論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

通常星期六我地都會出街,留姐姐一個係屋企做野,咁上星期六,中午時我突然返左屋企,咁我入屋好順手開電視,一開個畫面就係睇緊管理處,同樓下大門同部lift,其實今次唔係第一次,每次都係星期六,日就會係咁,我今次真係忍唔住出聲,我問佢你睇下個電視,佢話我冇睇電視呀,再問你睇我返屋企未呀?佢答我唔明你講咩(佢最鐘意係呢d情況下扮唔明我講咩,諗住暪天過海),因為我實在太嬲,我打左去佢公司投訴加translate印尼話比佢聽,之後agent同我講姐姐話我出左街佢就清潔remote,可能就咁轉左台,我即刻同agent講你叫佢咪當我白痴冇腦,熄左電視點轉台,之後姐姐就係咁同我say sorry,講真我可以點

男爵府

回覆:開電視睇我幾時返屋企

咁都唔係d咩大件事, 俾我都想响老細返來時有d警覺。 咁又唔代表佢有d咩壞事。 但係我就直頭唔會俾工人開電视, 唔係睇唔睇大堂嘅問題。

大宅

我雖然覺得唔係乜野大件事, 不過我都會覺得點解工人自己唔做好份內事,而係自己擅自開個tv,睇住個僱主幾時返家. 呢d唔係無私顯見私既行為, 你要mon住個tv根本就係浪費緊自己工作時間同埋自己精神, 唔係自己做埋d衰野根本就唔駛去睇住個tv啦, 仲要講大話添, 又唔知自己呢d腦袋諗埋呢d練精學懶係蠢過人,兩野就俾我地僱主識破, 呢d人唔鬧佢一鑊, 唔俾佢知道我地係唔接受佢地呢d行為係唔得囉.
我地返工會唔會搵人把風去睇住老闆幾時返公司...我個人覺得唔關警覺性,係佢地本身做野態度有問題.

大宅

畀面勳章

miupun 發表於 12-12-11 11:34
我雖然覺得唔係乜野大件事, 不過我都會覺得點解工人自己唔做好份內事,而係自己擅自開個tv,睇住個僱主幾時返 ...

完全認同

複式洋房

我果個印印仲醒目,教唆我個女話開電視睇媽咪,其實自己想知我幾時返!我都唔笨,立即教個女唔好開電視,要專心食飯同做功課,成功!而家我果個印印冇電視睇!

侯爵府

回覆:Jennyyam 的帖子

你本身有冇裝埋cam 有其實睇cam 都知佢平時在屋企做咩多 冇就唸下裝唔裝啦 千幾蚊 睇下佢 你去左街做咩都好

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

引用:你本身有冇裝埋cam++有其實睇cam+都知佢平

原帖由 濼晴 於 12-12-11 發表
你本身有冇裝埋cam 有其實睇cam 都知佢平時在屋企做咩多 冇就唸下裝唔裝啦 千幾蚊 睇下佢 你去左街做咩都 ...
同意,裝左其實好有用,有時佢有野唔明拎去cam前面打比我,問過我先煮,又試過公公突然去我到攞野我冇同姐姐預先講,佢都好醒拎去cam前面問左我先比公公,包冇做錯

男爵府

我通常出街前個電視轉左去有線財經台,因睇有線要轉去av台,唔係就咁轉1,2,3,4台咁簡單,我個工人唔識由av台轉番去無線台,即使佢開著電視都唔會鐘意睇財經台。

公爵府

好媽媽勳章

吞pop蛇王一定有, 我地夠office hour上BK啦~
請個DH返屋企, 你唔會期望佢唔停手咁做野卦?

佢睇我幾時返唔緊要, 佢D工夫做好未先, 未做好就督下佢囉.
唔好諗住佢會改, 呢個係普遍僱主的主觀願望, 但好多都會失望.
總之佢做好工作, 顧好健康, 其他我唔打算micro-manage.

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

唔想佢轉台,收埋個remote咪得囉.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

大宅

回覆 miupun 的帖子

咁鬼醒...
我發覺個個工人都係咁, 唔識自律, 唔做好本份....討厭.

大宅

明知你出街,可能無咁早返,睇泥做咩呢?會唔會佢打你主意搵野偷?

珍珠宮

濼晴 發表於 12-12-11 11:50
你本身有冇裝埋cam 有其實睇cam 都知佢平時在屋企做咩多 冇就唸下裝唔裝啦 千幾蚊 睇下佢 你去左街做咩都 ...
同意!我廳個 cam set 到睇到電視
其實我好少開 cam 睇佢做乜,因為我仔唔使佢湊咁滯,但做個樣等佢有o野驚下唔敢太離譜。我同意佢一定會吞 pop,亦唔 expect 佢做到無停手,但正所謂寧俾人知莫俾人見。如果我發現工人睇住我幾時返,我會更加大疑心佢平時o係屋企到底搞乜鬼!

大宅

回覆:seenfu 的帖子

你點知佢有冇開呀?

大宅

回覆:miupun 的帖子

男爵府

瞓得好勳章

就正如我個工人咁,佢隻死人鬼鼠眼,成日都係度望個cam,因為我個cam可以用電話控制,有時我定係度望佢,因為個cam仲未郩,所以佢唔知我望佢,佢d行為真係成個男人咁,但我一操控cam個角度時,個cam郩啦,佢就會懶係勤快咁:;pppp:

大宅

set password

首頁

尾頁

跳至