論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人姐姐在我家做左1年半, 昨日99 投訴姐姐駁佢咀, 所以炒佢..
其實佢地相處左1年半, 初初佢地2個好好傾的, 但開始99 就極唔滿意姐姐, 仔仔唔食飯就話係姐姐煮得唔好食, 仔仔瘦就話係姐姐唔知 比左啲乜野仔仔食所以搞到咁瘦..我成日聽得多都覺得好煩, 但無法因為我要返工只好請工人, 99 就每日都上黎睇住....
而家炒左工人, 99 老爷話試下湊, 但真係好胆心, 真係唔放心佢地湊, 平時99自己行街都會撞到, 仲要唔只一次, 行樓梯都行唔穩 , 有時仲要睇唔到前面有梯級, 所以我真係唔放心, 本來我家姐已應成幫手但老公話比佢地試下先.. 我真係無野好講....

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

Oh...其實我會PREFER自己人湊, 因為起碼安全先, 仲有自己人一定會錫佢多點, 問題係好多祖父母都好溺愛啲孫, 久而久之變咗小霸王...呢樣係缺點, 但都好睇小朋友性格.

我就PREFER照請工人但老人家幫眼, 我媽咪都會睇佢做野架, 如果有唔滿意地方佢會叫我同工人講, 費時面阻阻, 我媽咪就幾識做.

如果剩係老人湊, 家務大小咪要我做番? 對於我呢D要返工仲要出差既人黎講, 真係攪唔掂架. 所以我會請工人, 而叫老人家有唔滿意既地方同我地講, 我地會話工人.

大宅

我覺得你要三思, 我阿媽都係咁, 我個妹因為佢炒O左三個工人, 佢個女依家三歲幾, 我奶奶都係咁, 成日話工人呢樣果樣, 但係你想清楚, 呢個世界邊有完美O既人, 我奶奶試過姐姐放假幫手, 咪次次餵親都嘔, 所以我認為你要諗清楚, 炒O左個工人奶奶湊唔掂係辛苦你自己...除非你奶奶湊B好掂....

男爵府

唔得家!老人家一年唔同一年,我第一個B我媽媽+工人+我,都ok!3年後第二個B,我見我媽媽揍B已經大不如前啦!例如手無力,會腰痛腳痛,抱住B坐sofa會睡著,阿B個鼻哥比佢個心口壓到紅了,我大聲叫媽,我媽先醒,哧赤死我,眼力唔好冲奶唔準等!我而家大肚,我媽話佢重後生,重可以幫到我揍细细B!我同媽講,唔好啦!你黎玩下就好啦!我會請多個工人,到時會有2個工人+我+媽媽,我都有同我C6講以上的例子,我c6聽後都同意我!你同你c6傾下啦!

大宅

回覆 suki1012 的帖子

我CASE同你差唔多, 姐姐幫我照顧21個女女, 唔洗佢煮飯. 媽咪住得近都會幫下手看. 但經常打電話比我投訢工人. 聽到好煩! 佢地又年紀大又湊唔到. 我地又要返工. 炒左請個果又唔知會唔會重衰..唉!

複式洋房

同99傾下啦,依家好難找工人,agent fee, 如她應付不來,再找工人,要等三個月,來回不見好多錢。希望佢理解啦

大宅

唔會留個工人了, 因為駁99 咀, 我老公係接受唔到的..
我老公亦講左唔會再用工人, 老公話如果 99 湊唔掂就比第二個去湊都唔請工人...

大宅

回覆 suki1012 的帖子

請問炒工人有咩要注意. 我可能都好快頂唔住. 請指教

大宅

我都係打左比agent叫佢計條數比我, 之後佢叫我當日炒先同佢講, 再去agent度簽反啲文件..

好似仲要向入境處報告這個工人無再係我度做咁..

大宅

回覆 Yuchingmum 的帖子

你都係有3個小朋友呀, 我都係呀, 依家駝緊3個月, 你呢? 我屋企已經有兩個姐姐, 但係我擔心佢地照顧唔到細細BB, 因為我個兩個小朋友成日病, 佢地依家都係剛剛好, 我又要番工, 奶奶又唔會理, 但我冇可能再請多個, 咁你認為OK嗎? 你就好O刺, 有咁多人幫手....haiz...

大宅

計好數, 原來炒一個工人要咁貴, 真係好肉赤呀...

首頁

尾頁

跳至