0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

Update埋第10晚經歷啦.....半夜果餐我好肯定阿B可以唔食啦....當戒咗夜奶啦.....不過可唔可以一覺瞓到大天光就未必....

在此希望各位替自己阿B戒夜奶努力中的jm早日成功, 加油呀!

我阿B滿左兩個月, 阿B 11點食完最後果餐, 5安, 之前3點幾醒, 慢慢4點幾醒...但係俾水唔肯, 係咁喊, 所以果餐俾4安, 第二朝七點七點半就食第一餐...
由於就來返工的關係, 我好想同阿B戒夜奶....

第一晚
所以11點果餐俾6安, 佢昨晚4點醒, 抱起佢, 我今次唔俾水, 俾奶咀, 佢初初頂返出來, 一陣就啜返, 半夢半醒咁, 一放低就喊, 喊又抱番搖下俾奶咀, 咁樣玩左兩個鐘到六點我就俾食第一餐, 今日每餐都會食6安, 會隔番4.25個鐘, 咁就可以就番最後果餐11點, 希望佢今晚會再遅D先醒, 唔使抱佢咁耐....

第二晚
都係11點最後果餐, 3點開始斷斷續續咁出聲 (唔係喊) 同周身郁 (主要係捽面), 4點喊, 抱起, 俾奶咀唔係好食, 但係搖下搖下瞓左, 不過唔係好定, 5點嘗試放低, 約5分鐘後又喊, 又抱起, 瞓番...捱到6點再放低, 一放低就喊....見6點, 俾佢食....
又係要抱佢兩個鐘...無乜進步...都係果句...希望今晚佢可以遲D先醒, 唔駛抱咁耐...

第三晚
同第二晚一樣, 3點幾依依啞啞, 4點幾開始喊, 無即刻抱起, 用奶咀....在我扶住個奶咀之下同埋捉住佢對手唔俾佢捽眼捽面, 佢啜左15分鐘後唔肯再喊, 要抱起, 抱起UM下瞓番, 但唔俾放低! 抱到近6點時再放低, 約5分鐘左右就醒即喊....俾佢食...

又係3點幾醒醒地, 4點左右要抱住訓....阿B, 您幾時可以一覺瞓到大天光呀????

第四晚
同前幾晚一樣, 3點幾依依啞啞, 見佢捽眼捽面, 我就按住佢對手, 佢只可fing頭...好得意喎, 佢無醒...但佢對手每幾分鐘就想捽面, 於是我就阻止左幾個鐘...中間有兩次想喊, 拍一拍心口就收左聲....直至六點幾拍心口得, 要抱起, 即瞓番...放低到...隔一陣換片就整醒左佢...食第一餐...我諗我唔整醒佢, 瞓耐d仲得...

雖然我都係成晚無得瞓, 但係我諗有進步, 進步既係我唔駛抱佢兩粒鐘...同埋我要諗方法扎住佢對手...不過到而家都未諗到一個扎得住佢成晚既方法....因為佢郁得好勁, 一般抱被係扎唔住佢....

無進步既係佢又係3點幾醒醒地....我諗未算一覺訓到大天光....但經過左4晚, 我都幾肯定佢可以唔駛食呢一餐夜奶...因如佢要的話, 我諗我點抱佢都唔掂....

第五晚
睇左一輪youtube, 最後用一條大紗巾扎住阿b, 佢3點幾開始都有d聲同郁來郁去...但一路都無醒...最後六點幾喊....抱起無喊...不過無瞓...因已除紗巾, 佢就不停捽面.......出廳換片跟住餵奶....一路都無喊....

第六晚
阿B今日day time 好似食左安眠藥咁, 不停瞓....已經知道今晚一定無覺好瞓....

阿B兩點喊...抱起好快瞓番....跟住4點再喊, 包住佢條紗巾鬆左, 所以又捽眼捽面...今次無咁易瞓番, 我俾奶咀唔肯, 俾水唔肯....最後搖抱一陣瞓番....5點想放低佢, 唔俾放, 一放就喊....焗住抱到近六點, 今時可以放低, 隔左10分鐘先醒, 俾佢食...

第七晚
今日買左條大碼肚圍代替紗巾, 阿B一覺瞓到5點...其間好靜, 反而我醒左時望望佢有無問題...

5點呢次要抱起一輪搖一輪 (約10min) 先瞓....放低左後15分鐘再喊....抱起3分鐘後又瞓番....跟住瞓到6點醒晒...食奶....
叫成功未?

第八晚
雖然都係扎住咗, 但阿B瞓得無第七晚咁定, 三點幾開始斷斷續續咁出聲, 不停擰頭, 直至5點鬆D喊, 要抱起身, 5點半放番低, 6點3左右醒....食奶....

我諗我要解決佢痕的問題, 佢先有機會再瞓耐D....
第九晚
阿B日間無乜點瞓, 唔知食最後一餐佢係咪好眼瞓, 居然食剩1安?! 以往佢恰埋眼都會食晒! 昨晚非常擔心佢捱唔耐....點知...

阿B 4點開始有聲郁下郁下....5點俾我發現佢有一隻手由肚圍逃脫出來, 捽緊面, 咁我捉住佢隻手, 定番...跟住攝番隻手入睡袋, 希望頂得下....一間阿B"喊"過兩次, 每次喊兩秒, 無理佢, 瞓下瞓下到6點半先大喊...抱起, 換片先, 無喊...不過見過左6點半, 俾佢食....

我諗成功咗.....希望可以維持啦!

第十晚
阿B 4點半開始EE哦哦, 有擰頭, 久唔久喊好短兩聲, 5點幾喊多過10秒, 按左佢心口一陣, 幾分鐘後靜咗, 跟住去到6點9 阿B都未醒, 見夠鐘咪同佢換片食奶.....

公爵府

真系辛苦喇,不過你BB仲比我BB戒奶果陣易好多添

bibi_princess  您係點呀? SHARE 下啦...  發表於 12-11-28 12:25

公爵府

回覆 eTTe 的帖子

成晚鬧計,屋企每個人都要輪流抱

珍珠宮

宜家BB咁細個,肯定系要多點抱抱BB。

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

已經好叻, 加油呀...

別墅

加油呀

子爵府

2024年龍年勳章 笑得好勳章 畀面勳章 陪月勳章

bb仲咁細... 唔駛咁急同佢介夜奶喇... 佢肚餓就比佢食會好d呀! 我丫b差唔多成歲先介夜奶架

大宅

回覆:bibi_princess 的帖子

我BB都係咁呀 半夜唔使飲奶已經差唔多有半個幾月 但係三四點都係會醒,要抱下或俾奶咀,唔知幾時先可以一覚到天光

水晶宮

堅持就係勝利啊~~
加油~~

複式洋房

我呀B都就黎2個月大,我都好想幫BB介夜奶
但我老公話專登幫BB介夜奶會廋 ... 因為佢有需要先會喊飲奶

大宅

回覆 tetsurinoa 的帖子

我打兩個月針時, 醫生EXPECT我個B戒左夜奶....因為佢夠大隻....佢兩個月果日6.3KG喇....
其實我覺得佢真係要食, 我點抱佢都唔會瞓...所以我覺得佢真係唔駛食...所以我諗緊佢點先會好瞓D...

大宅

iblue 發表於 12-11-29 12:54
我BB都係咁呀 半夜唔使飲奶已經差唔多有半個幾月 但係三四點都係會醒,要抱下或俾奶咀,唔知幾時先可以一覚 ...
您唔駛好似我咁要抱兩粒鐘等下餐嘛??? 其實我個B一醒未必即喊, 佢會捽眼捽面....捽下捽下捽到自己醒晒跟住咪喊囉.....我都唔知點樣先令佢好瞓D....

大宅

回覆:bibi_princess 的帖子

我喺佢依依呀呀未醒晒時先抱起佢,咁佢會快d訓番,如果佢個人醒晒就要tum耐d

大宅

天氣凍係咪會易d介夜奶?

大宅

iblue 發表於 12-11-29 14:13
我喺佢依依呀呀未醒晒時先抱起佢,咁佢會快d訓番,如果佢個人醒晒就要tum耐d

...
我之前在佢依依呀呀時掂佢, 佢即大喊....所以唔搞佢, 拖得就拖...

大宅

我個個都係! 成日四點一定醒, 有時搖到六點有時五點, 但都很醒訓......唉

大宅

tanglin 發表於 12-11-29 16:54
我個個都係! 成日四點一定醒, 有時搖到六點有時五點, 但都很醒訓......唉
網上面好多人教要BB自己瞓, 但我做唔到, 因佢一喊會喊好耐同成屋人都會醒晒....

大宅

我個B一個月大就戒左夜奶,如果你想佢戒你就要狠心D,佢喊就由得佢喊,BB體內有好多養份,兩日唔食野都唔會餓親,等佢習慣下夜晚唔食,不過唔好一次過,我就第一日夜晚12點喂完到早上5點,第2日就早上6點,第3日6點幾,之後幾日都可以拖到7點幾8點,一個星期左右就戒左,而家佢每朝8點半食,有時仲瞓到10點。

大宅

Vickyip1007 發表於 12-11-29 18:23
我個B一個月大就戒左夜奶,如果你想佢戒你就要狠心D,佢喊就由得佢喊,BB體內有好多養份,兩日唔食野都唔會 ...
狠心D既意思係喊都完全唔理佢? 定好似我咁都會安撫佢?

大宅

回覆 bibi_princess 的帖子

我有抱,因佢爸爸要返工驚嘈住佢,但我有時太眼瞓會將BB床推到床邊一路瞓一路伸過去拍佢大脾,總之點都唔喂奶,如果想BB夜晚好瞓D搵野包實扎住佢,再放個枕頭仔喺心口。

首頁

尾頁

跳至