在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

未開始搵工, 目標係大學adm/finance工作, 是合約的. 有以下問題, 請指教:
1. 是否每間大學都係返5天?
2. 上司是否準時收工?
3. 如果表現合格, renew contract機會大唔大?
4. 有冇得加人工?
5. 現在工作已經8年, 同行業都有1x年, 工時長, 天天ot到7點幾, 5天, 人工加3%左右, 無雙糧, 地點遠(大學較近家). 大學會唔會適合媽媽多d? 我又要收入穩定. 謝謝指點.

大宅

我自己冇做過大學, 不過有好多舊同事都去左大學工作.
睇你講似乎你有一間心水大學想試. 想提一提你, 而家好多大學都有校外進修部/社區學院, 例如 HKU SPACE, 佢地既 package 未必同大學本部一樣, 工作文化亦好唔同, 要留意一下.
唔係所有admin 工都係五日既, 我識有人係返 5.5, 又或者係隔個星期返星期六上午. 亦有D 工作崗位成日要搞/出席 functions, 咁可能就要返夜, 星期六或者星期日.
Contract 方面, 大學本部薪酬表唔多唔少都會到政府有D 關係, 不過跳point 制度就未必一樣. 如果唔係好差, 你入左去佢地都會繼續用你既 (亦因為咁, 可能有好多老海鮮十個難頂).
唔係最內行既消息, 不過希望幫到你.

別墅

回覆:easybring 的帖子

我做過私人工、政府工,而家在大學做文職。而家份工係最好的,各方面都好,特別係醫療福利,配偶子女都包。同意樓上講,大學本部的跟校外進修的部門大有不同。同埋,始終果句,都係睇你好唔好彩,去邊個部門,跟邊個老細,同埋自己處事手法、待人接物等,人事順利,做起事上㴝都爽手好多,多野做,密手做,咪準時放工喎,不過有function除外,都要ot

wcpcelia    發表於 13-1-1 14:38

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:大學adm工作

很感激兩位朋友的回覆。很有用的參考。

男爵府

我做左大學admin,好多年了,多唔多野做就間間唔同,但好肯定既係愈高級就愈多野做,做細果d一定係可以準時收工.

做大學本部就較多老patpat, A字膊耍官腔乜都有,至於係咪5天工作就睇部門性質,但就算要返星期六,都係take shift,唔會個個星期都要,人工福利就好睇你份工既terms,可以係同工不同酬甚至不同福利,分別可以好大,你屋企附近係邊間u?

伯爵府

好媽媽勳章

引用:我做左大學admin,好多年了,多唔多野做就間

原帖由 tai_man 於 12-12-21 發表
我做左大學admin,好多年了,多唔多野做就間間唔同,但好肯定既係愈高級就愈多野做,做細果d一定係可以準時 ...

愈高級愈多野做...呢個point正確,因為細果班唔賣命。同我而家公司相反。

伯爵府

咁EA 過唔過20K .睇唔睇年資?

伯爵府

畀面勳章

引用:咁EA++過唔過20K+.睇唔睇年資?

原帖由 1mocha 於 12-12-21 發表
咁EA 過唔過20K .睇唔睇年資?
EA過20k?以我理解EO都未必有20K喎?EA應該10K頭,唔知依家市價有無加,有錯請指正。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:cheechi 的帖子

大學多數會計番年資既,不過一定要係relevant 既job 先計。同意樓上,係大學本部既就好做d,想係輕鬆d 就千祈唔好做兩間醫學院。

男爵府

引用:+本帖最後由+easybring+於+12-12-21+19:57+

原帖由 easybring 於 12-12-21 發表
所以如果你係申請較junior既職級,就大多做可以準時走。

複式洋房

想問大學D工會唔會介意年紀大架?如果35先轉、學歷高但原本唔係做文職,會唔會難D?想搵個好地方做野做到老,tKs。

別墅

回覆:燒仙草 的帖子

我𨍭大學工時也是和你差唔多年紀喎,我相信大學、政府等是不論年齡的

禁止訪問

趣教勳章 叻叻勳章

男爵府

lamkkben 發表於 12-12-24 10:17
我妹妹在2間大學做過adm, 不過不是大學本部, 但好肯定既係愈高級就愈少野做, 及新來新豬肉,咩都要做, 但福 ...

可能個個部門不同吧, 我做過三間, 係由低做起, 亦唔係大學本部, 自己經歷同埋眼見, junior d既同事係可以好準時走, 而officer以上既同事, 係冇可能準時走.

別墅

引用:我𨍭大學工時也是和你差唔多年紀喎

原帖由 yamin 於 12-12-24 發表
我𨍭大學工時也是和你差唔多年紀喎,我相信大學、政府等是不論年齡的

...
請問大學admin 係咪多數contract ? 同埋請u grad ?thx

男爵府

我唔係做admin, 係teaching, 以前服待三個professor都已經好難頂。EO要個人好tough 先得,大老細痴線係咪都鬧咗先,d professor十個有八個都a字膀咩都叫office做,EO小姐要去搵人consulting. 福利好㗎。三年前生亞女貴醫生貴麻師開刀都係俾八千。依家政府做好掛住d醫療福利

伯爵府

好媽媽勳章

各大學Finance Office 工作情況如何? 高級和低級ot情況如何? 我一定要準時回家看囡囡們功課. 又想有一份安定既工, 可以做到老, 有機會升職. ftm的矛盾.

大宅

畀面勳章

回覆:大學adm/finance工作

大學admin工作是否一定要有學校經驗先請? 見過幾次都落空啦

珍珠宮

引用:各大學Finance+Office+工作情況如何?+高級

原帖由 easybring 於 13-01-03 發表
各大學Finance Office 工作情況如何? 高級和低級ot情況如何? 我一定要準時回家看囡囡們功課. 又想有一份安 ...
好多好多年前,做過大學EO,當年的CO2 的頂薪都過貼近2萬,現在應該可以過,但沒有bonus,13個月之類。各種福利就真的很好,還可以選擇在學校免費讀master。
要長短周5.5天,但當年因為住在學校,沒所謂。至於忙不忙就真的看老闆和部門,很難定斷。
其實我會覺得樓主不用想太多,申請了,過了考核,有offer了才再考慮吧。

別墅

引用:Quote:原帖由+yamin+於+12-12-24+發表我

原帖由 tiffiany 於 13-01-01 發表
請問大學admin 係咪多數contract ? 同埋請u grad ?thx
多數兩年合約。好似中大有D一年,冇約滿酬金。CO入職要求係會考5科合及,不過好多ugrad都會申請

首頁

尾頁

跳至