母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我今次第二胎。第一胎都無咩奶得10-30ml。今胎好少少有40-70ml要補奶粉。但我已經2-3個鐘泵一次但都無咩增奶。埋身ar囡好大力啜到損哂好痛。之前囡7日大因為嘔又柯血λ咗院最後發現係對牛乳蛋白敏感。要飲豆奶。我囡宜家27日大。依2日泵奶降到泵半粒鐘得20ml。好唔開心。点解會咁?係咪回奶呀。我又擔心豆奶營養唔夠其他奶粉。但自己又窮到咁。点算?

伯爵府

引用:我今次第二胎。第一胎都無咩奶得10-30ml。

原帖由 anna8888 於 12-12-22 發表
我今次第二胎。第一胎都無咩奶得10-30ml。今胎好少少有40-70ml要補奶粉。但我已經2-3個鐘泵一次但都無咩增 ...
你有冇食多飯同飲多水?每餐兩大碗喎

2011/10/31 6W2D 閃閃
2012/06/20 39W4D 出世
全人奶媽努力中!

大宅

心情唔好都會少左奶

侯爵府

引用:我今次第二胎。第一胎都無咩奶得10-30ml。

原帖由 anna8888 於 12-12-22 發表
我今次第二胎。第一胎都無咩奶得10-30ml。今胎好少少有40-70ml要補奶粉。但我已經2-3個鐘泵一次但都無咩增 ...
放開心情,多休息,多飯多水,還有魚湯,通草奶,通草豬腳,2-3個鐘泵一次,我都係由幾ml到幾安,加油,勤力一定有回報。

大宅

Poo得好勳章

回覆:anna8888 的帖子

我個fd 嘅囡囡都係一樣,依傢醫生要佢食隻奶粉要500一罐,好貴呀!所以你可以餵人奶嘅就加油,唔好放棄呀

複式洋房

回覆:ching-kimmi 的帖子

500一罐係咪illuma?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

kyobi 發表於 12-12-22 20:19
你有冇食多飯同飲多水?每餐兩大碗喎

係呀, 飯同多湯水好緊要.

我湊大仔果陣, 真係3餐都係飯, 仲要係勁大碗.

我餵細b 時, 初初有阿媽幫手, 雖然我訓得少, 但可以全人奶. 佢幫我幫到2個幾月, 之後我一個人湊, 冇飯食冇湯水, d 奶量跌晒, 飲魚湯/通草湯/多奶茶都冇用, 4個月就要補奶粉. 果陣我至知飯係咁勁.

大宅

一路泵奶、一路睇電視劇啦,唔好望住個樽,心情好,奶量會多啲。

大宅

對牛奶蛋白敏感更加要努力餵人奶!試下每日飲2-3L水及湯、一日3餐食1.5-2碗飯。每2個鐘埋身餵。辛苦幾日慢慢會多d奶!

大宅

損左就每次理身餵完/泵完搽人奶,自然乾後先著翻衫。

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊