2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

囡囡下星期尾就6個月大,而家係媽媽奶睡前補一餐粉,啱啱罐奶粉食完,想同佢轉2號奶粉。佢唔係食咩大牌子,食牛X牌,點知而家周圍只係得1號同4號有得賣。直接打去問,佢話而家多咗人食呢隻牌子,同埋多咗b6掃喎....

估唔到唔太出名嘅牌子都會比人掃到無晒貨,咁而家可以點算呢? 直接向粉商攞貨,最少要訂6罐先得,怕食唔晒。囡囡而家11點半食完5安媽媽奶,好多時到12點幾1點會再喊食,試過食多3安奶粉(其他餐只係食到4-5安媽媽奶)....

如果而家仲係食1號得唔得架? 囡囡偏細粒,生長線跌過落10,所以想佢食得有營養啲,我估1號嘅營養唔係好夠6個月後嘅bb,係咪呢? 唉~ 好頭痛呀~~ mouth:

大宅

回覆 Katzecat 的帖子

我有朋友個囡而家9個幾月大..但都仲係食緊1號呀

男爵府

twbb 發表於 12-12-11 13:10
回覆 Katzecat 的帖子

我有朋友個囡而家9個幾月大..但都仲係食緊1號呀
真嘅? 咁買唔到都無計啦,繼續食1號....

大宅

Katzecat 發表於 12-12-11 13:11
真嘅? 咁買唔到都無計啦,繼續食1號....

食住先都無壞丫,你阿b又唔係重

大宅

引用:Quote:Katzecat+發表於+12-12-11+13:11+真

原帖由 twbb 於 12-12-11 發表
食住先都無壞丫,你阿b又唔係重
我前兩日打針醫生都話食到8個月先轉。。。

男爵府

引用:Quote:原帖由+twbb+於+12-12-11+發表食住先

原帖由 Winnie@C_H_C 於 12-12-11 發表
我前兩日打針醫生都話食到8個月先轉。。。
點解嘅?不是今日終於都買到一罐啦! 要好好珍惜佢!

大宅

回覆:2號奶粉

我囝囝全人奶所以答唔到妳邊隻奶粉好!之前自己有諗過如果餵唔到人奶就俾illuma! 今日聽同事講佢囝囝最近轉咗呢隻肥咗

大宅

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Winnie@C_H_C+於+12-12-11+發

原帖由 Katzecat 於 12-12-11 發表
點解嘅?不是今日終於都買到一罐啦! 要好好珍惜佢!
我問過1號粉係最好營養架!而二號就唔知減左d同加多左鈣,減小左係因為bb開始食固體,可以係固體到吸收,1號可以食到1歲,個時我係問雪印架,唔知牛欄同唔同呢?同埋轉奶粉好似要兩溝先,可以話𨍭就轉?

大宅

BK Milk勳章

引用:我囝囝全人奶所以答唔到妳邊隻奶粉好!之前

原帖由 Yuenmuic 於 12-12-12 發表
我囝囝全人奶所以答唔到妳邊隻奶粉好!之前自己有諗過如果餵唔到人奶就俾illuma! 今日聽同事講佢囝囝最近轉 ...
我都想轉illuma,依家好似都幾多人食,不過唔知呀囡食唔食,又好似無細罐買黎試

男爵府

引用:我囝囝全人奶所以答唔到妳邊隻奶粉好!之前

原帖由 Yuenmuic 於 12-12-12 發表
我囝囝全人奶所以答唔到妳邊隻奶粉好!之前自己有諗過如果餵唔到人奶就俾illuma! 今日聽同事講佢囝囝最近轉 ...
我都好想全人奶,但無耐泵嘅次數少,呢幾日仲塞咗,好似泵少咗餐咁,無辦法唔補粉!

男爵府

引用:Quote:原帖由+Yuenmuic+於+12-12-12+發表我

原帖由 happycat1118 於 12-12-12 發表
我都想轉illuma,依家好似都幾多人食,不過唔知呀囡食唔食,又好似無細罐買黎試

...
之前見有bk媽咪話呢隻牌子有輕瀉成份,大人飲咗都痾,唔敢比佢試。轉奶粉好似係比佢一日到餐,試咗一個星期無事先全部轉晒,咁我囡而家都係一日一餐粉啫,應該無問題嘅!

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至