烹飪搵食

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

aliceC0922 發表於 14-1-12 11:00
你哋有冇試過一煲兩/三味? 可唔可以做到?
我未試過。 鵝姐用家試過煲湯+蒸餸。 你可以去嗰邊個 post 刨吓。 大同小異

男爵府

RaSonIC 智能煲 + StaUB CRoSS OveR ~ 炆乾鮑魚 +海參

第一次學人炆乾鮑

材料 :
迷你澳洲乾鮑 12 隻
老雞或雞 1 隻
肉排 (約 5 吋長)約 10 條
元貝 2 粒
雲南火腿 >> 家中沒有,所以冇加
急凍海參

浸發方法:
將乾鮑沖淨放入保溫杯中,加入剛煲滾的滾水上蓋。 早/晚將水倒出,煮滾後倒回入保溫杯中。 如是者重覆 3 天。 將焗完水的鮑魚拿出, 用廚剪剪去魚咀部位。
**若大量的可改用真空煲或燜煲。

煮腍(智能煲)及炆煮 (Stuab) 方法 :
1) 將雞洗淨開邊、將肉排砌件汆水備用。
2) 將烚過的竹墊放入內鍋底, 將雞脾位向鍋底放。 將已處理的鮑魚放在兩邊雞的體內。 再鋪上排骨、已浸發的元貝和火腿(如有)。
3) 倒入清水(雞湯)和鮑魚水。

4) 加蓋後用自選儲氣程式,時間為 65 mins。 程序完成後讓其自動解壓兼放涼才開蓋。 開蓋後主要是將雞湯上的油去走。
5) 再將 4) 重覆一次。
6) 食前先預將急凍海參解凍後去除內臟洗淨後以薑蔥汆水備用。
7) 程序 5) 完成後將鮑魚及部份湯汁(去油後過篩)和海參放入 stuab 鍋中以中火加熱餚煮。 其間加入蠔油及少量冰糖調味,再加少許老抽調色。 食材跟汁料拌勻後加蓋以勁細火炆煮 30 分鐘。 其間小心痴底。 開蓋後以生粉水埋獻。
8) 另取 stuab 蜂巢鍋將生菜蒸煮,然後將 7) 淋上即成。

男爵府

http://www.baby-kingdom.com/foru ... ead&tid=7858198

男爵府

laurubber 發表於 14-1-13 14:59
好似好正咁, 我個樂信煲而家只係當電飯煲咁用, 遲D得閒先再研究其他玩法, 係好耐好耐之前的信用卡贈品 ...
做電飯煲好似嘥咗佢喎。 最少都用嚟煲吓湯啦。 快啲用多啲啦

男爵府

sammibaby 發表於 14-1-17 12:25
請問有人試過用D個煲煲花生㞒豆雞腳湯嗎?
掉晒落去照煮。 無特別。 只係豆類食材我唔建議手動放氣。

男爵府

引用:是否:-按\"加熱"約10分鐘-水滾後把所有材

原帖由 sammibaby 於 14-01-17 發表
是否:
-按"加熱"約10分鐘
-水滾後把所有材料放入煲,按"湯/粥"(唔知可唔可以教時間?)全程用排氣
係將所有材料擺落煲度加水閂蓋。 將排氣口轉去儲氣。 然後按湯制等佢自己煲連放氣。 按取消制開蓋。 開蓋後覺得唔夠濃就按加熱, 設定時間20分鐘。 記得唔好上蓋。

男爵府

sammibaby 發表於 14-1-17 14:38
回覆 joycesw 的帖子

第一次用佢嚟煲湯,放工試下先。問多句,雞腳係咪用普通凍肉鋪果D返去出水就ok?
係。 不過我會同佢修甲後再出水

男爵府

番茄仔 發表於 14-1-17 14:14
突然見到呢度
hi
hi

男爵府

sammibaby 發表於 14-1-17 19:42

點解好似水還水、渣還渣咁既?已經再按"加熱"20分鐘了。 ...
我開蓋後搞吓佢先加熱。 又或者一路加熱再搞吓佢。

男爵府

引用:回覆+joycesw+的帖子好彩老公話ok,飲晒!

原帖由 sammibaby 於 14-01-18 發表

好彩老公話ok,飲晒!有冇試過完成湯/粥功能後唔排氣住,由佢焗下先? ...
我冇即時排氣。 由得佢自己排, 所以當焗埋

男爵府

sammibaby 發表於 14-1-18 10:18

唔明?即係完咗湯/粥既25分鐘之後煲會自動排氣?如感覺湯唔夠濃,再加熱(勿閂蓋) ...
冇錯。 如果未排完氣係開唔到蓋。 另外,手動排氣記得用塊濕布蓋住排氣口,然後用筷子慢慢堆。 咁先安全。

男爵府

sammibaby 發表於 14-1-18 10:21
可能我尋晚太心急,自己扭排氣掣,出咗事囉!
我諗亦有機會係你放得水多。 其實智能煲水份流失好少。 所以你落水嗰陣比平時普通煲煲完出嚟得幾多碗湯就加多一碗水左右。
煲多啲你就明㗎喇。

男爵府

sammibaby 發表於 14-1-18 12:12

咁妳平時由落料至飲得要幾耐?突然好有興趣攪掂個煲,下次試粟米紅蘿蔔薯仔湯。
死喇。 無為意添。 我諗要1小時多啲。(斷估)

男爵府

sammibaby 發表於 14-1-18 12:12

咁妳平時由落料至飲得要幾耐?突然好有興趣攪掂個煲,下次試粟米紅蘿蔔薯仔湯。
趁星期六、日有時間試咗佢啦

男爵府

引用:Quote:原帖由+joycesw+於+13-01-10+發表哈

原帖由 Hikosen 於 14-01-19 發表
太好啦!我都係初初用呢個㷛,不過無頭緒…先珍藏再學
謝謝分享

...
慢慢嚟啦

男爵府

蘿蔔 GO、 Go、 GO!!

白蘿蔔 : 1kg 左右
粘米粉 : 150g
粟粉 : 50g
調味 : 糖、鹽 、 胡椒粉 少許
餡料 : 臘腸 1 條、膶腸 1 條、干貝、蝦米

做法 :
1)先將蘿蔔刨絲。
2)餡料切粒。
3)將粘米粉和粟粉混合備用。
4)用 staub 27 oval 中火將餡料炒香盛起備用。
5)原鍋將蘿蔔絲炒勻,下調味再炒勻。 加蓋以中火煮至見煙後再轉小火煮 2 分鐘或至軟身開蓋後熄火。

6)將炒過的餡料放入拌勻。 加入粉類與材料拌勻後放入可以高溫加熱的膠盆堆平。
7)將智能煲內鍋放入毛巾墊底, 放上蒸架, 加水 3 碗在鍋內。
8)放入裝滿蘿蔔糊的膠盆後上蓋, 排氣口轉至“儲氣”, 選擇“肉類”功能。

9)程式完成後,待智能煲自動排氣。 完成後再將排氣口轉動去“放氣”來確保煲內完全減壓後才開蓋即可。

男爵府

Belnatur 發表於 14-1-21 23:08
請問大家用呢個煲,煮好時打開蓋,蓋上有倒流水倒出,有無發現啲水有點黑黑地水,我查過又好似排氣個位的鑼 ...
唔覺喎。 等我下次用留心吓先。

男爵府

引用:請問大家用呢個煲,煮好時打開蓋,蓋上有倒

原帖由 Belnatur 於 14-01-21 發表
請問大家用呢個煲,煮好時打開蓋,蓋上有倒流水倒出,有無發現啲水有點黑黑地水,我查過又好似排氣個位的鑼 ...
擒晚煲完湯睇,冇你所講個問題

男爵府

Belnatur 發表於 14-1-23 20:41
莫非我個煲有D位有事又睇唔到
唉!
真係唔知喎。 不過,個蓋位應該無咩地方可以引至出黑水

男爵府

引用:我今日第一次用佢嚟㷛粥~~放入米、水、料

原帖由 Hikosen 於 14-02-14 發表
我今日第一次用佢嚟㷛粥~~放入米、水、料,按㷛粥個掣,25分鐘後就完成!好成功,好開心

...
真係超方便㗎。

首頁
12345...6

尾頁

跳至