烹飪搵食

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

引用:本說明書非常精簡,今日找出來看,說煲湯pr

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 13-01-12 發表
本說明書非常精簡,今日找出來看,說煲湯program連解壓50min,結果我用了90min,你們會否快些?未計再開蓋 ...
另外, 好同意你講佢個說明書好簡單。 我要拎埋佢跟嚟本烹餁書嚟揣摩及參考人鵝姐煲用家操作方法先叫掌握到少少

大宅

回覆:RasoNiC 樂信牌智能煲 ~ 新加“梅子芋頭炆鴨”

我買時只有說明書、無食譜!不識用,所以入咗冷宮很耐,近日發現這裡有媽媽用得好,想學識用他來煲湯,因我的小b快出世,我零願工人姐姐幫我睇住個兩歲的哥哥,而不是睇火。

男爵府

引用:我買時只有說明書、無食譜!不識用,所以入

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 13-01-12 發表
我買時只有說明書、無食譜!不識用,所以入咗冷宮很耐,近日發現這裡有媽媽用得好,想學識用他來煲湯,因我 ...
我覺得煮餸都係自己嚟好啲。 洗嘢交比姐姐就一流。 不過易潔食具有時都係自己嚟好啲

等我努力完話你知

大宅

回覆:RasoNiC 樂信牌智能煲 ~ 新加“梅子芋頭炆鴨”

謝謝!主要陪仔仔都想自己來,其他就交比姐姐,只是自己快要入醫院,坐月有很多事又未能自己造,唯有想辦法幫輕姐姐、老公。

男爵府

引用:謝謝!主要陪仔仔都想自己來,其他就交比姐

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 13-01-13 發表
謝謝!主要陪仔仔都想自己來,其他就交比姐姐,只是自己快要入醫院,坐月有很多事又未能自己造,唯有想辦法 ...
Btw, 你可以到這裡下載食譜參詳一下

http://www.rasonic.com.hk/media/175193/intelligent_cooker_recipe_ct.pdf

男爵府

今日試了用這個智能煲蒸瑤柱碎

做法 :

1)將瑤柱用熱水浸半小時

2)智能煲內鍋墊上毛巾, 放上蒸架, 加入一杯水在鍋底

3)將瑤柱連浸水跟器皿一同放在蒸架上

4)選擇“加熱”功能, 時間 15 分鐘

5)

待轉保溫狀態下用濕毛內蓋在排氣口上, 用筷子或其他物件將排氣口慢慢轉動去”放氣“, 待

浮子閥落下後開蓋即成

方便快捷又省時。

男爵府

RE: RasoNiC 樂信牌智能煲 ~ 瑤柱扒豆苖

整個菜式都由智能煲一手包辦。

參考食譜 : naomi @ openrice

1)蒸瑤柱步驟可以按之前的蒸瑤柱 post。

2)將蒸好的瑤柱隔出水份留用。 瑤柱撕成絲備用。

3)智能煲選擇“加熱”功能, 將時間設定為 10 分鐘。

4)2 分鐘後下油, 將豆苖炒軟即可按“取消”上碟 。

5)內鍋抺乾淨。 將智能煲再次選擇“加熱”功能, 將時間設定 7 分鐘來煮獻汁。

6)2 分鐘後下油, 爆香蒜蓉, 放入瑤柱絲, 瑤柱水, 雞湯拌勻煮滾後加少許糖稍煮即可淋在豆苖上。

男爵府

RE: RasoNiC 樂信牌智能煲 ~ 新加“韓式炆牛肋條”

今次淨係個智能煲煮嘅時間約 1 小時。 相比上次用 staub 明火少了 1 小時。 最重要係唔使睇火, 又唔使驚痴底。

材料
急凍牛肋條 約1Lb
紅蘿蔔 1 個 (大)
粟米 1 條
紅棗 5 粒 (要有核)
梨 1 個
韓式肉汁醬 1 瓶
薑片 3 ﹣ 4 片 (我落咗好多片)
蒜頭 10 粒

做法
1)牛肋條溶雪後切粒再飛水。 飛水即係滾水放下去, 1 分鐘左右撈起隔水。
2)蘿蔔、粟米切件。
3)梨去皮用攪拌機打成茸。
4)紅棗洗淨
5)智能煲選擇“加熱”功能, 將時間設定為 10 分鐘。

4)2 分鐘後下油, 爆香薑片蒜頭, 再落牛肋條粒略炒。 再加入紅蘿蔔、粟米、紅棗、梨茸、韓式醬後再加水至食材一半, 拌勻後按“取消”。

5)用蓋蓋好, 按“筋腩”功能,待轉保溫狀態及浮子閥落下, 在排氣口放上濕布後將排氣口轉動去”放氣“來確保煲內完全減壓後才開蓋。 完成後即可享用。

評 :
開蓋後試食牛肋條粒軟軔度剛好。 不過智能煲落少咗水, 所以今次落 1 瓶韓式肉汁醬太濃, 下次落半瓶或 1/3 好了。

大宅

男爵府

RE: RasoNiC 樂信牌智能煲 ~ 新加“章魚蓮藕西施骨湯”

參考食譜 : 特褔高速煲

材料:
  • 蓮藕
  • 西施骨
  • 章魚 2 隻
  • 蜜棗 3 粒
  • 綠豆 約 50G

做法:
  • 蓮藕去皮, 洗淨, 切 1 厘米厚片。
  • 西施骨洗淨飛水備用。
  • 將蓮藕、章魚、西施骨、蜜棗放智能煲內加入適量水, 用蓋蓋好, 按“湯/粥”功能(時間約 30 分鐘)。
  • 完成後待自動排氣完成後再將排氣口轉動去”放氣“來確保煲內完全減壓後才開蓋。
  • 稍攪拌後加入已沖洗的綠豆, 用蓋蓋好, 按“加熱”功能, 設定時間 15 分鐘。
  • 完成後待自動排氣完成後再將排氣口轉動去”放氣“來確保煲內完全減壓後才開蓋加鹽調味即成。

若水太多, 可以打蓋時選擇“加熱”功能, 設定時間為 10 ﹣ 15 分鐘來收水。

男爵府

RE: RasoNiC 樂信牌智能煲 ~ 桂元紅棗燉雪梨

冬天燉一盅滋潤一下先。

參考食譜 : 特褔高速煲

材料
雪梨 (去皮) 1 個
桂元 (龍眼) 隨意
紅棗 2 粒 (去核)>>因為我家有些大得像乒乓球一樣
冰糖 隨意 >>其實桂元 ﹠ 梨都夠甜, 可加可不加

做法1)將桂元、紅棗洗淨用熱水浸 3 分鐘。
2)將所有材料連浸泡的水放入燉盅, 若不夠水, 可加滿至燉盅。 蓋上燉盅蓋。
3)將智能煲內鍋放入毛巾墊底, 放上蒸架, 加水 3 碗在鍋內。
4)放入燉盅上蓋, 排氣口轉至“儲氣”, 選擇“加熱”功能, 時間設定為 30 分鐘。
5)完成後待自動排氣完成後再將排氣口轉動去“放氣”來確保煲內完全減壓後才開蓋即可享用。

子爵府

回覆 joycesw 的帖子

新手請教:

若已經自動排氣, 可打開煲蓋, 是否還需要較去"放氣"? 因我打開煲蓋後, 若將它放回煲上, 會聴到"時時"聲. 但有兩個"放氣"制, 應該較去哪個?

說明書說煲內最少1/5, 不是指水份嗎? 但見炆燉好像不用那麼多水.

大宅

請問你的智能煲係咪有另一個內鍋送的,幾錢?謝謝

男爵府

vyvy 發表於 13-1-24 23:02
回覆 joycesw 的帖子

新手請教:
你好! 其實我為咗安全, 就算自動排氣完, 我都會較去“排氣”先開蓋。 另外, 你講得啱, 開蓋後再放回煲上會聽到“時時”聲, 有時仲感覺到氣壓要用少少力先閂到蓋。 不過, 放心。 無事。
說明書講煲內最少 1/5 係指“食物及水份量”。 不過我用燉盅嗰陣水量都係蓋過條兩疊的毛巾就算了。

因為我見上次煮綠荳沙都係唔見半碗水。

男爵府

支支 發表於 13-1-25 00:44
請問你的智能煲係咪有另一個內鍋送的,幾錢?謝謝
我這個是贈品, 所以沒有另一個內鍋跟機, 我都好想配埋個不綉龬內鍋, 但係唔知呢個 model 有冇出不綉龬。

子爵府

回覆 支支 的帖子

我的都是贈品

子爵府

joycesw 發表於 13-1-25 13:31
你好! 其實我為咗安全, 就算自動排氣完, 我都會較去“排氣”先開蓋。 另外, 你講得啱, 開蓋後再放回 ...

謝謝.
你的是否有兩個"排氣"位置?

男爵府

vyvy 發表於 13-1-25 13:40
謝謝.
你的是否有兩個"排氣"位置?
如果無理解錯你個問題, yes! 兩個。 一個係手柄上, 有個上壓“的的”。 另一個係要轉“儲氣”或“排氣”的。

男爵府

vyvy 發表於 13-1-25 13:39
回覆 支支 的帖子

我的都是贈品
唔知你係唔係我嗰款。 不過, 我覺得好好用。 好方便。 唔使睇火。 夏天仲正。 唔使喺個廚房熱辣辣

子爵府

引用:Quote:vyvy+發表於+13-1-25+13:40+謝謝.你

原帖由 joycesw 於 13-01-25 發表
如果無理解錯你個問題, yes! 兩個。 一個係手柄上, 有個上壓“的的”。 另一個係要轉“儲氣”或“排氣” ...
可能不同型號

首頁
12345...13

尾頁

跳至