為會員,選好一隻貓,再探訪四次就可以安排領養事宜,本人在這段其間前前後後探訪超過10次,在2月開始問幾時可以領養,但負責人 ...

別墅

支持領養

睇完想哭哦!還有近來幫領養機構工作,和負責人面談及了解這些義務機構既情況,及現場所見被違棄既貓狗!對於以下文章體會有更深刻感受!自己也有在街頭將4隻流浪貓帶回家收養經驗!希望各位支持領養動物。

原帖由 lmfg 於 06-6-10 01:55 發表

養狗前先看這篇文章 譯:倪震

當我還是傻裡傻氣的小狗時,一舉一動都會令你樂不可支。

你稱我為自己骨肉,喚我作心肝寶貝。雖然,我解剖過你幾個枕頭,咬爛過你不少鞋子,但我們還是成為了最親蜜的朋友。

每次我 ...

複式洋房

醒目開學勳章

睇完心內都好酸

原帖由 siumuichu 於 10-4-15 22:52 發表
各愛狗之人,我家有兩隻北京仔,一白一黃,今年 8 歲,白北京仔活潑可愛,連腳仔都仲係粉紅色架﹗黃北京品性純良,一直愛他們如親生子﹗兩年前誕下女兒,女兒一直咳……可做的事都做盡,花了很多心機同金錢去做測試,發現女兒對寵物敏感,兩 ...

首頁

尾頁

跳至