在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

做左1x年trading shipping,人工唔過15K,有14個月糧
近10年人工平均加2.5%,以後都應該唔加得多,其實應唔應該走?

伯爵府

有14個月糧喎, 諗清楚呀

wcpcelia  agree  發表於 13-1-5 15:02

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

你走係為左乜野﹖錢﹖你走係咪肯定搵得返呢個人工先﹖講真,14個月糧無乜公司會有

大宅

想吓歲數(年齡), 仲有冇容易揾工(因為大年齡, 難)呢?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係要好好試下個巿場,再比較下人工...
就算走,都真係要揾到工至走...

換轉係我,多數一動不如一靜的

別墅

回覆 sivasiva 的帖子

如果怕外面搵唔到多個呢個錢既, 咁轉來做乜?
你認為間公司刻薄你既,令你鬱鬱不得至既, 你咪轉囉~ 有咩好煩?

大宅

tokichun1 發表於 13-1-5 12:16
想吓歲數(年齡), 仲有冇容易揾工(因為大年齡, 難)呢?

年紀都係3X頭,怕再做落去反而仲難揾工.

大宅

stepchk 發表於 13-1-5 11:34
你走係為左乜野﹖錢﹖你走係咪肯定搵得返呢個人工先﹖講真,14個月糧無乜公司會有 ...

都唔係為錢走,如係為錢,我都唔會留係到.
但因公司個亞姐好刻薄,成日攞同事黎出氣,成日無理取鬧嗰隻,乜都鬧一餐.
合約明明寫住遲到早退要扣錢,但佢話無得咁做.
上次屋企有事要早退(下午3點),佢話要扣一日假. 明明有OT,但又唔計OT 比我.
如請病假,佢會問你睇完醫生番唔番,唔會問候一聲(呢樣都無問題),但番到去仲要比佢話"益左你,多日病假"

我就係唸住我年紀仲係3X頭,可以試下,再過多幾年怕難揾呢.

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:試下搵工?

你人工唔過萬五但有14個月糧,甘我當你14500一個月×14個月糧=203000除番12個月=16916.6一個月,比你搵份月薪$17000既工應該唔易吧,而且好多公司而家冇雙糧,用花紅代替 所以一定要計清楚條數,搭車支出,OT勁唔勁,等等因數先決定轉唔轉,我有朋友做左18年冇大學所以頂薪萬八就冇得再加,一怒之下走左,點知6個月後先搵到份文員仲要唔過萬冇雙糧,所以有年資唔夠學歷都係社會上都係差d,當然我唔知樓主實際情況,如果有學歷加上年資我一定會轉工,每年加2.5%追唔到通漲,不過一定係搵到新工先轉

大宅

我同你的情況一樣

大宅

引用:你人工唔過萬五但有14個月糧,甘我當你1450

原帖由 momoakira 於 13-01-05 發表
你人工唔過萬五但有14個月糧,甘我當你14500一個月×14個月糧=203000除番12個月=16916.6一個月,比你搵份月 ...
好有道理!

一個人的快樂, 不是因為他/她擁有得多, 而是因為他/她計較得少, 願我們有一顆知足常樂的心.

複式洋房

我同樓主情況差唔多,三字頭做咗十幾年,人工唔高,好福利兼亞姐又好好人,但係勁勁勁多野做,經常加班冇補水,冇職升,每年加好少(完全追唔到通脹),咁我又應唔應該走呢?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cbb2001 發表於 13-1-6 10:10
我同樓主情況差唔多,三字頭做咗十幾年,人工唔高,好福利兼亞姐又好好人,但係勁勁勁多野做,經常加班冇補 ...

加班時間長的話,會考慮揾工轉的

珍珠宮

加班又冇錢,會考慮搵工

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

如果我係你,我又唔係等錢駛既話,我情願搵少d再搵過份工﹗
呢d生活我以前都受過,好慘,你轉工我支持你﹗

sivasiva  係呀, 真係好慘架,無時無刻都比佢折磨  發表於 13-1-10 12:41

別墅

做左咁耐自己走好蝕, 如果亞姐一發癲, 我就第二日請番日病假囉, 但唔知你公司請病假扣唔扣錢, 一於同佢抗爭到底, 如果搵到份好筍先走, 因為有14個月糧真係出面應該所淨無幾, 同埋想八掛下除左14個月糧仲有咩福利呢? 加油呀!!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我最無辦法忍受果D,無理取鬧,乜都要鬧一餐嘅變態亞姐。轉

水晶宮

haha748494 發表於 13-1-7 10:58
我最無辦法忍受果D,無理取鬧,乜都要鬧一餐嘅變態亞姐。轉

agree...簡直精神虐待...道行吾夠都好易比佢攪情緒低落人都顛

別墅

但你有double pay 喎, 而家好多公司都無, 包括我, 我地係12個月糧咋, 仲要係無人工加過, 如果真係計數, 我一路都係比人減緊人工, 因為, 出面係有通帳呢回事. 講真, 除非你有好高學歷, 否則真係好難可以搵返呢個人工, 我都係因為呢個原因, 所以一路stay 係度, 我唔食, 我啲小朋友都要啦

別墅

我公司都好多9唔搭8嘅人明明係自己唔岩, 都可以話你錯, 重要係理直氣壯果隻, 我又可以點

首頁

尾頁

跳至