嬰兒醫護

跳至

首頁
23456...13

尾頁

別墅

Re: 肺炎鏈球菌針

Dr. Yonex
我都想同我bb打肺炎鏈球菌針, 佢就快三個月大啦. 不過bb佢七~八個月大時我會帶佢返去new zealand 住, 之後會一年返黎hong kong 一次. 所以唔知道好唔好打呢枝針好, 同埋呢枝針有無 side effect 呢?? 同我問過我doctor 要$750 一枝針, 好似幾貴 (太古,鰂魚涌區). 想問你有無好既兒科doctor 係呢區介紹呢? many thanks

大宅

cherrywbb 寫道:
Dr. Yonex
我都想同我bb打肺炎鏈球菌針, 佢就快三個月大啦. 不過bb佢七~八個月大時我會帶佢返去new zealand 住, 之後會一年返黎hong kong 一次. 所以唔知道好唔好打呢枝針好
Ans.: He will have received 3 doses by 7 months, leaving only one dose at one year old. You may take a new pack (buy from the clinic) of vaccine to New Zealand so that the family doctor will be able to follow there.
, 同埋呢枝針有無 side effect 呢??
Ans.: Not much.
同我問過我doctor 要$750 一枝針, 好似幾貴 (太古,鰂魚涌區). 想問你有無好既兒科doctor 係呢區介紹呢?
Ans.: I think U can easily get it by 700. Do make some phone calls to clinics nearby. Try to search for you la~
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

別墅

thanks Dr. Yonex,
我仲想問吓如果要買 a new pack (buy from the clinic) of vaccine to New Zealand, 係咪只要買最後 one year old 個枝?? 同埋點買架? 係咪同doctor 講就買到??
Thank you heaps

Dr.Yonex 寫道:
Dr. Yonex
我都想同我bb打肺炎鏈球菌針, 佢就快三個月大啦. 不過bb佢七~八個月大時我會帶佢返去new zealand 住, 之後會一年返黎hong kong 一次. 所以唔知道好唔好打呢枝針好
Ans.: He will have received 3 doses by 7 months, leaving only one dose at one year old. You may take a new pack (buy from the clinic) of vaccine to New Zealand so that the family doctor will be able to follow there.
同我問過我doctor 要$750 一枝針, 好似幾貴 (太古,鰂魚涌區). 想問你有無好既兒科doctor 係呢區介紹呢?
Ans.: I think U can easily get it by 700. Do make some phone calls to clinics nearby. Try to search for you la~[/quote]

大宅

thanks Dr. Yonex,
我仲想問吓如果要買 a new pack (buy from the clinic) of vaccine to New Zealand, 係咪只要買最後 one year old 個枝?? 同埋點買架? 係咪同doctor 講就買到??
Ans.: Yes. I will "sell" it if my patient ask me as he really need it!

Thank you heaps

Dr.Yonex 寫道:
Dr. Yonex
Ans.: I think U can easily get it by 700. Do make some phone calls to clinics nearby. Try to search for you la~
[/quote]

別墅

thanks Dr. Yonex

複式洋房

Dr.Yonex
您好!
我仔仔19個月大,上星期同佢打了肺炎鏈球菌針,其實應該隔幾多個月後再打第二針比較好呢???

個藥名係唔係...Wyeth~Prevenar(沛兒)ar???

打了肺炎鏈球菌針可以預防幾耐呢???可以終生免嗎?

thank you so much!!!

複式洋房

大宅

ki媽 寫道:
Dr.Yonex
您好!
我仔仔19個月大,上星期同佢打了肺炎鏈球菌針,其實應該隔幾多個月後再打第二針比較好呢???
Ans.: 2 months.

個藥名係唔係...Wyeth~Prevenar(沛兒)ar???
Ans.: Yes.

打了肺炎鏈球菌針可以預防幾耐呢???可以終生免嗎?
Ans.未必終生, 但長久.
該用戶已被刪除

大宅

John&Kelly 寫道:
Dr. Yonex,
我個女十五個月大, 這個月頭中了輪狀病毒, 上星期一又患了傷風咳(沒有發燒), 請問要幾時才可以打肺鏈針呢?
Ans.: 好番就打啦~
打完這針後多久可以打水痘??
Ans.: 一個月後.

複式洋房

Dr.Yonex
謝謝您的專業解答,thanks!

複式洋房

Dr Yonex,

不好意思,我的BB1.5yr, 每次打六合一or五合一也發燒,之前沒有打過肺炎鏈球菌針,那麼今次打1.5yr針,分開打or一齊打會好D?

大宅

可以一齊. 但相隔一星期就安全啲.
Billyonnie 寫道:
Dr Yonex,

不好意思,我的BB1.5yr, 每次打六合一or五合一也發燒,之前沒有打過肺炎鏈球菌針,那麼今次打1.5yr針,分開打or一齊打會好D?

複式洋房

Thanks for your advice.

大宅

Dear Dr.Yonex:

小女就快7歲, "肺炎鏈球菌"針對她的功效大唔大呢? 聽講外國有小朋友打了之後有"腸套疊". 此針是否只為2-5歲的幼童而設的呢?

謝謝!

大宅

janny_yau 寫道:

小女就快7歲, "肺炎鏈球菌"針對她的功效大唔大呢?
Ans.: 唔大
聽講外國有小朋友打了之後有"腸套疊".
Ans.: 嗰只你輪狀病毒!
此針是否只為2-5歲的幼童而設的呢?
Ans.: 2 months ~ 5 years.

大宅

janny_yau 寫道:

小女就快7歲, "肺炎鏈球菌"針對她的功效大唔大呢?
Ans.: 唔大
聽講外國有小朋友打了之後有"腸套疊".
Ans.: 嗰只你輪狀病毒!
此針是否只為2-5歲的幼童而設的呢?
Ans.: 2 months ~ 5 years.

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔好意思,本身我住東涌區,我個仔仔而家15個月大,想問肺炎鏈球菌針,水豆針和口服輪狀病毒.我可以幫仔仔打嗎~?或須要打嗎~?或近我本身住的附近地方有嗎~?

(口服輪狀病毒)
˙五合一口服疫苗:G1(95.1%)、G2(87.6%)、G3(93.4%)、G4(89.1%)、G9(100%)

˙單一類型口服疫苗:G1(91.8%)、G2(41.8%);而 G3、G4 及 G9(87.3%)

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=943723&forum=11&1

以上兩種邊隻會好D呢?

或可否PM我,比D資料我嗎~

十萬個THX........

大宅

maymay220hk 寫道:

唔好意思,本身我住東涌區,我個仔仔而家15個月大,
想問肺炎鏈球菌針
ans.: 需要. 15 及 17 months.
水豆針
ans.: at 16 months
口服輪狀病毒.我可以幫仔仔打嗎~?
Ans.: not for >6 months, ie. 不用了.

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

thanks Dr. Yonex

首頁
23456...13

尾頁

跳至