母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我B9個月, 全人奶我多數埋身, 返工泵奶2-3次
今天同朋友提起, 我現在每4-5小時泵或餵一次, 我每次泵只有4-5安, 少則三安,甚少谷奶
為keep奶量, 仍是有半夜起床短泵,
有朋友摇晒頭話我d奶真係好小, 講咗好多次,又話泵奶邊駛咁密, 又話我唔調整下d時間, 話識好多人只要lunch泵一次就好夠, 邊駛咁辛苦咁誇張, 有朋友去到8-9個月都唔會泵, 覺得我攞苦來辛

又話自己奶多到成日都食唔晒不過沒時間餵所以餵粉
我話我奶唔多唯有密d泵

這又令我明白窮不是一定失敗, 富也未必成功
全在乎有否堅持

另外, 我話想餵到bb唔食, 先努力keep量
佢地搖晒頭話d BB點會有奶唔食, 一定要戒
我終於明白甚麼是話不投機半句多

大宅

回覆:奶量多少不是成功的必然條件

同意,我全人奶餵到7個月,朋友話我係咪多奶,我話我係窮,但我勤,而家返工仲要泵3次,沒次只得3-5 oz. 從來未試過泵一次夠一餐,但係我選擇泵密D,而不補粉

amypunwm  我都未試過泵一次夠一餐  發表於 12-12-26 00:40

禁止訪問

大宅

樓主,支持你呀!餵人奶真係會自動戒奶,反而餵奶粉的好多都食到幾歲,要父母幫佢戒!
我都唔係好多奶,但餵到就黎9個月,因為太攰,無半夜起身泵,夠食就算啦!
其實最辛苦都係頭一個月,餵人奶係先苦後甜,bb病少d都抵番係度,有病咪仲辛苦!

大宅

趣教勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

加油!努力向你地致敬

amypunwm  多謝鼓勵!  發表於 12-12-26 15:45
我既BB係2012年2月10日出世啦~~~^^

我係全人奶媽....希望..可以餵到佢2歲~~

大宅

餵奶讓我想起讀書, 有人聰明但懶, 有人資質差但勤力, 成功不是單單靠天份份....當然又聰明又勤力是最好

大宅

引用:我B9個月,+全人奶我多數埋身,+返工泵奶2-

原帖由 amypunwm 於 12-12-25 發表

我B9個月, 全人奶我多數埋身, 返工泵奶2-3次
支持你,佢又唔係餵人奶,自己懶仲話你,好心佢收聲。餵奶係靠勤力,如果唔努力,就算天生多奶都keep唔到(例如佢)。我地呢度個個都係勤力媽

伯爵府

BK Milk勳章

真係唔0岩channel唔洗多講啦……我開工前收工後都係全埋身,之後都會再泵,番工泵三次,奶量其實好夠,個冰格爆到唔知點攪,甚至多到每日呀仔都有人奶浴沖。但我堅持要泵咁多次,因為之後嘅事無人知,我會唔會病?會唔會食錯收奶嘢?我都要有幾手準備先得0架……

大宅

丁丁aunty 發表於 12-12-26 15:33
真係唔0岩channel唔洗多講啦……我開工前收工後都係全埋身,之後都會再泵,番工泵三次,奶量其實好夠,個冰 ...
我同你想法一樣, 寧願多多到冲涼等自己安心, 況且都習慣奶媽生活, 又唔想減產太多

禁止訪問

引用:+本帖最後由+amypunwm+於+12-12-25+23:31+

大宅

我朋友又話bb只係食十分鐘就應該飽, 我B食20-30分鐘即係我奶小, 聽完都有d難受
幸好我成日上bk母乳版意志堅定

男爵府

唉,我到依家都未可以試過唔補粉,你還好,我泵係一安都無,係兩邊夾埋!!要幾次夾埋先夠食,好多次我真係好想放棄,尤其一個湊兩個又無人幫手,但最終都係唔捨得放棄,但問心,真係好唔開心

別墅

引用:我朋友又話bb只係食十分鐘就應該飽,+我B食2

原帖由 amypunwm 於 12-12-26 發表

我朋友又話bb只係食十分鐘就應該飽, 我B食20-30分鐘即係我 ...
我女歲幾,都仲係要食半個鐘至一個鐘啦,我本身出奶慢。你朋友啲言論好折墮啫,咩叫做因為多奶所以食奶粉?!即係如果佢屋企買咗太多餸嗰日食唔晒就選擇出街食,話之係垃圾食物定地溝油都好過屋企煮喇喎?!

別墅

回覆 amypunwm 的帖子

樓主, 你同你朋友的的確話不投機!
人同人好難比較, 我仔仔已經 6 個半月, 但我都仲要日泵 5 次, 埋身 2-3 次先夠佢食! 尼度大把媽媽一早已經唔使泵咁多次數, 但自己身體係咁.亦無法! 我地只有自強不息, 為自己的人奶路加油!

amypunwm  向你致敬!  發表於 13-12-2 06:49

別墅

引用:+本帖最後由+amypunwm+於+12-12-26+20:44+

原帖由 amypunwm 於 12-12-26 發表

我朋友又話bb只係食十分鐘就應該飽, 我B食20-30分鐘即係我 ...
我會以你做我榜樣,我b只有7週,但每次都要食半個鐘先夠,仲要隔2-3小時一餐,每日只泵到2-3安,本來諗住2星期後返工就要放棄全人奶,因為仲未儲夠一日的奶量,但聽完你講,我覺得我要勤力啲,就可成功。我們一齊努力,支持你!

amypunwm  儲吓捱吓,時間好快過.  我B二十個月了,仍吃人奶  發表於 13-12-2 06:51

子爵府

你地都好好la 我而家每次40 ml 咋。。。

大宅

睇完你地既分享,我先知我原來唔孤單架
我兩邊一齊pump, 又按摩, 都係加埋得2安左右
個仔得十幾日人仔, 餵成個鐘, 都仲要補成100ml奶粉, 咁之前餵嗰D係乜黎架??
仲要比老人家(包括自己父母)話....我想架咩??

amypunwm  我當時泵奶量同你差唔多,你唔算少啦  發表於 13-12-2 06:54

複式洋房

我B就黎六個月,每次埋身都食半個鐘或以上,我知自己奶唔多,但都堅持唔補粉,情願餵密d。阿B而家開始食米糊,再加五餐奶。人奶路唔易行,大家一齊努力,千其唔好放棄。

伯爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章

樓主做得好好~ 唔需要介懷嗰位朋友o既說話,人人身體機能唔同,情況唔同,泵奶時間表都唔需要相同。我只覺得,阿朋友夠晒奶,但係因為「冇時間餵」而要餵粉好可惜。

奶多唔係最重要,夠bb食就係最好,若果真係唔夠,多多少少有得俾bb食都係好事,點都好過bb少少人奶都冇得食~

我頭個月都要餵好密,簡直一日有20個鐘係餵奶...... (當時全埋身) 宜家阿b就快9個月啦,我早晚繼續埋身,都泵少左,但都仲夠我返工時佢果兩三餐奶。一直以來,都有好多次奶量大跌,但touchwood bb繼續唔駛食粉。

大家繼續努力~!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊