嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

鏗鏘集 -- 食物敏感

今晚的鏗鏘集介紹幾個食物敏感的個案.

詳情請click here

大宅

Re: 鏗鏘集 -- 食物敏感

尋晚出街食飯, 特登錄左返黎睇.
我仔仔皮膚唔好, 細個時出過濕疹, 一食d唔新鮮既野(蛋/橙), 塊面珠同手仔就會出紅色粒粒/一達達. 所以我地平時會小心留意仔仔食過d乜野令到佢會咁. 因為工人黎時, 仔仔咁岩出濕疹, 佢知道仔仔好唔舒服, 所以佢都會小心留意仔仔既飲食.

大宅

好想知道節目中的食品店在哪??
或者有冇類似的shop??

我囝囝都有食物敏感(牛奶,花生...),見到節目中的baba整個朱古力cake俾個仔,好感動!!
我地去親supermarket買野,都係要好細心咁study張標籤,要睇清楚成份先敢買!!

男爵府

想知道那間醫生可以做food testing?

複式洋房

我阿b今天看完醫生後,醫生話不是食物敏感,故我想問有冇醫生介紹可以做敏感測試 (要全面d, 即除食物以外,都可以test)?
謝謝

大宅

尋晚介紹瑪麗醫院.

複式洋房

請問有冇第二間可以提供?

大宅

cheuklam-mama,

我都想知嗰間 shop 在那裡 我個仔 3 months old 已發現有食物敏感 (蛋,牛奶,牛肉...) 現在剛過 3yr情况好少少 but 依然好多嘢唔食得, 為他選食物真係頭都大晒 :cry: :cry:
cheuklam-mama 寫道:

我囝囝都有食物敏感(牛奶,花生...),見到節目中的baba整個朱古力cake俾個仔,好感動!!
我地去親supermarket買野,都係要好細心咁study張標籤,要睇清楚成份先敢買!!

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

bigheadc
可否俾電話和地點我想BOOK, THANKS

大宅

bigheadc
我都想Booking, 可否俾電話和地點呢? MANY THANKS

複式洋房

拜託請給我醫生地址同電話, Thanks!

大宅

joeyng ,
若吃了致敏的食物,你囝囝有什麼反應??
我個仔會起濕疹!!全身由頭到腳都出紅疹!

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

各位媽咪....如果只係得塊面有紅疹,咁算唔算係敏感呀?!!因為我個b都有濕疹架,我都唔知佢係敏感定濕疹,但佢又唔會由頭到腳都出紅疹喎 ?-( 係咪個個bb敏感出紅疹0既位置都唔同呢??

伯爵府

間 shop 應該在中環

joeyng 寫道:
cheuklam-mama,

我都想知嗰間 shop 在那裡 我個仔 3 months old 已發現有食物敏感 (蛋,牛奶,牛肉...) 現在剛過 3yr情况好少少 but 依然好多嘢唔食得, 為他選食物真係頭都大晒 :cry: :cry: [quote]

[/quote]

伯爵府

我個囡做咗90幾種食物測試 :-( :-(

複式洋房

嵐嵐21

Please let me know the address of the shop as well as the doctor you consulted for doing the food test. Thank you very much.

大宅

cheuklam-mama & pianocalvin,
若吃了致敏的食物,會因應吃了的份量而出唔同程度濕疹,佢次次出唔同位置, 一排係頭以上, 一排出係身!!!最嚴重一次5 mths old 吃了半個紫色蕃薯跟住成個頭腫晒全身出濕疹氣管收窄 即刻去醫生到打抗敏針.......嚇死我 :-( :-(
joeyng ,
若吃了致敏的食物,你囝囝有什麼反應??
我個仔會起濕疹!!全身由頭到腳都出紅疹!

首頁

尾頁

跳至