烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆:花膠交流區 ~

呢種膠好薄

翡翠宮

回覆:花膠交流區 ~

潘高壽,請指教,我啲膠點食先啱!
謝謝!

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

回覆 9594 的帖子

我估880 蚊斤..可能會平D ..

侯爵府

畀面勳章

回覆 grandmandy 的帖子

用野,扒花膠囉 !

侯爵府

畀面勳章

回覆 peony_so_hk 的帖子

我岩岩"敦" 左花膠,冬蟲草..睇下係like 唔like 鮑魚,有d 澳洲鮑細細隻,有手掌咁大,一隻..4 百幾一磅(一磅有10 隻8 隻)...加2 隻,甜到爆 !

翡翠宮

引用:回覆+peony_so_hk+的帖子 中間有個洞個款

原帖由 尼古丁 於 13-01-20 發表

中間有個洞個款係咩膠? 我朋友送左d 比我, 你會點食
我通常係燉或者煲湯!
最近想試下燘嚟食,不过未試!

翡翠宮

引用:+本帖最後由+潘高壽+於+13-1-20+21:03+編輯

原帖由 潘高壽 於 13-01-20 發表

呢種包魚响邊到買?要點處理?

侯爵府

畀面勳章

安記OR 西環都有 !

伯爵府

引用:點解顏色深左嘅?+ +

原帖由 54heima 於 13-01-20 發表
點解顏色深左嘅?
放得奈就月深色。煲出尼吾腥嫁。

伯爵府

引用:潘高壽,請指教,我啲膠點食先啱! 謝謝!

原帖由 peony_so_hk 於 13-01-20 發表
潘高壽,請指教,我啲膠點食先啱!
謝謝!
我同d仔女個個都好中意食花膠。煲元湯就不上尼食哂佢。一件不留嫁。有時會煲糖水。紅棗元肉連子花膠糖水。好正嫁。林起都想食。明天煲返煲尼食先。

禁止訪問

珍珠宮

大廚勳章

回覆 Lachesis 的帖子

全場 嘩然!!!!
2斤 一隻 花膠 !!!!
仲要係一對添啊!!!!

我粗略估計 , 條魚起碼有 226斤重 !!

應該係鱸魚 .

同以下呢隻 "花膠王" 有得 fight 吓 :

http://www.hkheadline.com/dining ... ntid=9824&srctype=g
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

Lachesis 發表於 13-1-24 11:00
等我又交流下先
大部份都係早幾年買落
有平有貴

嘩! 花膠倉, 勁呀! 你間屋一定好大啦!

禁止訪問

珍珠宮

大廚勳章

大師 ,
我有問題想請教啊 ~

我想知 蝴蝶膠 係味即係 用刀 切薄咗嘅 赤魚膠 啊 ?

如果 唔係 , 咁 蝴蝶膠 係咩魚嘅膠呢 ?

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

珍珠宮

大廚勳章

大師 ,
我估妳對 赤魚膠 冇乜興趣 ....
不過 , 我想問吓 赤魚膠 係味冇乜功效 㗎 ?
我想買 d 平價貨 , 大師 有冇 心水推介呢

ご馳走様

禁止訪問

伯爵府

我早前都係 "樓上" 買O左一盒, $1300 左右O既花膠. 都有10-12隻左右,
望落都幾厚身O下O既,

如果煲湯, 煲乜好呢?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至