母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

怎樣令bb肯飲水?

BB吃了固體食物後大便很硬:-( 但佢又唔肯飲水 , 請問各位奶媽有何妙法幫幫忙

男爵府

Re: 怎樣令bb肯飲水?

Hi breadcheung,

Don't worry, I fed Hayes for water by milk bottle cover or small spoon, when Hayes was young. He was very naugthy to refuse water.
He love water by using training cup now!
Good boy Hayes!

Hence, please be patient! BB needs time to adjust everything!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

男爵府

我 bb 都係, 到依家七個半月, 都仲係一滴水都唔肯飲, 每次都要好似餵藥水咁用針筒餵, 但咁o既方法一日唔餵得幾多, 攪到佢到今日為止三日都無 poo poo, 依家都唔知點算好 :-( :-( :-(

子爵府

晞嵐豬都係唔肯飲水,我買o左幾款唔同o既學習嘴俾佢,希望佢可以飲返多d水。

大宅

我隻b之前完全唔肯飲水,但我keep住時不時俾佢啜,咁過咗一個月,而家飲得好好,又飲多咗好多啦.

阿b需要時間適應個奶咀,因為之前全人奶嘛.

別墅

我囡囡都唔肯飲水,但用針筒就肯飲.

剛剛昨日wyeth有sales同我跟進會員如何湊bb,佢教我如果BB唔肯飲水,可以等佢想訓時"懵懵鬆鬆"時餵佢飲水,佢會好自然"吮0下吮0下".我last night試過,都ok.

大家不防一試.

大宅

我就比bb自己揸住奶瓶訓係處,佢路玩一路飲,玩多過飲,不過好過冇 :lol:

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊