烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

大宅

引用:回覆+sunflower+的帖子 X西蘭膠我都食過,

原帖由 1220wahwah 於 13-01-11 發表
回覆 sunflower 的帖子

X西蘭膠我都食過,但口感好奇怪同埋膠質唔重, 最靚係廣肚,其次係扎膠, 筒膠. 我自己 ...
謝謝你的回應!
我想問咩係廣肚?

[img align=right]C:\Documents and Settings\pangpang\My Documents\My Pictures\2004-02-19, BB[/img]

男爵府

樓主既5號相片就係"廣肚",幾千至成萬蚊斤都有, 但我末食過呀, 扎膠已經好夠了.

潘高壽  你都知好多野 wo !  發表於 13-1-11 19:56

大宅

引用:回覆+sunflower+的帖子 樓主既5號相片就係

原帖由 1220wahwah 於 13-01-11 發表

樓主既5號相片就係"廣肚",幾千至成萬蚊斤都有, 但我末食過呀, 扎膠已經好夠了. ...
謝!
樓主話5號果隻係小"敏"公肚!$2400/斤。
係呢種一塊嘅叫廣肚,定係"敏"魚膠的叫廣肚?

[img align=right]C:\Documents and Settings\pangpang\My Documents\My Pictures\2004-02-19, BB[/img]

侯爵府

畀面勳章

你睇返我之前花膠個 post...係小鰵肚膠...真的超超超多膠...比扎膠還要多 !鰵膠比其他的都貴 !

別墅

回覆:花膠交流區 ~

請問你哋喺邊間買?邊間又老實又平?

男爵府

引用:回覆+潘高壽+的帖子

原帖由 潘高壽 於 13-01-09 發表
回覆 潘高壽 的帖子
我呢隻有些似你二號,阿媽話係好野因為交差紋

潘高壽  OK WO !咁 D 膠質OK NG OK 丫?  發表於 13-1-13 20:19

伯爵府

我不太喜歡吃,但來此處中毒後就好有興趣買來儲存.

禁止訪問

伯爵府

麻煩樓主逐隻介紹下個名. 依家買要幾錢斤及每斤大約幾多隻. Thank you.

伯爵府

引用:Quote:Chamo+發表於+13-1-13+12:09+我不太

原帖由 尼古丁 於 13-01-13 發表
果皮之後又一新儲存對象

你屋企有幾大,儲多幾多野, 租多3/5個迷理倉
我唔識丫 ma. 又唔係點食. 不會買太貴品種,每次買最多半斤咁儲. 應該不會多到阻地方.

伯爵府

引用:Quote:Chamo+發表於+13-1-13+12:09+我不太

原帖由 尼古丁 於 13-01-13 發表
果皮之後又一新儲存對象

你屋企有幾大,儲多幾多野, 租多3/5個迷理倉
乜之前有果皮 post 咩? 唔覺眼既? 可能我睇完又會想學人儲果皮.

尼古丁  上埋tbb7:30節目, d 太太轉程去果欄,拉埋車仔坐底買2盒,女工即開果皮服務  發表於 13-1-13 12:54

男爵府

等我都post下先。三四年前食開果D$900一斤,而家要成三千,貴左好多,所以今年買多D,唔係之後又要買貴野

珍珠宮

大廚勳章

我對投資 花膠 有點保留 .....

超過 萬元一斤 嗰 d 廣肚 , 瀕臨絕種 , 或者仍然會有投資價值 .

但 鱸魚、鱔、雞泡、.. , 這些魚種本身沒有濫捕規限 , 只是供應追不上需求 .

另外 , 我在網上也見過有急凍的魚肚供應 ......

急凍魚肚 和 靚花膠 之間的藥效 相差有幾多呢 ?

就好似 急凍海參 和 海參乾貨 之間 , 補身效果的分別有多大呢 ?

老實講 , 如果香港市面有 急凍嘅魚肚 (鱈魚、鱸魚、門鱔、雞泡魚、赤魚) , 價位應該會便宜好多 , 我一定會改買急凍 !

尼古丁  may姐節目拍過國內養魚場生產花膠, 有穩定供應  發表於 13-1-13 20:27
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

男爵府

引用:我對投資+花膠+有點保留+.....超過+萬元一

原帖由 khman 於 13-01-13 發表
我對投資 花膠 有點保留 .....

超過 萬元一斤 嗰 d 廣肚 , 瀕臨絕種 , 或者仍然會有投資價值 .
又唔係講到投資咁嚴重,不過始終要食,花膠又可以放好耐,買多D看門口咁解啫

尼古丁  有好多代替品,豬皮雞腳家常便飯好平都有膠質,唔一定花膠  發表於 13-1-13 20:24

侯爵府

畀面勳章

回覆 Chamo 的帖子

唔好咁講!

侯爵府

畀面勳章

回覆 funfunyuyu 的帖子

嘩哈哈! 都唔係我最多 !

侯爵府

畀面勳章

我個D 通通都好平,買下買下...
1)唔知咩膠..人地送
2 )百花膠,係同個長洲朋友既呀媽買(漁民)...約於2年前買...好似千多!
3 ) 最CHEAP 自己曬既..黃花膠既肚,$ 50 蚊個
4 )買左約6 ~ 7 年...係約一隻4 斤(廣肚),果陣買約 7XX一隻..係上環買
5 )係約3 年前買,千多一斤,(鰵公肚)每斤約十多隻
6 ) 係價真X買,筒膠5~6 頭。。。940 蚊斤,約於3 年前買
7)雞泡膠,約一年前係大澳買,好似一千以內
8)岩岩上環買,都係鰵公肚,但超平$ 2400斤約3x 隻
9)係9 ~ 11 頭。。。約一年前,大澳買,$2400 蚊斤
10 )筒膠(但開左邊),又係大澳買,一年前約千六蚊斤
11 ) 又係扎膠 ,約11~ 14 頭,一年前,係大澳買,
     好似$2100

男爵府

引用:回覆+funfunyuyu+的帖子 嘩哈哈!+都唔係我

原帖由 潘高壽 於 13-01-13 發表
回覆 funfunyuyu 的帖子

嘩哈哈! 都唔係我最多 !
冇你咁多呀!都係5,6斤,仲要唔係貴野,我諗住幾年唔買啦

伯爵府

引用:Quote:原帖由+khman+於+13-01-13+發表我對

原帖由 funfunyuyu 於 13-01-13 發表
又唔係講到投資咁嚴重,不過始終要食,花膠又可以放好耐,買多D看門口咁解啫

...
我都係呀。都吾算頭資。係一到冬天就中意煲花膠湯。買下買下先多d姐。睇d花膠價錢年年升。咪買多小小。

首頁

尾頁

跳至